CONFLICT DE INTERESE? Auditorul Statiunii Ghitu-Molivişu, PLĂTIT să aibă grijă de afacerile din nordul Argesului!

Share pe Facebook Share pe Whatsapp Share pe Messenger Share pe email

În încercarea de a înţelege motivul pentru care raportul de audit asupra investiţiilor de la Ghiţu-Molivişu este ţinut la secret de către Consiliul Judeţean, am aflat cine este auditorul însărcinat cu misiunea de a verifica INVESTITIILE in staţiunea montană. Este vorba de o doamnă, pe numele ei Otilia Băra. Aceasta a fost angajată a societăţii de evaluare şi audit, ce aparţine fostului preşedinte al Consiliului Judeţean, Ion Mihăilescu şi fiului acestuia, Ciprian Mihăilescu, până la momentul în care a devenit independentă, pe persoană fizică. Surse din mediul privat au acreditat iniţial ideea conform căreia acest auditor este unul absolut independent şi că nu ar avea legătură cu alte verificări de profil din zona instituţională, care să presupună turismul din nordul judeţului. Acesta este şi motivul pentru care, cel puţin teoretic, administraţia judeţeană a decis că Staţiunea de la Ghiţu Molivişu trebuie verificată de un specialist în evaluare şi audit din afara instituţiei Consiliului Judeţean. Altfel, nu s-ar mai fi pus problema alocării unui miliard de lei vechi, din bani publici, pentru căutarea, aflarea şi tranşarea problemelor pe care le ridică acest proiect din anul 2012 încoace. Dar lucrurile nu stau însă chiar aşa. Otilia Băra nu pare a fi un auditor extern foarte independent, chiar prin prisma activităţilor pe care le prestează de ani de zile împreună cu fix reprezentanţii primăriilor, membre ale ADI Molivişu: Arefu, Cicăneşti, Brăduleţ.

# Cenzor din anul 2011 şi ulterior auditor cu drepturi depline pentru business-ul public-privat din…turismul argeşean

Otilia Băra activează în sectorul de auditare al afacerilor public-private încă din anul 2011. Aceasta a fost numită ca cenzor în cadrul Grupului de Acţiune Locală Ţinutul Posadelor, în perioada în care s-a pus bazele acesteia. Potrivit hotărârii numărul 1 al GAL Ţinutul Posadelor, din care fac parte comunele din nordul judeţului, mai precis din jurul oraşului Curtea de Argeş, şi în primul rând cele care alcătuiesc Asociaţia de Dezvoltare Intracomunitară Molivişu (Arefu, Cicăneşti, Brăduleţ), Otilia Băla primea calitatea de cenzor, alături de alţi doi colegi. Nu după mult timp, aceasta a renunţat la acest post, devenind auditor cu drepturi depline al aceluiaşi GAL. Otilia Băra prestează servicii de evaluare şi audit pentru a avea grijă ca afacerile public-private care se desfăşoară prin acest GAL să fie conforme cu…litera legii. După cum se cunoaşte, în cadrul oricărui Grup de acest gen, fac parte mai multe primării, mai multe asociaţii dar şi societăţi private. Unite sub un plan comun, acestea contribuie la dezvoltarea locală, prin accesarea de fonduri guvernamentale. În privinţa GAL Ţinutul Posadelor, prioritare sunt investiţiile în…turism, pentru că vorbim, nu-i aşa, de ce poate avea mai de preţ nordul judeţului. Toate investiţiile din acest GAL trec prin serviciul de auditare al doamnei Otilia Băra, deci inclusiv cele care vizează comunele incluse în ADI Molivişu: Brăduleţ, Arefu şi Cicăneşti.

# Preşedintele GAL, Virgil Baciu: “Situaţia ridică nişte suspiciuni”

Preşedinte al GAL Ţinutul Posadelor este la acest moment primarul comunei Corbi, Virgil Baciu (comuna nefiind parte a ADI Molivişu) care ne-a confirmat faptul că Otilia Băra este auditor în cadrul acestui grup. Acesta nu ştia însă că doamna Otilia este şi auditorul desemnat de Consiliul Judeţean să verifice proiectul Ghiţu-Molivişu: “Acum aflu de la dumneavoastră că doamna s-a ocupat de auditul de la Molivişu. Nu prea sună bine. Să nu fie vorba de un pic de incompatibilitate. Eu personal nu prea am treabă cu dumneai. Am avut şi nişte discuţii mai aprinse în trecut. Chiar nu mă gândeam ca din toţi auditorii din Argeş, să fie tocmai aceasta însărcinată cu verificările din nordul judeţului. Situaţia ridică nişte suspiciuni.”- a declarat primarul Virgil Baciu. Alte surse politice vorbesc despre faptul că Otilia Băra ar fi unul dintre specialiştii recomandaţi de Consiliul Judeţean pentru multe alte controale care au legătură cu banul public.

# Otilia Băra: “Am pus clauză de confidenţialitate, dar am ridicat-o la cererea Consiliului Judeţean”

Extrem de interesante sunt chiar declaraţiile Otiliei Băra. Gherila i-a adresat în primul rând două întrebări. Una despre secretizarea raportului de audit de la Molivişu, a doua despre posibila incompatibilitate în care s-ar putea afla aceasta. Iată declaraţiile acesteia: „Eu am cerut ca raportul de audit să fie confidenţial, pentru că, potrivit statutului auditorilor, am fost obligată prin lege să stipulez clauzele de confidenţialitate. Verificările care mi-au fost cerute sunt în afara cadrului public, eu fiind un auditor independent. Raportul nu poate fi folosit decât în circuitul pe care îl decid instituţiile beneficiare. Vă pot spune însă că reprezentanţii Consiliului Judeţean mi-au cerut să ridic clauza de confidenţialitate, iar eu am fost de acord. De aici încolo, ţine doar de decizia lor, dacă raportul poate fi făcut sau nu public, fără a se menţiona numele meu.” Întrebată la ce se referă mai precis această clauză de confidenţialitate, Otilia Băra a adăugat: „Noi, auditorii, nu avem voie să ne facem publicitate. Despre acest aspect este vorba.” Astfel, din câte înţelegem, deja celebrul raport de audit poate fi făcut oricând public, doar dacă decide Consiliul Judeţean, respectiv ADI Molivişu. Revenind la aspectul unei prezumtive incompatibilităţi, Otilia Băra a explicat: „Referitor la calitatea mea din GAL, da, aş fi intrat în incompatibilitate, dacă aş fi prestat activităţi asemănătoare celor cerute de Consiliul Judeţean. Dar nu, eu verific alte aspecte.”

REVOLTA CONSILIERILOR JUDEŢENI, PRIVIND SECRETIZAREA RAPORTULUI DE AUDIT DE LA GHIŢU-MOLIVIŞU

Secretizarea raportului de audit de la Ghiţu-Molivişu i-a revoltat pe consilierii judeţeni, din partidele din opoziţie. După cum se cunoaşte, cel care a dezvăluit că acest raport nu poate fi unul public nici presei, dar nici măcar consilierilor judeţeni, a fost consilierul judeţean Cătălin Bulf. După mai multe adrese trimise preşedintelui Dan Manu, Cătălin Bulf avea să afle că raportul de audit este unul confidenţial, din cauza clauzelor puse de auditor. Reprezentanţii Consiliului Judeţean au declarat însă săptămâna trecută că raportul chiar a fost prezentat în şedinţa comisiei de specialitate şi că situaţia a fost una lămurită şi încheiată. Declaraţiile consilierilor judeţeni infirmă însă acest aspect. Opoziţia susţine că nu a fost prezentat niciun raport de audit, ci doar adresa de sesizare a Parchetului, în privinţa defrişării celor 9000 de mp de la Ghiţu Molivişu, adresă care a fost emisă şi presei, prin Biroul de Informare al Consiliului Judeţean. Consilierii vor însă să ştie, în concret, care sunt constatările controlului de audit, ţinând cont de faptul că a fost auditată întreaga investiţie a proiectului montan, de când a fost acesta pus în practică şi până astăzi. Preşedintele Comisiei pentru Turism, Marian Clipici, susţine că raportul a fost adus la cunoştinţa consilierilor judeţeni:

# Clipici: Mai multă transparenţă decât atât?

Marian Clipici, consilier judeţean, preşedinte al Comisiei pentru atragerea fondurilor europene, investiţii, IMM-uri şi turism: „Raportul a fost prezentat în şedinţă. Este vorba de situaţia cu defrişările, măsură care s-a desprins din concluziile auditului de la Molivişu. A fost prezentat pe proiector, l-a văzut toată lumea. O mai mare transparenţă decât atât? Într-adevăr, au fost nemulţumiri că nu există şi fizic, pe hârtie, dar reprezentantul nostru în legătura cu ADI Molivişu, domnul Cătălin Şovar, a răspuns la toate nedumeririle consilierilor. La absolut toate.”- spune Marian Clipici.

# Cătălin Şovar: „Când s-a făcut majorarea de capital, nu ştia nimeni că auditul va fi unui confidenţial”

Am stat de vorbă şi cu specialistul Cătălin Şovar. Potrivit acestuia, el i-a invitat pe consilieri la birou, unde doar să poată  citi raportul de audit, care nu este destinat altor scopuri de publicare: „Conform regulamentului stabilit, toţi consilierii pot veni la birou să citească acest raport. Nu pot face însă copii sau altceva, pentru că este confidenţial. Când Consiliul Judeţean a făcut majorarea de capital pentru proiectul Ghiţu-Molivişu, nu ştia nimeni că auditul poate presupune o clauză de confidenţialitate. Le-am spus tuturor consilierilor  să vină să-l citească la birou. Nu a venit nimeni până acum. ” – spune Cătălin Şovar. Întrebat dacă din raport se mai desprind şi alte concluzii, cu excepţia problemei defrişării de vegetaţie forestieră, Cătălin Şovar nu a putut menţiona şi alte detalii. Am aflat în schimb că raportul nu are mai mult de…15 pagini. “Nu vă pot oferi mai multe detalii, pentru că nu am avizul domnului preşedinte. Raportul are vreo 10-15 pagini. Poate că problema cu defrişările este singura concluzie sau poate nu. Auditul s-a realizat în perioada octombrie 2016-ianuarie 2017. Mai multe nu vă pot spune. ”- a încheiat acesta.

# Consilieri judeţeni: Raportul de audit trebuie făcut public

Consilierii judeţeni Cătălin Bulf, Dorin Mărăşoiu, Dan Drăguţoiu, Mihai Tudor, Valerian Jinga, Manuel Tică, consideră că raportul de audit trebuie făcut public, în mod obligatoriu. Aceştia comentează pe marginea acestui subiect, explicând că este absurd să secretizezi un control  care vizează cheltuiala banului public.

# BULF: Dan Manu este batista de pe ţambal

Cătălin Bulf, PMP, consilier judeţean: „Aud că s-a prezentat raportul de audit? Nimic mai fals. Ceea ce ne-au arătat este situaţia cu defrişările, ceea ce este cu totul altceva. Au vrut să creeze intenţionat această confuzie. Raportul de audit este una, cu toate constatările asupra investiţiilor, iar sesizarea cu defrăşările este alta. Faptul că s-a refuzat să mi se pună la dispoziţie un raport absolut public mă duce cu gândul că ori au fost constatate fapte foarte grave ori au fost acoperite toate măgăriile de acolo. Din câte am observat, drepturile consilierilor judeţeni sunt doar cele de a aproba bani. Niciodată nu au dreptul să vadă şi ce se face cu aceşti bani. Mi-e teamă că domnul Dan Manu nu este preşedintele Consiliului Judeţean, ci batista pe ţambal.”

# MĂRĂŞOIU: Raportul ar fi trebuit publicat până acum!

Dorin Mărăşoiu, PSD, consilier judeţean: „Nu înţeleg de ce acest raport este atât de confidenţial. Concluziile auditului la Molivişu trebuie făcute publice, ar fi trebuit anunţate până acum. Dacă au fost anunţate până acum toate măsurile, şi asta imediat, cum ar fi cea cu defrişările, cu dosarul penal, de ce nu au anunţat tot imediat şi finalizarea auditului? În şedinţa următoare, voi pune această problemă, pentru că lucrurile nu trebuie să rămână aşa. Raportul trebuie să fie public.”

# DRĂGUŢOIU: Raportul trebuie prezentat în şedinţa de plen!

Dan Drăguţoiu, PAM, consilier judeţean: „Noi aşteptăm şi astăzi acel raport de audit, care am înţeles că a fost finalizat. Nu l-am văzut până acum. Personal, am fost împotriva alocării unui miliard de lei pentru realizarea acestuia. Nu ni s-a prezentat niciun raport, ci sesizarea Inspecţiei Silvice în problema defrişării. Este cu totul altceva. Noi vorbim de un raport de audit financiar, care s-a făcut pentru tot ce a însemnat investiţia de la Molivişu. S-a convenit la un moment dat că putem doar să-l citim, dar nu este în regulă. Raportul trebuie prezentat în şedinţă de plen tuturor consilierilor. Nu am văzut niciun email de invitaţie oficială că putem avea acces la acest document, ci au fost nişte vorbe aruncate. Trebuie respectate nişte proceduri. Este vorba de o instituţie a statului şi de nişte bani publici. Aştept prezentarea raportului, care în niciun caz nu trebuie ţinut la secret, pentru că este absurd.”

# TUDOR: Nu suntem tâmpiţi!

Mihai Tudor, PAM, consilier judeţean: „Consiliul Judeţean nu a prezentat niciun raport de audit, ci adresa ITRSV, prin care s-a spus că se confirmă acea defrişare de la Molivişu. Una este raportul de audit, alta este acea adresă. Nu au nicio legătură. Nu suntem tâmpiţi. A fost prezentat la rubrica diverse, pe ordinea de zi. Eu o să fac o adresă către Consiliu şi o să cer raportul. Dacă nu o să-mi fie pus la dispoziţie, o să mă adresez instanţei.”

# TICĂ: Am văzut o foaie neclară pe proiector

Manuel Tică, PNL, consilier judeţean: „Ne-a fost prezentată o foaie pe ecran, pe proiector, dar şi aceea era neclară şi nu avea legătură cu raportul de audit, ci cu adresa de la Garda Forestieră. Nu acela era raportul. Raportul trebuie făcut public, pentru că este vorba de bani publici şi interesează pe toată lumea.”

# JINGA: Raportul nu a ajuns la consilieri

Valeriu Jinga, PNL, consilier judeţean : „Nu a fost prezentat raportul de audit, deci acesta nu a ajuns la consilieri. Ceea ce am văzut noi a fost o adresă cu defrişarea acelei suprafeţe de pădure. Nu înţeleg de ce raportul este unul secret. Consider că, în ciuda tuturor semnelor de întrebare, proiectul trebuie dus până la capăt.”

Write A Comment