Adrian Miutescu: “Sunt ani plini de minciuni! Pentru Vila Florica, vom face grevă la Consiliul Judeţean, iar Autostrada Piteşti-Sibiu devine prioritatea ZERO pentru liberali!”

Share pe Facebook Share pe Whatsapp Share pe Messenger Share pe email

Declaraţii foarte acide ale liderului PNL Argeş, care atrag şi măsuri prin atitudini ferme, la nivel local şi naţional. Despre Vila Florica, Autostrada Piteşti-Sibiu, salarizarea neunitară şi proiectul la legile justiţiei, cu preşedintele liberalilor, Adrian Miuţescu, în cele ce urmează:

# Domnule preşedinte Adrian Miuţescu,  nu aţi primit niciun răspuns de la Consiliul Judeţean pe proiectul PNL de cumpărare a Vilei Florica, prin programul CENTENAR?

–          Am primit cu greu un răspuns doar declarativ, deci nu scris, de la domnul secretar Voica. Ne-a spus că există deja un proiect în Parlament, pe care îl ştim, dar care nu are nicio finalitate nici acum. Am văzut la Consiliul Judeţean Argeş o nouă încercare de amânare, de tergiversare, de explicaţii care nu au nicio legătură cu dorinţa şi cu posibilitatea reală ca acest obiectiv sa fie cumpărat şi de a se finaliza odată treaba asta. Primele demersuri au fost făcute în 2013. Acum mai avem un pic până la finalul lui 2017. Sunt patru ani de zile tărăgănaţi, plini de minciuni. PNL Argeş nu poate sta indiferent la infinit pe acest subiect, să fim luaţi în bătaie de joc de majoritatea din CJ sau de către PSD. Am luat decizia ca PNL să acţioneze direct în instituţii, unde avem aleşi, în CJ şi parlament. În Consiliul Judeţean vom trece la acţiuni de protest. Consilierii judeţeni vor face grevă japoneză. Colegii celorlalte partide, dacă vor să susţină acest demers, îi invităm să vină alături de noi. Dacă greva japoneză din CJ şi din Parlament nu va avea un rezultat scontat, vom continua cu pichetarea Consiliului Judeţean şi cu acţiuni de mitiguri şi protest la CJ şi la Parlament. Dacă până pe 31 august nu depunem niciun proiect la Ministerul Culturii, am pierdut trenul.

# Ar fi fără precedent o grevă de acest gen în Argeş.

–          Da. Pentru că nu se mai poate! Suma pe care guvernul ar putea să o plătească pentru Vila Florica este o sumă acceptabilă. Este vorba de zeci de milioane de euro pe care acest departament, CENTENAR, le are în administrare, pentru a finaliza anumite acţiuni şi vom constata că aceşti bani vor fi tocaţi ca alţii şi nu va rămâne nimic după. Să rămână măcar Vila Florica. Putem încă să atingem acest obiectiv. O să ne trezim că vine Gigi Becali şi o cumpără sau orice alt om de afaceri, iar atunci nu va mai fi absolut nimic de făcut. Repet, dacă până la 31 august, Consiliul nu vine cu un răspuns concret, vom declanşa greva japoneză.

# Aţi luat unele decizii şi în privinţa Autostrăzii Piteşti-Sibiu, corelate cu Dacia-Renault. Cât de concrete sunt acestea?

–          Situaţia este foarte gravă. S-a spus că din 2019 nu vor mai fi fabricate la Dacia decât modelele Duster. Ne face să credem că obiectivul Dacia de a produce un milion de maşini pe an nu mai poate fi atins pe o singură variantă de maşină, şi anume Duster. Varianta Lodgy se fabrică în Maroc, iar varianta Logan va fi transferată în Iran. Primul judeţ care va fi afectat serios de o restrângere de activitate la Dacia este Argeşul, apoi economia românească în general. Preşedintele PNL şi noi, toţi liberalii, considerăm că Autostrada este o prioritate zero a  PNL la nivel naţional şi va fi prioritate zero, în programul de guvernare. Lucrarea este finanţată 85% din fonduri europene şi este aprobată ca parte a master-planului Culoarului IV Pan European, deci nu se poate pune problema finanţării. Este doar o problemă de voinţă politică, de seriozitate, de profesionalism. Am aflat şi că pentru tronsonul 1 al Autostrăzii, documentaţiile au fost trimise înapoi la Consiliul Judeţean Argeş şi la alte unităţi, pentru că nu erau complete. Se caută motive să nu se facă această autostradă de o importanţă majoră pentru Dacia. Se tărăgănează, ca şi în cazul Vilei Florica. Studiul de fezabilitate nu este nici astăzi cum trebuie. În momentul în care PNL va veni la guvernare, în bugetul anului respectiv, va fi aprobată cofinanţarea de 15% pentru Autostrada Piteşti-Sibiu, urmând ca să fie urgentate toate operaţiunile tehnice pentru a se intra efectiv în construcţia acestei lucrări.

# Aţi făcut mai multe declaraţii şi cu privire la salarizarea sistemului public. Cum vedeţi cazul de la Evidenţa Populaţiei?

–          Pentru unii mumă, pentru alţii ciumă. Cam aşa cu Evidenţa Populaţiei şi Consiliul Judeţean. Părerea mea, a liberalilor, este că salariile în administraţie erau într-adevăr mici. Nu erau cele care ar fi trebuit să motiveze salariaţii, pentru a putea să nu aibă tentaţii care să genereze probleme de corupţie. Această majorare trebuia făcută ţinând cont de alte lucruri importante, de posibilităţile financiare ale judeţului, ale primăriilor, fără ca bugetul să fie pus în pericol, în sensul de a veni după aceea cu majorări la taxe, impozite şi alte dări. Ar fi trebuit analizată capacitatea de a suporta echilibrat aceste majorări, colerate cu posibilităţile economice ale judeţului din mediul privat. Atâta timp cât o administraţie, în orice judeţ, a accesat fonduri europene zero şi vii şi le premiezi prin dublarea sau triplarea salariilor, nu faci altceva decât să încurajezi nemunca şi lipsa de performanţă. Este o chestiune de mentalitate, care se plantează la nivelul administraţiei şi care cu greu va mai putea fi corectată.

# Îmi puteţi spune o realizare a Consiliului Judeţean, din ultimii doi ani?

–          Nu pot nominaliza o realizare. Singurii bani accesaţi în Argeş, ca şi în alte judeţe, sunt pe APIA, adică pe terenurile agricole pentru care au venit subvenţiile de la Uniunea Europeană şi pe animale. Pe oi, capre, vaci. Asta este realizarea.

# Dacă aţi fost şef de instituţie, ce aţi fi făcut, domnule Miuţescu, în situaţia asta?

–          Aş fi făcut ce a făcut Falcă la Arad. Adică o analiză la nivelul administraţiei, pentru evaluarea salariaţilor. Aş fi spus: la compartimentul de fonduri Europene s-au făcut cinci proiecte finanţate, deci aceste persoane care lucrează aici merită salarii mai mari, pentru că în spatele lor există o justificare a milioane de euro, aşadar aceşti salariaţi aduc plus valoare consiliului judeţean sau localităţii respective. Celor care nu aduc niciun aport, celor care stau doar la cafele prin Consiliul Judeţean, celor care stau şi cântă pe la zilele de comună şi sunt lăutari sau altceva, ce salarii să le majorezi şi pentru ce?

# Cum vedeţi declaraţiile domnului Dan Manu despre faptul că nu are încredere în justiţia argeşeană?

–          Eu nu am auzit de cazuri în justiţia argeşeană care să mă facă să îmi pun întrebarea majoră dacă să am sau nu încredere în judecători. Sigur, avem cu toţii probleme mici, de aglomerare de dosare, de timpul în care se instrumentează. Dar, să vin şi să spun în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean că nu am încredere în justiţia argeşeană, este o eroare, o greşeală. Din scaunul de preşedinte al Consiliul Judeţean sau din scaunul de prefect, de exemplu, trebuie să dai semnale de încredere în instituţiile statului. Este una dintre obligaţiile unui om politic care se găseşte vremelnic într-o funcţie demnitară de o asemenea importanţă.

# Ministrul Toader a propus să fie luate prerogativele  preşedintelui României, în numirea conducerilor din procuratură şi trecute la Ministerul Justiţiei…

–          Categoric, nu suntem de acord cu această modificare, pentru că ministrul Justiţiei este numit şi propus de un partid politic. Asta înseamnă că acum, fiind propus de PSD, înseamnă că o să facă jocurile PSD în numirile din justiţie, iar dacă venim noi la guvernare în 2020, PNL-ul va fi bănuit că ministrul justiţiei îşi va pune oamenii lui. Se întâmplă exact ce se întâmpla pe vremea doamnei Stănoiu, când ştim foarte bine cum se luau decizii în partid, vizavi de dosarele din justiţie. Chiar dacă susţinem anumite modificări ale Legilor justiţiei, cum este cea de responsabilizare a magistraţilor, vedem că se încearcă alte modificări pe sub uşă. Domnul ministru Tudodel Toader este, aşa, un personaj glumeţ, cu un vocabular special, de lemn, numai constituţional, legal. La o frază spune de nu ştiu câte ori că este o chestiune constituţională şi legală. Nu-l poţi acuza de lipsă de profesionalism. Din contră, încearcă să ne traducă aceste modificări, printr-un vocabular juridic elevat şi prin prea multă ştiinţă de carte, ca să ne păcălească de data asta. Îmbracă legile în nişte cuvinte atât de elitiste, că doar doar nu ne-om prinde ce ascund anumite modificări. Această propunere de scoatere a preşedintelui din regulile de numire în justiţie ar aduce României un mare prejudiciu în relaţia cu Uniunea Europeană.

# Pe de altă parte, şi preşedintele ţării este dat tot de un partid politic.

–          Dar preşedintele României, indiferent care ar fi el, în momentul în care este ales, îşi dă demisia din partid, chiar dacă are simpatiile lui. Uitaţi Băsescu, care a fost mult mai legat de partid, ca preşedinte nu şi-a permis să-şi bage nasul în problemele justiţiei, chiar dacă acum are mari probleme în justiţie. Preşedintele are aici o mare responsabilitate şi la rândul lui este primul monitorizat de Uniunea Europeană, dacă ar încurca lucrurile. Că se cheamă Băsescu, Iohannis, ei nu se pot amesteca în treburile justiţiei. Decât dacă vor să iasă din Uniunea Europeană.

# Credeţi că proiectul va trece exact în forma prezentată?

–          Cred că proiectul va trece, dar cu nişte modificări. Cred că vor exista frământări sociale, dacă nu se ţine cont de gravitatea acestei modificări, aduse la nivelul preşedinţiei. Pentru că treaba asta este mai gravă decât Ordonanţa 13. Se atacă la rădăcină nişte rotiţe ale sistemului democratic românesc.

Graţiela Bâzoi

Write A Comment