Consiliul Judeţean Argeş vrea să reducă la jumătate bugetul de la Cultură/DECLARAŢII

Share pe Facebook Share pe Whatsapp Share pe Messenger Share pe email

Una dintre cele mai bune decizii care prinde contur în strategiile Consiliului Judeţean vizează reducerea unor cheltuieli, despre care s-a tot vehiculat că sunt enorme şi ineficiente. Anul 2020 a pus capac şi pe o bună parte a culturii argeşene, COVID-ul împiedicându-i pe artişti să presteze la evenimente, deşi şi-au ridicat salariile. Scandalul pornit săptămâna trecută de directorul Fanfarei, Gheorghe Predoiu, care a acuzat că administraţia judeţeană vrea să desfiinţeze acest ansamblu, fierbe astăzi la foc mocnit. Consiliul Judeţean a remis un comunicat prin care a infirmat cele spuse de Gheorghe Predoiu. Potrivit declaraţiilor vicepreşedintelui CJ, Adrian Bughiu, responsabil de cultura argeşeană, administraţia judeţeană intenţionează să racordeze viitorul buget cultural, inclusiv pe cel de la Fanfară, la activităţi concrete, fără risipă, şi în niciun caz să pună lacăt pe vreun ansamblu.

Ce a scris directorul Fanfarei pe facebook

Săptămâna trecută, Gheorghe Predoiu a anunţat “apocalipsa” pe facebook, plecând de la Constantin Nicolescu, în faţa căruia a dat de înţeles că face nişte plecăciuni şi a ajuns la Ion Mânzână, despre care spune că l-a umilit cu nişte propuneri pe care nu le poate accepta: “Dragi prieteni și iubitori ai muzicii de promenadă !!! Astăzi, 02 februarie 2021, colectivul Fanfarei „Argesul” a Centrului Cultural Județean Argeș, instituție condusă de doamna Araxy Negoșanu, își ia RĂMAS BUN de la toţi admiratorii din județul Argeș, național cât și internațional. Doresc să mulțumesc președintelui Constantin Nicolescu cât și echipei domniei sale de consilieri din anul 2006, că au avut încredere în noi, că vom intării actul cultural argesean și nu numai. De asemenea multumim președintelui Florin Tecau și președintelui Dan Manu cât și echipelor domniilor lor de consilieri pentru continuitate. Nu in ultimul rând multumim și d-lui președinte Ion Mînzîna pentru bunăvoința de a asigura continuitatea, dar cu parere de rău, nu putem accepta oferta mai mult decât umilitoare. Așadar, vine o vreme când trebuie să iei un alt drum. Noi considerăm că ne-am făcut datoria și am onorat cu profesionalism toate invitaţiile locale și naționale, că am reprezentat cu cinste Argeşul și România la toate festivalurile/ evenimentele la care am participat. Sunt mândru că am inițiat Festivalul Internațional al fanfarelor si totodată trist… că nu am avut șansa să organizez și cea de-a X -a ediție. Multumesc din suflet colegilor instrumentiști care mi-au fost alături și datorită lor, a profesionalismului lor, am putut să facem lucruri frumoase. Apreciez toate mesajele si părerile trimise de dumneavoastră și vă mulţumesc din suflet că aţi fost alături de noi. Pagina Fanfara „Argeşul” va fi transformată în numele meu Gheorghe Predoiu. Fanfara „Argeşul” vă urează numai bine și multă sănătate.”- a spus Gheorghe Predoiu pe social media, director şi dirijor al Fanfarei. Comentariile nu au lipsit, majoritatea susţinătorilor lui Predoiu spunând că astfel a fost ucis actul cultural judeţean.

Directorul Fanfarei, aceiaşi 4500 lei pe lună, şi pe pandemie! Şi tot supărat!

Predoiu a uitat însă să menţioneze că pe tot parcursul anului trecut, cei 24 de membri ai Fanfarei şi-au primit salariile integral, deşi nu au mai avut activitatea din 2019. Mai precis, când mii de salariaţi intrau în şomaj tehnic sau plecau acasă, angajatorii fiind obligaţi de criză să reducă din cheltuieli, dirijorul Predoiu încasa lunar cel mai bun salariu din formaţie, dublu faţă de restul: 4500 lei.  Şi mai precis, fondul total de salarii din 2020 la Fanfară, pentru cei 24 de membri, a fost de…681.600 lei, adică circa şapte miliarde lei vechi sau aproximativ 140.000 de euro. Mai spunem şi că membrii Fanfarei sunt în majoritate pensionari militari, aşadar nu trăiesc doar din veniturile de la CJ. Şi, foarte important de precizat că aceeaşi Fanfară a avut 51 de evenimente în 2019, iar în 2020- doar 21, majoritatea constând în microrecitaluri.

Comunicatul CJ Argeş

Consiliul Judeţean a venit cu lămuriri concrete: “Fanfara Argeşul funcţionează în cadrul Centrului Cultural Judeţean, de la înfiinţarea acestuia în anul 2017, în regim de colaborare. Până la această dată, şi-a desfăşurat activitatea în cadrul altor instituţii de cultură finanţate în proporţie de 90-95% de la bugetul propriu al Consiliului Judeţean Argeş. Mai mult decât atât, din bugetul Consiliului Județean Argeș au fost finanțate anual Festivalul Internațional al Fanfarelor, precum și participările membrilor Fanfarei Argeșul la numeroase festivaluri în țară și străinătate.

În actuala formulă, Fanfara Argeşul are 23 de instrumentişti şi un dirijor, pentru care au fost plătite lunar remuneraţii de aproximaiv 2.000 lei/net persoană şi 4230 lei net/dirijor, indiferent de numărulde evenimente la care au participat. Astfel, Centrul Cultural Judeţean a plătit lunar remuneraţii în suma de 56.800 lei/ lună (brut), în total 681.600 lei/an, indiferent de numărul de prestaţii artistice realizate lunar de către membrii Fanfarei. Facem precizarea că personalul Fanfarei Argeşul a benficiat de aceste sume chiar şi în anul 2020, când activitatea artistică a fost în mare parte suspendată din cauza pandemiei COVID 19. Membrii Fanfarei Argeșul sunt în cea mai mare parte pensionari, deci au un venit lunar permanent garantat.

În contextul economic actual foarte dificil, Consiliul Judeţean Argeş a solicitat tuturor instituţiilor de cultură din subordinea sa, reducerea cheltuielilor bugetare şi actualizarea contractelor de servicii cu colaboratorii. În urma discuţiilor avute între conducerea Centrului Cultural Județean şi Fanfara Argeşul, conducerea instituţiei de cultură a propus remunerarea Fanfarei Argeşul în funcţie de numărul de reprezentaţii lunare şi nu cu o sumă fixă lunară. Propunerea a fost refuzată de către conducerea Fanfarei Argeşul.

Respingem cu fermitate informaţiile potrivit cărora dorim desfiinţarea Fanfarei Argeşul. Suntem deschişi dialogului şi identificării soluţiilor de continuare a colabărării, în sensul eficientizării activităţii instituţiilor de cultură şi reducerii cheltuielor bugetare, într-un an de dificultate financiară, când resursele sunt limitate, iar cheltuielile trebuie gestionate cu maximă responsabilitate.”

Ce spune vicepreşedintele CJ, Adrian Bughiu

Vicele CJ, Adrian Bughiu, lămureşte şi mai în detaliu ce urmează să se întâmple în cultura argeşeană, domeniu de care răspunde: “Situaţia de la Fanfară nu a fost o decizie unilaterală, ci una luată în urma unor runde de consultări atât cu aparatul de specialitate din Consiliul Judeţean, cât şi cu cei de la Centrul Cultural Argeş, dar şi cu dirijorul Fanfarei, domnul Predoiu.  Ultima discuţie purtată a fost vineri dimineaţă (5 februarie 2021). Consiliul Judeţean Argeş are în vedere să restrângă activitatea pe întregul act cultural desfăşurat de instituţiile pe care le gestionăm. Vorbim de Centrul Cultural, Centrul Creaţiei Populare, Teatrul Davila etc. Este vorba de o prognoză după un an foarte greu, în care, după cum se ştie, nu am avut evenimente, dar am avut cheltuieli. Avem în vedere reducerea cheltuielilor la jumătate. Nu vom mai avea colaborări externe, cum sunt cele de la Bucureşti, ci vom lucra cu angajaţii noştri. Nu vom mai prelungi niciun contract de colaborare în nicio instituţie de cultură. Aşa va fi şi la Teatru şi la Centrul Cultural şi aşa mai departe. Ne vom promova oamenii noştri. În paralel, am făcut o fişă petru fiecare angajat, care trebuie să spună ce activităţi a avut în anii 2019 şi 2020. Este nevoie de această situaţie, pentru a avea o imagine de ansamblu corectă pe ultimii doi ani, pentru a lua deciziile care se impun. Este o analiză absolut necesară, astfel încât să nu luăm măsuri pe repede înainte. Concluziile le vom trage când se va stabili bugetul. Discuţiile cu Fanfara au fost amânate până la aprobarea bugetului naţional. Directorul vrea în continuare o colaborare cu noi. Vom vedea ce decizii vor fi luate. Deocamdată, după cum spuneam, ne aflăm la momentul proiecţiilor bugetare.”- a declarat vicepreşedintele CJ, pentru săptămânalul Gherila.

(G.B.)

Write A Comment