Adrian Dumitru Bughiu: “Mereu am vrut să fiu fotbalist pentru că am crescut în cultul lui Nicolae Dobrin”

Share pe Facebook Share pe Whatsapp Share pe Messenger Share pe email

Interlocutorul nostru este vicepreşedintele Consiliului Judeţean Argeş, Adrian Dumitru Bughiu. Interviul de faţă a apărut în săptămânalul Gherila, la Despre viaţă, rubrică în care punem întrebări aleatorii despre viaţă şi în al doilea rând despre Piteşti şi judeţul Argeş.

1. Domnule Adrian Bughiu, ce voiaţi să vă faceţi când eraţi mic?

– Când eram mic îmi schimbam des opțiunile. O meserie de erou, oricum. Pompier, pilot de curse, astronaut, ceea ce visează cam toți băiețeii. Când am mai crescut puțin, am descoperit sportul, pentru care am păstrat o dragoste aparte. Mereu am vrut să fiu fotbalist pentru că am crescut în cultul lui Nicolae Dobrin. Din acest motiv am fost, sunt și voi rămâne suporter al FC Argeș și la vreme bună, și la vreme rea. Am jucat fotbal, chiar la nivel organizat, la „Aripi Pitești” și apoi la „Petrochimistul Pitești”. O echipă care din păcate nu mai există de 20 de ani, dar noi, foștii colegi, am avut chiar în urmă cu câteva luni, o frumoasă revedere.
Ulterior, pașii vieții m-au îndrumat spre alte căi, dar fotbalul m-a învățat multe, am creat multe prietenii și joc în continuare fotbal de agrement. Îmi pare rău să văd acum foarte mulți copii care nu mai practică sportul, mișcarea în aer liber. Sunt multe opțiuni acum, prea multe tentații și este păcat pentru că, la urma urmei, înainte de toate, sportul înseamnă sănătate, înseamnă o anumită formare mentală, experiența lucrului în echipă, competiția în sine cu adversarii, dar și cu tine. Tocmai de aceea am lansat proiectul Cupa Viitorii Campioni în care angrenăm peste 3000 de elevi de gimnaziu și de liceu din județ, din școlile din zona urbană și rurală, pe mai multe discipline sportive. Îmi doresc să recreez acel spirit din copilăria mea, când doream să facem sport cu și din plăcere în primul rând!

2. Unde mergeţi cu familia mai des? La mare sau la munte?

– Îmi place mișcarea și petrec în aer liber. Tocmai de aceea, și prefer să fac mult teren, pe de o parte ies din atmosfera administrativă din birou, pe de altă parte văd ce se întâmplă cu proiectele chiar la fața locului. De obicei îmi place să plec cu familia și cu prietenii atât în străinătate, cât și în țară. Mai ales în țară. Sunt un turist activ, și totuși cred că nu am descoperit pe de-a-ntregul țara noastră cu toate frumusețile ei. Îmi place și la mare, și la munte. La mare pentru că îmi place să înot și pentru că beneficiez de mai mult timp de discuții cu cei dragi. Cel puțin la fel de mult îmi place și muntele. Îmi place provocarea de a urca pe munte, respect muntele foarte mult și cred că atunci când ajungi în vârf și contemplezi măreția naturii, îți dai seama cât de mare este Dumnezeu, cel care a creat totul cu atâta perfecțiune și îți regăsești locul pe această lume. Ultima dată când am mers pe munte a fost chiar în urmă cu câteva săptămâni, cu un traseu spectaculos în munții Făgăraș, cu plecare din Transfăgărășan.

Am atins rând pe rând Arpașul Mic, Spintecătura Budei, Vf Buda, Colții Râiosului, Vf Râiosul, Vf Mușeteica, Vf Robița, Vf Mesteacăn, Vf Piscul Negru și am coborât tot în Transfăgărășan. Nu am o anume excursie preferată, pentru că sunt omul care savurează fiecare ieșire. Chiar și o simplă plimbare în parc cu familia este pentru mine ceva special, mai ales că timpul pe care îl aloc activității administrative și politice este unul destul de important.

3. Cum aţi decis să intraţi în politică, la ce vârstă?

– Am intrat în politică în 1995, la 18 ani. Partidul România Mare. Nu știu să vă spun de ce, doar că simțeam, la acea vârstă, că este partidul cel mai apropiat mie. Am crescut cu spiritul acesta de a fi bun român, de a te mândri că ești român, așa că drumul m-a dus către PRM. Pot spune că a fost o alegere fericită, pentru că aici l-am cunoscut mai îndeaproape pe Ion Mînzînă despre care pot spune că îmi este nu numai prieten, ci și mentor, cel puțin în politică și în administrație.Am făcut parte dintr-o generație deosebită și nu vreau să se supere colegii mei din PSD sau din alte partide, dar cred că eram cea mai frumoasă trupă de tineret al unui partid politic la acel moment! De la mine au pornit, de exemplu, inițiativa de a face ecologizare în zonele naturale și acțiunile de donare de sânge. De atunci, an de an, donez sânge. Și, ca să vedeți că…ne-a intrat în sânge, încă regăsesc colegi de atunci sau prieteni de-ai noștri care au aderat la acele campanii, la donat, atunci când merg și eu. Nu am făcut-o pentru imagine, din contră: am vrut ca gestul nostru să fie urmat și de alți tineri. Eu sunt perfect conștient, și viața mi-a și dat momente care să îmi confirme, că este nevoie să donăm sânge pentru că realmente putem salva vieți. Acolo am format o echipă extrem de frumoasă, cu oameni entuziasmați, și cu prietenii de durată. Spuneam că viața mi-a oferit oportunități, și acel moment a fost unul dintre ele. Tot așa cum am beneficiat de oportunități în perioada în care am lucrat ca director executiv la Direcția Județeană pentru Sport și Tineret, apoi secretar de stat la Ministerul Tineretului și Sportului, subprefect al județului Argeș. Iar acum este un moment deosebit nu numai pentru că sunt vicepreședinte al Consiliului Județean Argeș din partea PSD, ci mai ales pentru că acest mandat îmi oferă ocazia de a munci din nou alături de Ion Mînzînă. Facem o echipă extrem de sudată la conducerea CJ Argeș, am o colaborare deosebită și cu Marius Nicolaescu, de unde și rezultatele, zic eu, foarte bune pe zona administrativă. Politic, nu mai vorbesc, PSD a obținut în Argeș cele mai bune rezultate și sunt convins că vom reuși acest lucru și la anul. Poate că voi fi acuzat de subiectivism, dar cred sincer că PSD are de departe cea mai bine pregătită resursă umană. Sigur, avem și noi excepțiile noastre, dar sunt convins că suntem cea mai bună opțiune pentru argeșeni și pentru români. De altfel, toate guvernările PSD din ultimii 20 de ani au însemnat creștere economică pentru România, dezvoltare și un trai mai bun pentru cetățeni, chiar dacă am fost nevoiți să reparăm de fiecare dată (ba chiar să plătim datoriile lăsate) de guvernările de dreapta. Inclusiv acum suntem în aceeași situație.

4. Cel mai de preţ lucru în viaţă este?

– Sigur că încerc să avem o viață cât mai decentă, de multe ori pentru asta muncim. Să nu avem prea multe lipsuri în viața cotidiană. Dar nu asta contează pentru mine. Familia și Dumnezeu sunt pentru mine punctele de sprijin în viață. De neprețuit. Familia – pentru că îmi dă putere să trec peste orice, pentru că aici îmi găsesc liniștea și iubirea. Și Dumnezeu – pentru că am trecut prin multe în viață, frumoase și mai puțin frumoase, și am înțeles că fără Dumnezeu nu se poate trăi cu adevărat viața cu bucurie. Cred că cea mai mare liniște mi-o găsesc atunci când sunt eu însumi, în legătură directă cu Dumnezeu, într-o biserică. Știți, când ești în vâltoarea activității de zi cu zi, uiți de multe ori de ceea ce este cu adevărat important. Dar nu poți fi un om împlinit dacă nu ști ceea ce este cu adevărat important. Iar pentru mine nimic nu este mai important decât familia și Dumnezeu.

5. Primul brand de firmă renumită pe care l-aţi cumpărat este?

– Știu cu exactitate! Eram în clasa a VI-a. 1988. Ghete de fotbal Adidas! De ce țin minte? Pentru că familia mea a făcut mari sacrificii ca să îmi permit acele ghete de fotbal. Nu știu dacă m-au ajutat să joc mai bine, dar eram atât de bucuros că aveam și eu ghete asemenea fotbaliștilor profesioniști. Nici nu mai contase cât ne-am chinuit să strângem banii. Îmi amintesc că pe acea vreme jucam la „Aripi Pitești” și eram elev al Școlii Generale Nr 11 din Pitești, din Craiovei. Eram elev al regretatului profesor Nicolae Bebe Vameșu, la clasa de fotbal. Alături de colegi săi, profesorul Vameșu i-a descoperit pe Jean Barbu, Jean Vlădoiu, Dani Coman, Vali Năstase, Constantin Gâlcă, Gabi Dumitru, Iulian Crivac, Lucian Marinescu, Mircea Stan, Cristi Negru sau Cristian Tănase. Să aibă bunul Dumnezeu grijă de sufletul său! L-am admirat și l-am respectat enorm!

6. Dacă aţi câştiga mâine la Loto un milion de euro, ce aţi face cu el?

– Este o întrebare cam dificilă, ca să fiu sincer. În primul rând că nu joc la Loto și nici la vreun alt joc de noroc! Așa că nu m-am gândit niciodată la ce aș face cu o anumită sumă de bani dacă aș câștiga-o în acest fel. Eu am muncit de când mă știu pentru orice. Am fost perseverent, am știut ce am vrut. Dumnezeu m-a ajutat și uneori mi-au apărut oportunități în viață. Poate că pe unele le-am ratat, dar de altele am beneficiat. De aceea, de multe ori am și întors către cei de lângă noi, mai puțin norocoși în viață. Nu am făcut niciodată caz, pentru că așa am fost eu crescut, în credință, de părinții mei. Știți, este o vorbă, să nu știe dreapta ce face stânga. Repet, tot ceea ce am realizat în viață am realizat doar prin foarte, foarte multă muncă. Așadar nu prea știu ce să vă răspund. Probabil că aș încerca o parte din sumă să o investesc, nu știu, cu altă parte probabil că aș face o donație la unul din centrele noastre sau pentru Pediatrie.

7. Dacă v-ar întreba un turist ce poate vizita în Argeş în două zile, ce i-aţi recomanda?

– Aș începe, fără doar și poate, cu Muzeul Golești, care este, cred eu, cel mai frumos muzeu în aer liber din România. De la anul, când vom finaliza proiectele de consolidare și reabilitare, Muzeul Județean și Galeria de Artă vor fi spectaculoase. Evident, avem Cetatea Poenari, adevărata cetate a lui Vlad Țepeș, un loc care oricum atrage un număr mare de vizitatori din străinătate, la fel ca și Transfăgărășanul, Făgărașul și Barajul Vidraru.

De altfel, sincer să fiu, îmi doresc foarte mult ca Argeșul să devină centre de atracție tot mai puternice și pentru turiștii din țară și din străinătate. Nu vreau să omit salba excepțională de mânăstiri și biserici cu o bogată moștenire religioasă, culturală și istorică, încă din sudul județului, cu Glavacioc, până la mânăstirile din nordul județului. Evident, avem două zone extraordinare, din jurul celor două prime capitale ale Țării Românești – Curtea de Argeș și Câmpulung. Sincer să fiu, eu încep recomandările pentru prietenii mei care vin din alte părți nu neapărat cu obiectivele, ci cu alocarea mai multor zile pentru a vedea Argeșul. Suntem într-adevăr un județ binecuvântat cu frumuseți naturale, dar și foarte încărcat de istorie, de cultură și de realizările argeșenilor. (Graţiela Bâzoi)

sursă foto- Arhivă personală Adrian Dumitru Bughiu 

Ştiri anterioare cu Adrian Dumitru Bughiu: 

– Adrian Bughiu explică lipsa Argeşului de la ROMEXPO!

– Din cauza scumpirilor, fără un mecanism european sau guvernamental, proiectele europene ale autorităților locale riscă să fie pierdute;

Write A Comment