Auditul staţiunii de la Arefu este unul PUBLIC, doar dacă DOREŞTE Consiliul Judeţean, via ADI Molivişu

Share pe Facebook Share pe Whatsapp Share pe Messenger Share pe email

Publicaţia Gherila îi oferă preşedintelui Consiliului Judeţean Argeş, Dan Manu, textul de lege care îi poate poferi posibilitatea de a face public ultimul raport de audit al Staţiunii Ghiţu-Molivişu, plătit cu un milliard de lei vechi din bani publici. Dan Manu a refuzat în dese rânduri să publice acest document, invocând faptul că una dintre concluziile auditului a condus la întocmirea unui dosar penal pentru defrişarea a 9000 de mp de vegetaţie forestieră, dar şi că acest audit mai este secret, pentru că aşa a cerut auditorul Otilia Băra. Deşi Otilia Băra a declarat Gherilei a ridicat clauza de confidenţialitate, raportul rămâne la fel de secret ca şi până acum. Consilierul judeţean PMP, Cătălin Bulf (cel care a solicitat în scris publicarea actului), a afirmat săptămâna trecută că l-a dat în judecată pe preşedintele CJ Argeş, pe motiv de secretizare a acestui document. Gherila vine cu textul de lege, care poate desecretiza auditul de la Molivişu:

 Ce spune Consiliul Judeţean despre confidenţialitatea raportului de audit de la Molivişu, la solicitarea consilierului judeţan Cătălin Bulf de a i se pune la dispoziţie raportul de audit?

Răspuns:  “Având în vedere faptul că ANGAJAMENTUL auditorului autorizat de realizare a raportului este în concordanţă cu Standardul Internaţional privind serviciile conexe (…), emis de Federaţia Internaţională a Contabililor (IFAC), adoptat de către CAFR şi codul etic emis de IFAC, raportul este elaborat exclusiv pentru utilizarea confidenţială, aşa cum a fost prins în contractul de prestări servicii. În consecinţă, vă facem cunoscut că nu putem furniza raportul întocmit de auditorul autorizat, încălcând astfel prevederile contractului de servicii, precum şi codul etic emis de către IFAC. Concluziile raportului auditorului vor fi stipulate în plângerea penală înaintată Parchetului de pe lângă Judecătoriei Curtea de Argeş şi vor fi publice în momentul începerii procesului. Cu stimă, preşedintele Consiliului Judeţean, Dan Manu (adresă răspuns 22.03.2017)”

# Iată ce spune articolul de lege, care poate fi invocat de Consiliul Judeţean, pentru a desecretiza un raport financiar făcut pe bani publici

Întrebat de Gherila care este legislaţia care interzice practic publicarea acestui document, preşedintele Dan Manu nu a ştiut însă să mai menţioneze, rezumându-se la a invoca legea în general, în esenţă fiind vorba de codul IFAC din adresa oficială de mai sus.  Dar ce spune IFAC despre confidenţialitate?

Răspuns: “Federaţia Internaţională a Contabililor (IFAC) serveşte interesul public, contribuind la dezvoltarea unor organizaţii, pieţe şi economii puternice şi sustenabile.”  Citim mai departe despre secretul serviciului. care este unul absolut normal, atâta vreme cât se află în sarcina unui…auditor/contabil/expert/evaluator:

 Articolul 140, Confidenţialitatea IFAC

“Principiul confidenţialităţii impune tuturor profesioniștilor contabili obligaţia de a se abţine de la:

– Dezvăluirea de informaţii confidenţiale în afara firmei sau organizaţiei angajatoare ca urmare a unei relaţii profesionale sau de afaceri, în lipsa unei autorizări corespunzătoare şi specifice sau cu excepţia cazului în care există o obligaţie sau o sarcină legală sau profesională de a face publice acele informaţii; şi folosirea, în avantajul lor personal sau în avantajul unor părţi terţe, a informaţiilor confidenţiale dobândite ca urmare a relaţiilor profesionale sau de afaceri.” (etc) Ce spune însă articolul 7 din aceeaşi secţiune?

 Articolul 140, litera 7: În ce împrejurări informaţiile secrete devin publice:

IFAC: “Următoarele împrejurări constituie circumstanţe în care profesioniștilor contabili le este sau le poate fi solicitată prezentarea de informaţii confidenţiale sau în care prezentarea acestora poate fi adecvată:

# Art. 140, litera 7, aliniat a: Prezentarea este permisă prin lege şi este autorizată de către client sau angajator (în cazul de faţă Consiliul Judeţean Argeş, via ADI Molivişu)

# Altele: Prezentarea este cerută prin lege, de exemplu: Pentru a furniza documente sau alte probe în cursul unor proceduri judiciare; sau pentru a prezenta autorităţilor publice adecvate eventualele încălcări ale legii care au apărut; şi în cazul în care există o obligaţie profesională sau un drept de a le prezenta şi nu este interzisă prin lege. (în cazul de faţă Parchetul de pe lângă Judecătoria Curtea de Argeş) s.a.m.d.

Cu alte cuvinte, auditoarea Otilia Băra nu a minţit în declaraţiile oferite Gherilei, spunând că analiza făcută la Molivişu poate deveni publică, doar la decizia autorităţii angajatoare, respectiv Consiliul Judeţean, ADI Molivişu. Nădăjduim că preşedintelui CJ Argeş îi va folosi acest articol de lege, în demersurile sale de a transparentiza actul administrativ judeţean, ştirbit în ultima perioadă de o opacitate de neînţeles.

          CITITI SI: CINE ESTE AUDITORUL STATIUNII GHITU-MOLIVISU?

(Graţiela Bâzoi)

Write A Comment