Pandemia COVID din Argeş a scos la suprafaţă vocea unui muscelean, de meserie stomatolog. Este vorba de Andrei Aron, care, printr-un ordin al ministrului Sănătăţii, a fost creditat să conducă Spitalul Municipal Câmpulung, în cea mai grea perioadă pe care a traversat-o sistemul sanitar: cea de urgenţă, de luptă împotriva coronavirusului. Deşi a fost nevoit să părăsească această funcţie înainte de a-şi finaliza proiectele, din cauza unei legislaţii destul de controversate şi astăzi, Andrei Aron a continuat să susţină cauza sănătăţii şi nu numai în Câmpulung. A devenit o inspiraţie pentru muscelenii din oraşul care în trecut avea statut de centru administrativ regional şi care astăzi se doreşte a fi reînsufleţit în toate ramurile de interes al unei comunităţi dornică de schimbare:
Interes Public: Domnule Andrei Aron, cum aţi ajuns să fiţi ce mai bună variantă a PNL, pentru a fi numit manager de spital, având în vedere că nu sunteţi membru de partid?
Andrei Aron: În primul rând vă mulţumesc pentru interesul pe care mi-l acordaţi prin acest interviu.Consider că numirea mea a fost total apolitică, deşi PNL-ul este cel care mi-a oferit această oportunitate unică. Spun asta, pentru că cei care m-au numit, chiar dacă sunt din PNL, au făcut-o strict din dorinţa de a face un bine comunităţii muscelene, fără a se gândi la interesele politice. Numirea în sine sau alegerea mea să-i spunem a fost făcută printr-o consultare locală pornită de la domnul prefect Emanuel Soare, care şi-a dorit un om din afara sistemului de stat cu potenţial de a stabiliza situaţia de la Spitalul Municipal Câmpulung, pe starea de urgenţă/alertă.
IP: Care au fost punctual, problemele, pe care le-aţi întâmpinat, la preluarea Spitalului Municipal Câmpulung?
Andrei Aron: Dacă stau şi mă gândesc acum în urmă, realizez că cea mai mare problemă pe care am întâmpinat-o acolo a fost „zidul” de care m-am lovit, atunci când a venit vorba de a se colabora cu mine. Din partea administrativă nu am fost primit cu „ochi buni”. Nu ştiu motivele, mai ales că eu, în prima şedinţă făcută, le-am explicat că motivul pentru care am fost numit este să încerc să îmbunătăţesc situaţia, că încerc să fac un bine tuturor de acolo. Pe parcursul celor 24 de zile s-au încercat multe destabilizări. S-au pus multe piedici şi s-a încercat de nenumărate ori să fiu pus în situaţii care m-ar fi compromis. Din nefericire pentru ei, niciuna din aceste încercări nu le-a reuşit. O altă problemă a fost lipsa comunicării în interiorul dar şi în exteriorul spitalului. În măsura în care mi-a permis timpul, am reuşit totuşi să o îmbunătăţesc. Un alt aspect important şi necesar a fost supravegherea situaţiilor care trebuiau rezolvate urgent. A fost nevoie să-mi notez tot ce am indicat, pentru a avea siguranţa că sunt duse la îndeplinire. A existat riscul ca foarte multe lucruri să rămână pur şi simplu neduse la îndeplinire.
IP: Ce aţi reuşit să faceţi într-un timp atât de scurt?
Andrei Aron: Îmi este greu să punctez exact ce lucruri am reuşit să fac, pentru că am încercat să realizez cât mai multe. Dintre ele aş putea să enumăr rezolvarea problemei cu laboratorul PCR. O lună de zile nu s-a făcut nimic, iar eu în 3 săptămâni am reuşit să-l definesc, în privinţa spaţiului şi a dotărilor. De la plecarea mea, a trecut aproape acelaşi timp cât mi-am petrecut eu în interimat, iar de la punctul în care era gata în proporţie de 98%, nu s-a reuşit pornirea lui. Aici pot face referire la problemele enunţate mai sus legate de lentoarea cu care se mişcă lucrurile. Am definit aparaturile necesare pentru toate secţiile cu care am reuşit să colaborez, dotările necesare pentru Covid-19, formarea echipei pentru fondurile europene, crearea protocoalelor pentru ambulatorii şi conturarea unor linii de pornire a spitalului. Am micşorat costurile aparaturilor, am eliminat investiţiile nejustificate (lucruri care n-au rămas neschimbate într-un final) şi cred că cel mai important lucru pe care l-am realizat este că am închegat o echipă de oameni dornici în a schimba lucrurile. Acest ultim punct este pentru mine cel mai important. Este si motivul pentru care am rămas cu sufletul acolo. Pentru că am realizat că există oameni care sunt capabili să facă alături de mine o schimbare în bine.
IP: Cum apreciaţi colaborarea cu primarul Liviu Ţâroiu?
Andrei Aron: Sincer, colaborarea cu primarul Liviu Ţâroiu a fost una bună. Nu i-am putut reproşa nimic pe perioada interimatului meu. Dânsul a avut o reacţie agresivă la venirea mea în spital, dar după acest moment am simţit că îşi doreşte să colaborăm bine. M-a ajutat cu alocarea spaţiului şi cu tot ce i-am cerut. Acum, că această senzaţie pe care mi-a dat-o a fost una falsă, doar dânsul o ştie. Ţinând cont de finalitatea lucrurilor…nu ştiu ce să mai zic.
IP: Care este realitatea cu investiţiile şi punerea în funcţiune a laboratorului Real Time PCR?
Andrei Aron: Aici lucrurile sunt foarte simple. La venirea mea, laboratorul era incomplet în cererea de achiziţie. Primul lucru pe care l-am făcut a fost să îmbunătăţesc aceste dotări, aducând toate componentele necesare. Toate detaliile se pot vedea în hotărârile de consiliu local, unde au fost aprobate bugetele. Pe data de 18 mai s-a făcut şedinţă de consiliu local, când mi-au fost aprobate listele noi de aparatură adaugată şi preţurile noi. Mai mici pentru pentru aparatura ce era deja comandată. La momentul demiterii mele, s-a făcut de urgenţă o altă şedinţă de consiliu local, care a modificat aceste liste, doar prin creşterea sumelor alocate aparaturii. Dovezile există în şedintele de consiliu local publicate pe site-ul primăriei, iar costurile aparaturii achiziţionate se regăsesc, public, pe site-ul SEAP.
IP: Ce-i lipseşte spitalului la acest moment? Ce proiecte aţi mai fi pus în practică, în calitate de manager?
Andrei Aron: Sunt multe de spus aici. În primul rând, spitalul are nevoie de o infuzie de personal specializat, de medici care să aducă un plus valoare serviciilor medicale în sine. Spitalul are nevoie de o nouă faţă, de o renovare majoră. Sunt necesare saloane cu băi în cameră. Trebuie reabilitate toate secţiile. Aceste lucruri s-ar putea face pe fonduri europene, doar că cineva ar trebui să îşi dedice atenţia în această direcţie. Este necesară o evaluare a personalului pe principii de performanţă şi eliminarea mentalităţilor învechite. Nu este uşor, dar nici imposibil.
(Andrei Aron, proprietar al Clinicii Dental Evolution, pilot de curse. Are 36 de ani, este căsătorit şi are doi copii)
IP: Aţi contestat decizia primarului, de încetare a mandatului dvs?
Andrei Aron: M-am consultat cu un avocat. Am ajuns la concluzia că această contestaţie nu poate schimba cu nimic situaţia actuală, decisă deja. Motiv pentru care am renunţat la idee, probabil oferindu-le unora satisfacţia dorită. Consider că sunt un om cu principii, iar intrarea în astfel de războaie nu mă defineşte.
IP: Care a fost, totuşi, cea mai bună întâmplare de la spital?
Andrei Aron: Din toată perioada în care am fost manager interimar, cea mai bună a fost reuşita de a transfera un pacient la Bucureşti, care nu putea fi ajutat la Câmpulung. În perioada de urgenţă, transferurile pacienţilor Covid pozitiv erau foarte dificile. Spitalele din Bucureşti nu-i primeau cu uşurinţă. Cumva, într-o duminică norocoasă, am reuşit prin zeci de telefoane să obţinem acest transfer. A fost cea mai frumoasă zi pentru mine.
IP: Vă bucuraţi de simpatia multor oameni. Cum vă veţi implica de aici încolo în comunitate?
Andrei Aron: Eu consider că, de când m-am reîntors în comunitatea musceleană (Andrei Aron a urmat facultatea la Craiova şi lucrat doi ani la Piteşti), am fost implicat prin serviciile medicale pe care le-am adus în oraş şi prin acţiunile diverse desfăşurate de-a lungul timpului. Atunci când ceva nu a fost bine, m-am angajat în numeroase acţiuni, de multe ori fără să se ştie acest lucru. Am făcut şi fac totul din dorinţa de a ne fi bine nouă, aici, acasă.
IP: V-aţi gândit să intraţi într-un partid sau sunteţi apolitic?
Andrei Aron: Nu m-am gândit. Cu toate că, după această experienţă, am înţeles că fără o susţinere politică, multe lucruri nu se pot face singur. Dar momentan, această experienţă nu mi-a schimbat gândirea în totalitate. Vreau să fiu implicat şi vreau să pun pe “masă” ceea ce pot eu face. Să fiu la dispoziţia celor care vor să schimbe lucrurile în bine. Îmi doresc să rămân la fel de implicat şi să muncesc. Necondiţionat, pentru binele nostru.
IP: V-aţi gândit să candidaţi pe vreo funcţie de autoritate publică?
Andrei Aron: Am luat în considerare acest lucru, dar nu mă pot exprima în acest moment. Nu ştiu încă, dacă m-aş hotărî, care ar fi acea funcţie, din care aş putea schimba cât mai multe lucruri în bine.
IP: Care credeţi că este la acest moment principala problemă a oraşului Câmpulung?
Andrei Aron: O să par puţin sentimental la acest răspuns, dar consider că ăsta este adevărul. Oraşului Câmpulung îi lipseşte curajul. Oamenii sunt trişti pentru că trăiesc vremuri în care nu mai au speranţă. Pierderea speranţei este cel mai grav lucru care se poate întâmpla unei comunităţi. Mândria musceleanului a dispărut! Trebuie să reapară! Trebuie să reînvie şi trebuie să fim iar puternici, aşa cum am fost de-a lungul istoriei. Schimbarea vine din noi!
(Graţiela Bâzoi)