Premierul GRINDEANU la MIOVENI: „În iunie se lansează capetele pentru Autostrada Sibiu-Piteşti. În iulie, Piteşti-Craiova. Sper să se ţină de cuvânt, am totul scris!”

Share pe Facebook Share pe Whatsapp Share pe Messenger Share pe email

# Primarul ION GEORGESCU: „Avem rugămintea la dumneavoastră să armonizaţi mai bine legislaţia”

Premierul Sorin Grindeanu s-a aflat astăzi la Mioveni, la Institutul de Cercetări Nucleare, pentru a lua parte la a zecea ediţie a Conferinţei anuale internaţionale Nuclear 2017. Grindeanu a vizitat şi Uzina Dacia Renault, unde s-a întâlnit cu directorul general Yves Caracatzanis. În cadrul vizitei, şeful Guvernului a ţinut un discurs, în faţa politicienilor PSD şi a conducerii oraşului, despre interesele actuale ale Guvernului. Acesta a vorbit despre infrastructură, codul administrativ şi legea achiziţiilor publice, venind cu noutăţi despre Autostrada Piteşti Sibiu, dar şi despre Piteşti-Craiova. Iată mai jos a parte a discursului său, dar şi cel al primarului Ion Georgescu:

# GRINDEANU: Am devenit ca o insulă

„Din punct de vedere al infrastructurii, am devenit ca o insulă. Nu am ştiut în aceşti ani să ne focusăm pe dezvoltarea din infrastructură. Acum este prioritatea zero pentru guvernul pe care îl conduc. Ceea ce înseamnă judeţul Argeş, în iunie se lansează capetele pentru Autostrada Sibiu-Piteşti, lotul 1 şi lotul 5. De asemenea, se lansează în iunie pentru licitaţie SEAP Piteşti-Craiova. În iulie, tebuie să ridice un nou lot pentru Sibiu-Piteşti. Sper să se ţină de cuvânt, anunţ acum public, am totul scris! (…)

# GRINDEANU: Este inadmisibil să stai după licitaţii când vrei să schimbi robinetul unui calorifer!

„Legea achiziţiilor publice va fi rezolvată în perioada imediat următoare pentru că blochează administraţiile locale. Este inadmisibil să se stea după licitaţii când vrei să schimbi robinetul la un calorifer. Câştigă cineva la Mioveni şi trebuie să vină furnizorul de la Botoşani.

Tot ce se poate descentraliza să meargă către autorităţile locale! Nu se poate ca taberele şcolare să rămână în administrarea Ministerului Tineretului şi Sportului. Majoritatea au ajuns în paragină. Refuză să lea dea către autorităţile locale, pentru că sunt nişte domni funcţionari şi nişte doamne prin ministere. Nu la privaţi, către Consiliul Judeţean şi primării! Nu se poate fără descentralizare, dar trebuie desfiinţate şi sursele de finanţare şi asta va însemna şi legea finanţelor publice locale. (…)”

# GRINDEANU: Terminăm cu toată această ipocrizie la pachet!

„(…) Codul administrativ este terminat şi sper ca până la sfârşitul sesiunii parlamentare, să fie aprobat în Parlament.  De ce vă spun asta? Pentru că ţara asta trebuie să iasă din ipocrizie. Ne-am făcut din 2003, 2004, că suntem foarte europeni, că prefecţii sunt înalţi funcţionari publici şi cei care sunt şefi de deconcentare sunt cu diverse funcţii publice şi nu putem să-i schimbăm. În general, la fiecare schimbare de guvern se schimbă şi prefecţii şi şefii de deconcentrate şi este absolut normal, pentru că ei trebuie să pună în practică planul de guvernare! Şi ne minţim între noi şi stăm în această ipocrizie de ani buni. Terminăm cu toată această ipocrizie la pachet. (…)”

Discurs primarul Miovenilor, ION GEORGESCU: „Legat de sensul giratoriu, dacă nu vă spun dumneavoastră ideea, mă puneţi pe mine diriginte de şantier şi promit că în două luni de zile se rezolvă”

„Domnule prim ministru, vă mulţumesc din nou pentru prezenţă şi o să vă vorbesc şi în calitate de primar şi de secretar. În primul rând, vă aflaţi în oraşul Mioveni, oraşul Constructorilor de maşini şi al Cercetării.

Cred că astăzi aţi văzut o mică parte din zestrea judeţului Argeş. Din Mioveni, ştiu că ştiţi, pleacă 4,5% din PIB-ul României şi 20% din exportul României. Partea privată şi partea bugetară fac front comun ca în judeţul Argeş să creeze locuri de muncă, să le asigurăm cetăţenilor noştri un confort deosebit şi o siguranţă acasă, pe stradă şi la locul de muncă.

Din punctul meu de vedere ca primar şi din cel al colegilor mei din instituţia publică, avem rugămintea la dumneavoastră să armonizaţi mai bine legislaţia care este la ora actuală cea din mandatul trecut şi din mandatele trecute. (…)

La noi sunt instituţii ale statului care citesc legea astăzi într-un fel şi mâine în alt fel.

Ca să avem performanţă şi rezultate, trebuie să stimulăm funcţionarii din administraţia publică. În viziunea colegilor mei, la Agenţia Funcţionarului Public există o frână în dezvoltarea instituţiilor publice, pentru că îi reprezintă şi NU îi reprezintă.

În al treilea rând, sunt în instituţii ale statului funcţionari care nu plătesc. Noi, primarii şi funcţionarii din primărie, plătim dacă greşim, dar sunt câteva instituţii ale statului care dacă greşesc NU plătesc. Nu există echilibru şi egalitate între instituţii şi între noi, funcţionarii.

Ultima problemă din punct de vedere administrativ: dacă noi suntem demnitari sau suntem funcţionari publici. În denumirea unei instituţii, suntem funcţionari publici, la încadrare suntem demnitari. (…) Noi nu am cerut niciodată indemnizaţie şi nu am cerut niciodată să fim demnitari.

S-au făcut nişte promisiuni pentru această toamnă, cel puţin la Dacia şi oraşului Mioveni. Este vorba de sensul giratoriu de la km 0 din DN 73, intersecţia cu 73 D. Pe unde aţi venit dumneavoastră. Este necesară mutarea lui. Este o promisiune a ministerului pentru 1 septembrie 2017 şi cred că este o chestie minoră care se poate face. Dacă nu vă spun dumneavoastră ideea, mă puneţi pe mine diriginte de şantier şi promit că în două luni de zile se rezolvă, dacă ministerul nu poate. Se înregistrează pagube materiale în fiecare zi şi sunt foarte multe probleme acolo.

Din punct de vedere politic, avem 75 de primari, avem peste 1500 de consilieri locali, avem majoritatea consilierilor judeţeni, avem şi alegeri pe 11 iunie în două localităţi unde sperăm să câştige candidaţii noştri. Rugămintea este a colegilor şi a mea: suntem la guvernare de aproape un an de zile. Sunt persoane de 10-12 ani de pe vremea PDL-ului care au rămas la ghişee şi care îi umilesc pe cetăţeni. Îi puteţi întreba pe cei din sală. Nu este de competenţa noastră. Noi nu am schimbat oamenii respectivi. (…)

Vă mulţumesc în numele organizaţiei, a colegilor mei de partid. Sper să nu fie prima şi ultima vizită. Vă aşteptăm oricând şi vă fac o invitaţie la Zilele oraşului Mioveni. Vă mulţumesc încă o dată şi sunt sigur că se vor rezolva toate acestea.”(I.M.)

Write A Comment