Omul de afaceri Gheorghe Badea: „Trebuie să ne trezim cu toţii la valoarea materială şi spirituală a acestui judeţ!”

Share pe Facebook Share pe Whatsapp Share pe Messenger Share pe email

Cel mai puternic om de afaceri al judeţului Argeş, Gheorghe Badea,  ne face o scurtă incursiune a necesarului cultural şi spiritual de care ar trebui să dispună judeţul nostru, pentru a da curs interesului faţă de valori, în orice formă ar exista acestea. Citiţi în rândurile următoare despre o initiativă care i-a unit pe cel mai important om de afaceri al judeţului- Gheorghe Badea şi pe pictorul câmpulungean, maestrul Sorin Ilfoveanu, sub egida unui start-up cultural fără precedent la noi: Fundaţia Ilfoveanu-Galeria de Artă Ilfoveanu.

–          Domnule Gheorghe Badea,  cum s-a născut Fundaţia Ilfoveanu?

# Cu ani în urmă, vorbim de vreo 15-16 ani, mă aflam la un pahar de vorbă şi la o cafea, în Bucureşti, cu maestrul Ilfoveanu. Asta, după numeroase alte întrevederi. Atunci, el s-a confesat că şi-ar dori să lase Piteştiului o mare parte din opera sa. Piteştiul fiind oraşul care l-a format,care  l-a crescut. Sufletul său este tot aici, chiar dacă s-a mutat în Bucureşti în urmă cu 40 de ani şi ceva. Problema era unde, cum, când şi sub ce modalitate. S-au făcut tatonări, dar fără reuşite. La trei-patru ani însă, se relua această idee şi uitaţi că acest germene s-a copt acum. Anul trecut am gândit că este momentul. Dragostea mea de Piteşti-Argeş, amplificată de convingerea că la orice popor, partea de spirit, cultura, arta sunt elementele fundametale care rămân şi care îl caracterizează, m-a împins către această decizie. Dacă avem în vedere Babilonul, Egiptul, Imperiile Roman şi Grec, China, acestea sunt civilizaţii care au dăinuit prin cultură şi spirit. La acest proiect s-a adăugat prietenia noastră deosebită şi a fost întregit de cele două familii, a mea şi a maestrului. Ei bine, toate acestea au contribuit la decizia finală de a crea Fundaţia Culturală Ilfoveanu. Apoi, am trecut la această idee, cea de a face o galerie de artă-muzeu, cu pictură şi cu tot ce înseamnă arta familiei maestrului. Sunt patru membri artişti: maestrul pictor, soţia pictor. Unul din băieţi sculptor, iar celălalt- artist fotograf. Aşa am ajuns în spaţiul pe care îl aveam- fosta Baie Comunală-  să facem o amenajare după cerinţele de ultim nivel european, pentru o galerie de artă. Am văzut în viaţa mea multe galerii şi am zis  că dacă facem ceva, atunci să fie la nivel corespunzător, cel puţin european.

–          V-aţi inspirat dintr-o anume locaţie?

 M-am inspirat din toate galeriile de artă, pe care le-am văzut în viaţa mea, trecând prin Roma, Paris, Amsterdam, Leningrad. Întotdeauna am reflectat nu doar asupra valorii operei, ci şi a modului în care a fost încadrată în spaţiu, volum, lumini. Intenţionăm ca acest muzeu să fie activ, cu săli de şcolarizare pentru pictură, sculptură, artă fotografică, teatrală.

–          Muzică?

# Inclusiv muzică, pentru că avem o sală de evenimente, amenajată pentru astfel de activităţi. Pian, jazz. Va exista şi un spaţiu de prezentare- vânzare de obiecte de artă, inclusiv pictură din patrimoniul naţional. Este practic un obiectiv realizat într-un timp relativ scurt, vorbim de circa şapte luni. L-am început în toamnă şi iată că a prins viaţă.

–     Referitor la susţinere, este un proiect finanţat exclusiv de dumneavoastră sau mai sunt şi alţi oameni de afaceri parteneri în această Fundaţie?

# Deocamdată suntem doar noi. Fiind fundaţie, lucrează după principiile ONG-urilor fără profit. Este un proiect pentru patrimoniul cultural al judeţului şi pentru cel naţional. Viitorii dornici de act cultural, care vor să se alăture nouă, au porţile deschise.

–          Domnule Gheorghe Badea, Piteştiul (Argeşul) are oamenii lui de cultură sau care îndrăgesc viaţa culturală şi pe care îi cunoaştem deja mai mult sau mai puţin. Vorbim de oameni iubitori de artă care cochetează, activează în micul spaţiu cultural local. Scopul acestui proiect este acela de a-i atrage aici şi pe cei care se află în afara acestui spaţiu? În sensul real al unei iniţieri sau evoluţii culturale piteştene?

# Întrebarea este provocatoare pentru mine. Lăsând modestia la o parte, tot ce am făcut, am făcut pentru om. Uzinele pe care le-am creat şi pe care le avem în grupul nostru, toate acestea există pentru că tot timpul m-am gândit la om. La crearea locurilor de muncă, la o pâine pentru om şi apoi la celelalte. Fapt pentru care Dumnezeu a fost alături de noi, ne-a ajutat, ajungând să creăm mii şi mii de locuri de muncă în judeţul Argeş. Referitor la ce aţi întrebat, gândurile mele au mers către argeşeni, către piteşteni, pentru a crea un mediu de cultură, un mediu educativ, unul de civilizaţie. Pentru că, în afara şcolii şi a celorlalte elemente, care contribuie la formarea noastră ca oameni, trebuie să avem în vedere că  iniţierea în probleme de cultură contribuie foarte mult la educaţia şi realizarea omului valoros, care să fie şi performant în activitatea de zi cu zi. Şi o să merg mai departe pe această idee. Pe lângă cultură, un rol mare îl are sportul. Iar judeţul nostru are un mare potenţial, dar trebuie să recunoaştem că este nevalorificat.

–          Faceţi o afirmaţie din păcate reală.

# Realişti fiind, uitaţi-vă câte lacuri sunt la periferia Piteştiului şi nu vedem un piteştean dând la vâslă, în bărci sau făcând sport. Dacă aceste lacuri s-ar afla în jurul altor oraşe,  pe care nu aş vrea să le nominalizez, piteştenii ar fi ca frunza şi iarba. Mergeţi în Munţii Făgăraş şi vă veţi întâlni cu oameni, care, spre durerea noastră, sunt 70% străini şi 30% români. Din cei 30%, pe argeşeni îi vom număra pe degete. Dacă ar dispărea Câmpulungul şi Curtea de Argeş, Argeşul, ca judeţ, parcă nu ar mai avea munte în perimetrul său. Trebuie să ne trezim şi să dezvoltăm  din Munţii Făgăraş un potenţial sportiv extraordinar. Este o obligaţie morală. Sportul de masă educă omul şi îl înalţă. Noi avem un Moliviş, pe care l-am îngropat şi aşteptăm să-l dezgoape DNA-ul. Este jenant. DNA-ul să-şi facă treaba lui, iar instituţiile statului să muncească mai departe. Da, hoţii, evazioniştii, trebuie să plătească. Dar asta nu înseamnă că până atunci, trebuie să ţinem societatea pe loc. Societatea trebuie să meargă înainte, să evolueze. Nu trebuie să ne ascundem după probleme fără nicio justificare. Şi să vă mai spun un aspect. Vin la noi delegaţii de străini. Pentru că avem cooperări pe linii industriale cu peste 20 de societăţi multinaţionale din Japonia până în America, din Africa de Sud până în Iranda. Oamenii te întreabă unde pot merge în Argeş, ce pot vedea în Argeş.  Şi te faci ca un arici. Îţi este jenă pentru că nu prea ai ce să le arăţi. În aceste situaţii, noi toţi, împreună cu autorităţile oraşului, trebuie să ne gândim să creăm centre, nuclee de atracţie, de recreere, de destindere, de vizitare, pentru a ieşi în faţă cu valorile noastre, pentru a arăta cine suntem. Revenind, eu, cu băieţii mei, cu soţia, am gândit să creăm ceva pentru patrimoniul judeţului şi pentru cel naţional, benefic spiritului românesc.

# Cu alte cuvinte, aţi dat şi daţi o pâine pe masă şi aţi decis, de această dată, să oferiţi şi o pâine pentru suflet…

–          Dumneavoastră aţi zis-o şi aşa este. În plus, ca argeşean, am şi o obligaţie morală faţă de precedenţii noştri. Mă gândesc la familia Goleştilor şi a Brătienilor şi mai înainte te gândeşti la voievozi. Acest judeţ are o obligaţie morală faţă de cetăţenii săi şi de naţia română, iar la ora actuală nu prea ne ridicăm la acest nivel necesar. Unii ciocoi ne-au dezmembrat din regiunea în care ne aflam. Trebuie să ne trezim cu toţii la valoarea materială şi spirituală a acestui judeţ.

Write A Comment