Afacerea GIE a rectorului Universităţii Piteşti, Dumitru Chirleşan

Share pe Facebook Share pe Whatsapp Share pe Messenger Share pe email

“Universitatea din Pitești, membră a Consorțiului Universitar Academica Plus, susține nominalizarea domnului Valentin POPA, Rector al Universității Ștefan cel Mare din Suceava, Președinte al Consorțiului Academica Plus, în funcția de Ministru al Educației.
Cunoscându-l bine pe domnul Valentin POPA, ca pe un manager excelent, care a reușit să dezvolte învățământul universitar în condițiile atât de dificile ale ultimilor ani, considerăm că are calitățile necesare ocupării unei asemenea funcții precum viziunea strategică, pragmatismul, buna cunoaștere a sistemului de învățământ, poziționarea corectă în contextul european și internațional, experiență în managementul educațional, putere de muncă și disponibilitate la dialog.
Îi dorim succes deplin și înțelepciunea necesară unei bune guvernări a educației naționale.
Rector, Conf. Univ. Dr. Ing. Dumitru CHIRLEȘAN UNIVERSITATEA DIN PITEȘTI
” Acesta este mesajul oficial pe care rectorul Universităţii Piteşti, Dumitru Chirleşan, l-a postat pe facebook în zilele în care actualul ministru al Educaţiei ţinea titlul ştirilor, privind limbajul incoerent şi greşelile gramaticale de care a dat dovadă.  Postarea rectorului a luat prin surprindere audienţa, dar cu toate acestea Dumitru Chirleşan şi-a explicat decizia. Iată cum:

# Dumitru Chirleşan pe Facebook: „Nu îl susținem ca și chairman la vreo conferință de stilistică literară”

comentarii pe facebook:

Gheorghe Florea: Domnule, analfabetul ăsta e rector! Cum puteţi susţine un astfel de prost la Educaţie? Ar trebui să vă fie ruşine cu un astfel de individ, nu sa va mandriti! Asta nu stie limba romana!

Dana Tufeanu: Poate o fi bun manager, dar la capitolul comunicare în limba română este corigent. Oare învățământul preuniversitar îi este familiar sau se lasă dus de nas de către consilieri?

Liliana Maria Nancoff: Cred aprecierile tale, dar ce facem că distruge gramatica limbii române!

Dumitru Chirlesan: Îl ținem departe de palavre, că tot nu îl caracterizează palavrageala.

Dumitru Chirlesan:  Acum, mai mult ca oricând, e nevoie de oameni cu coloana vertebrală întreagă, fără hernii de disc.

Dumitru Chirlesan: Nu le-o fi având cu vorbitul in public.

Dumitru Chirlesan: Dar cunoscându-l binișor, cred în continuare că nu îl susținem ca și chairman la vreo conferință de stilistică literară. E inginer, în fapt. Și e un manager extrem de eficient. Eu nu îmi propun să îi găsesc scuze pt problemele de comunicare. Am afirmat că este un excelent manager, afirmație pe care mi-o asum și mi-o susțin în continuare. Are o sarcină cel puțin la fel de dificilă precum un pilot de Boeing 747. Cred că și în cazul lui ca și în cel al pilotului contează cum zboară și mai puțin cum vorbește.

Dumitru Moise: Intelegem ce doriti sa spuneti, insa exemplul este nepotrivit… Nu poate fi separat modul de exprimare cu competenta profesionala. Un inginer are un vocabular tehnic, sarac, insa este exclus sa faca greseli gramaticale.

Mihai Gavrilciuc: Cunoasterea limbii romane nu este o problema de comunicare, ci una de educatie.Nu-i contesta nimeni calitatile de manager, problema este cum a ajuns profesor universitar
vorbind romana in halul asta. Daca pentru a face o firma profitabila se accepta sa mai dai cite un sut limbii romane, pentru un Ministru al Educatiei eu cred ca este inacceptabil.Nu poti sta pe fotoliul lui Spiru Haret si sa vorbesti in halul asta, pur si simplu mi se pare obscen.”

Reţinem, aşadar, că…a vorbi corect româneşte presupune să ştii stilistică literară, în opinia rectorului Universităţii Piteşti.

# Dacă tăcea, filosof…..

Dumitru Chirleşan a picat şi mai rău în digraţiile publicului de pe reţelele de socializare, în momentul în care rectorul Universităţii Bucureşti, Mircea Dumitru, a demisionat din mai multe funcţii, indignat fiind de cine a ajuns să fie ministru al Educaţiei: „Atâta timp cât poziția de ministru a fost gerată de un obedient membru de partid, executant servil al poruncilor venite ”de la centru”, deși nu m-am simțit în ordine cu mine însumi, am considerat că nu există – încă – o puternică incompatibilitate între, pe de o parte, faptul ca demnitarul cu cea mai înaltă funcție în sistemul de educație era un agramat lamentabil și un incult irecuperabil și, pe de altă parte, lucrarea mea în slujba acreditării academice în domeniul meu de expertiză, filosofia. Am considerat că e o datorie pe care o am față de comunitatea mea profesională. Atunci când demnitatea publică ocupată cândva de Spiru Haret îi revine unui universitar care este și rector, iar acesta suferă dramatice episoade de luptă infantilă cu gramatica de bază a limbii române și ar trebui, mai degrabă, să „pună mâna” pe o carte elementară de sintaxă și de semantică a frazei, decât să gestioneze o reponsabilitate uriașă pentru copiii și viitorul acestei țări, … ei bine! în astfel de circumstanțe, prezența mea în continuare în consilii ale ministerului ar dăuna mult propriei mele sănătăți sufletești”- a spus rectorul Universităţii Bucureşti, Mircea Dumitru.

Într-un astfel de context, se poate concluziona că…dacă Dumitru Chirleşan tăcea, filosof rămânea, motiv pentru care ar fi fost scutit de întregul oprobiu din social media.

 # Cunosc „n” profesori care mai fac asemenea greșeli

Potrivit pressone.ro, rectorii care l-au susţinut pe Valentin Popa pentru funcţia de ministru la Educaţie, printre care şi Dumitru Chirleşan, au fost abordaţi pe WhatsUP, fiindu-le impus să achieseze la un comunicat în care erau trecute în revistă extraordinarele competenţe ale celui care avea să ajungă în primul fotoliu al Învăţământului. Ca un făcut, cele mai bune Universităţi s-au ţinut departe de acest comunicat, rectorii lor manifestându-şi întreaga dezaprobare, prin ieşiri publice sau prin demisie, cum a fost cazul celui de la Universitatea Bucureşti. Ce a declarat însă Dumitru Chirleşan celor de la pressone.ro? “Am aflat că se face o scrisoare de susținere și am achiesat la ea. Cunosc „n” profesori care mai fac asemenea greșeli. Dacă le adunăm pe toate dintr-o viață de om, iese un film de 5 minute pentru oricare dintre noi. Chiar dacă stăpânim bine limba română în rest. Mi se pare nedrept faptul că s-au colat tăieturi din ce știe câte asemenea episoade și celelalte mii de minute vorbite corect nu apar.”- a spus Chirleşan. Majoritatea celor miraţi de atitudinea lui Chirleşan au înţeles că, oricum ar fi, rectorul de la Piteşti nu poate fi pus la zid, pentru că directiva a fost una complet politică. Şi nouă ne este clară această explicaţie, dar dincolo de ea, am mai identificat alte două aspecte, care ar avea legătură cu treaba asta. Primul este în CV-ul personal.

# Chirleşan spune în propriul CV: „Comunicare fluentă în limba română, cu rare greşeli de exprimare sau gramaticale”

Primul aspect ar fi că inclusiv rectorul Chirleşan are câteva temeri că ar mai putea greşi în exprimare. Iată ce şi-a trecut în propriul CV, un CV care, dacă nu am cunoaşte realitatea, am crede că aparţine unui şef de Universitate de top românesc şi recunoscut la nivel internaţional. Astfel, la capitolul: Competenţe de comunicare, Chirleşan spune: „comunicare fluentă în limba română, cu rare greşeli de exprimare sau gramaticale, exersată în cei 30 de ani de învăţământ.” Această afirmaţie arată tot despre compasiunea rectorului faţă de ministrul lui şi al nostru. Sau aproape tot, pentru că ajungem la cel de-al doilea aspect sau mai precis la un context extrem de favorabil de care se bucură rectorul Universităţii Piteşti.

# GIE- Fabrica de proiecte

Afacerea GIE, o adevărată fabrică de proiecte, care înghite bani guvernamentali şi europeni, sub directul control al rectorului Dumitru Chirleşan sau al soţiei acestuia, Georgeta Chirleşan, este o latură esenţială a activităţilor din tipologia celor universitare, care ar trebui să ne dea cel puţin de gândit, dacă Universitatea Piteşti a avut interesul să susţină pe oricine din PSD, chiar şi pe unul ca Valentin Popa, pentru funcţia de ministru la Educaţie. Documentând acest material despre ceea ce înseamnă GIE şi familia Chirleşan, nu ne mai dăm seama dacă Universiitatea Piteşti este una de stat sau una privată. Şi o să înţelegeţi imediat de ce.

# GIE face de… toate

GIE- Grupul pentru Integrare Europeană este un ONG înfiinţat de Dumitru Chirleşan în anul 2002 şi îşi are sediul la Geamăna, Bradu, localitatea în care locuieşte. Scopul oficial declarat este acela de…a contribui activ la procesul de integrare al UE prin acţiuni educative, acţiuni de formare profesională şi acţiuni culturale. În fapt, GIE se ocupă de tot ce are legătură cu educaţia, cultura, probleme sociale, gen şomaj, incluziuni sociale, categorii defavorizate, migranţi, femei, barbaţi, copii, persoane de etnie rromă etc. S-a implicat şi se implică în proiecte UE, în cadrul programelor PHARE, Programul de Învăţare pe Tot Parcursul Vieţii, Erasmus+, Justice, Fonduri Structurale. Furnizează servicii de educaţie şi formare, sănătate şi îngrijire, sprijin financiar, comunicare, integrare pe piaţa forţei de muncă, educare şi formare a adulţilor. Altfel spus, este ONG-ul perfect pentru un ministru ca Valentin Popa, cu menţiunea că educaţia lui  poate avea efect, doar dacă este susţinută financiar cu bani de la stat sau chiar europeni, într-un proiect, de pildă GIE, avizat de forurile de resort ale Guvernului. Deşi este o ironie, exact aşa ar funcţiona lucrurile. Ca o certitudine, vedem în continuare povestea şi influenţa ONG-ului GIE:

# Cum s-a nascut GIE

Grupul pentru Integrare Europeană din Bradu are un impact deosebit în limba română, dar mai ales dacă este tradus în oricare din limbile străine. Nu este un consorţiu regional, naţional şi nici internaţional, dar a reuşit să funcţioneze ca un real sistem paralel universitar, sub controlul rectorului Chirleşan. In anul 2002, Chirleşan a pus bazele GIE, alături de soţie- Georgeta Chirleşan şi de profesorii Sorin Fianu, Nicolae Lazăr, Gabriela şi Tiberiu Macarie, dar şi Mihaela Vintilă, Dan Popa şi Adrian Gobej. Chirleşan a cumpărat un calculator, o imprimantă şi un scanner, care la acea dată valorau 1700 de euro. Atunci au început primii paşi pentru accesarea de fonduri. Câţiva ani mai târziu, mai precis 2009 şi 2010, portofoliul de proiecte marca GIE ajunge să crească notabil, începând cu scopul declarat şi terminând cu sumele mai mari accesate. Ajungem însă în anul 2012, când Dumitru Chirleşan ocupa la Universitatea Piteşti funcţia de prorector. Este perioada în care GIE- propriul ONG, cunoaşte salturi financiare, perioadă ce coincide cu o decizie cel puţin controversată luată la nivel de Universitate Piteşti.

# Dumitru Chirleşan, interese pe două fronturi cu bani publici

Mai clar, în septembrie 2012, Universitatea Piteşti înfiinţează…Centrul de Proiectări pentru Proiecte de Dezvoltare Durabilă (CPPDD). Iniţiatorul acestui Centru este chiar prorectorul de atunci- Dumitru Chirleşan, iar în structura lui se află soţia, preşedintele PSD Argeş, Şerban Valeca- la rândul său profesor universitar în cadrul Universităţii Piteşti, dar şi Sorin Fianu, care reprezintă, în acelaşi timp şi ONG-ul GIE al lui Chirlesan, ca şi secretar ştiinţific.

Foarte interesant este faptul că una dintre condiţiile de a rămâne membru în cadrul CPPDD este aceea de a atrage cel puţin 1000 de euro, pe proiecte, într-o perioadă de un an. “Calitatea de membru al CPPDD se pierde în următoarele situaţii: prin demisie sau prin excludere dacă timp de 1 an de la data aderării nu a efectuat nici o activitate în folosul CPPDD, nereuşind să atragă în CPPDD suma minimă de 1000 euro.”- se arată în statutul CPPDD, for al Universităţii Piteşti înfiinţat după cum vă spuneam de Dumitru Chirleşan. Este startul proiectelor europene desfăşurate pe două planuri, sub controlul unui singur om: Dumitru Chirleşan. Primul plan: cu acesta, în calitate de prorector al unei universităţi de stat. Planul doi: cu acesta în calitate de proprietar al ONG-ului GIE.

 # Profesori la Universitate, dar specialişti în GIE. Nepotisme

 Dar care dintre cele două entităţi a performat cu astfel de activităţi educaţionale, prin accesarea de fonduri? Deocamdată, nu ştim răspunsul, pentru că ajungem în anul 2016, când Dumitru Chirleşan ajunge rector. Şi nici nu avea cum să piardă acest tren, dacă ţinem cont de recunoştinţa adusă de multe cadre universitare, graţie ancorării acestora în multe proiecte financiare. Derulate ori prin Universitate, ori prin afacerea personală GIE (!!!). Chirleşan câştigă în 29 februarie 2016, din al doilea tur, voturile majoritare pentru funcţia de rector. Demn de menţionat este că înainte cu două săptămâni, soţia profesorului universitar Sorin Fianu (secretar ştiinţific al afacerii personale GIE al lui Chirleşan, în acelaşi timp membru în Centrul pentru proiecte de dezvoltare durabilă din cadrul Universităţii, dar, şi mai important-  vicepreşedinte al Sindicatului universitar), respectiv Gabriela Fianu, semnează o adeziune în afacerea GIE a celui care avea să fie ales rector.

După ce ajunge rector, Chirleşan întruneşte AGA a GIE şi decide să părăsească funcţia de preşedinte, rămânând membru onorific şi predându-i ştafeta… soţiei sale, Georgeta Chirleşan, mai precis în 10 martie 2016, când în funcţia de director executiv al acestui ONG este numită Ramona Ionela Ciucă. Printre altele fostă asistentă pentru conducerea Universităţii Piteşti. Tot atunci intră în GIE şi Lucia Chirleşan.

# Chirleşan junior, angajat la instituţia care avizează proiectele universitare ERASMUS (!!!)

Şi fiul rectorului, Andrei Chirleşan, a lucrat în business-ul de familie. În anul 2013, Andrei Chirleşan căpăta o diplomă de formator de formatori (este prima dată când auzim de o astfel de titulatură!), chiar din partea GIE, după un curs susţinut, vreme de nici o lună în ONG-ul părinţilor.

Pe acelaşi Andrei Chirleşan l-am găsit angajat ca şi expert în cadrul unei instituţii guvernamentale de maximă importanţă, pentru… avizarea proiectelor educaţionale.

Este vorba de Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi  Formării Profesionale (ANPCDEFP). Aceasta este o instituţie publică din subordinea Ministerului Educaţiei. Agentia a fost desemnată ca for de implementare pentru programul Erasmus+, în perioada 2014-2020. Revenind, atât Universitatea Piteşti cât şi ONG-ul GIE au dezvoltat programe Erasmus, fireşte cu avizul ANPCDEFP. Pe site-ul acestei instituţii de stat, puteţi găsi însă declaraţia de avere din anul 2015 a fiului lui Dumitru Chirleşan, care figura ca expert al ANPCDEFP. (!) Există şi un fapt divers, pe ruta GIE şi această Agenţie pentru Programe Comunitare. ONG-ul familiei Chirleşan a depus anul trecut un proiect privind Educaţia Adulţilor, prin programul Erasmus Plus. Agenţia l-a respins, pe motiv că proiectul conţine… pasaje IDENTICE al unui alt proiect anterior.

# Proiectele familiei Chirleşan: Valoare de 700.000 euro, plus 196 de miliarde vechi

Activităţile desfăşurate prin afacerea personală GIE a familiei Chirleşan fac să pălească acţiunile care au legătură cu orice act educaţional al profesorilor argeşeni de la Universitatea de Stat.

Internetul abundă în succesul celor mai importante proiecte accesate de… ONG-ul familiei Chirleşan, şi nu de proiectele accesate prin Universitatea Piteşti. Valoarea totală a proiectelor accesate de acest ONG- Grupul pentru Integrare Europeană de la Bradu, proiecte făcute publice, este de circa 700.000 de euro, la care adăugăm proiectul de anvengură: EVA – Era Valorificării Antreprenoriatului Feminin.

EVA este unul dintre cele mai mari succese ale familiei Chirleşan, proiect accesat în 2010, prin POSDRU, care a fost implementat până în 2013. Valoarea lui? 196 de miliarde lei vechi, mai precis: 16.582.850 lei- fonduri europene, 2.095.737 lei- buget naţional, cheltuieli- 572.023 lei, iar contribuţia proprie a GIE- 381.196 lei. Acest proiect POSDRU a avut drept unic beneficiar ONG-ul GIE.

Proiectele marca Chirleşan, cele trecute în lista de aici, au fost derulate, în mare parte, în parteneriat cu alte entităţi, iar valorile totale per program sunt de sute de mii de euro. Grupul pentru Integrare Europeană Bradu s-a plimbat în Europa şi numai, pe bani publici, sub stindardul educaţiei, al culturii, al egalităţii în drepturi şi şanse. Nu ştim care a fost efectul real, dacă Dumitru Chirleşan însuşi s-a înhămat să susţinută un om agramat, pentru funcţia de ministru. Să mai spunem că GIE l-a dus până şi pe şeful Rromilor Argeş la Bruxelles. Pentru asta a fost nevoie, fireşte, de bani europeni.

LISTA STUFOASĂ A PROIECTELOR GIE, FAMILIA DUMITRU ŞI GEORGETA CHIRLEŞAN

1.   PROIECT Empowering You, GIE: 19.520 Euro

  1. 2. PROIECT ComBus, GIE: 13,691.64 Euro
  2. 3. PROIECT Ed-Way, GIE: 19.750 Euro
  3. 4. PROIECT ECO-RESTO, GIE: 11.932 Euro
  4. 7. PROIECT US AND THEM, GIE: 31.304 Euro

5.   PROIECT DIDO, GIE: 29.300 Euro

6.   PROIECT SciFUN, GIE: 14.952 Euro

8.   PROIECT CONSOLE VET, GIE: 21.700 Euro

9.   PROIECT T-CAP, GIE: 18.532 Euro

10. WBTT for H&S, GIE: 21.674,52 Euro

11.                     PROIECT SENAPP, GIE: 25.402 Euro

12.                     PROIECT ALDO, GIE: 29.506 Euro

13. PROIECT RELATE, GIE: 51.316,53 Euro

14. PROIECT OPC-SFC, GIE: 46.631,67 Euro

15.                     PROIECT Romii vizitează Parlamentul European din Bruxelles, GIE: 9120 Euro

16.                     PROIECT MAJMIN, Contract Universitatea Pitesti: 30.911 Euro

17. PROIECT HANDLE ECVET, GIE: 14.000 Euro

18. PROIECT DisVorced, GIE: 14.000 Euro

19.                     PROIECT EVA – Era Valorificarii Antreprenoriatului Feminin, GIE: 19.631.807 LEI

20. PROIECT ALMA-DC, GIE: 30.734 Euro

21.                     PROIECT Adult Learning and European Idea, Parteneri: (Ramona ALECU – Universitatea Pitesti, Ramona MIHAILA – GIE, Geamana)

22.                     PROIECT Training of parents of people with disabilities, GIE: 15.000 Euro

23.                     PROIECT Pour des Actions Moins Excluantes, GIE: 15.171 Euro

24.                     PROIECT T.I.M.S.A.P, GIE: 27.848 Euro

25. PROIECT Danube Networkers, GIE: 15000 Euro

26.                     PROIECT Back to School – A Chance for Better Life, GIE: 23.849 Euro

27.                     PROIECT ETI7, GIE: 32.326 Euro

28. PROIECT Culture in Your Region in Informal Learning, GIE: 15000 Euro

29. PROIECT Education for Parents – School of Inter-generational Communication, GIE: 44,000 EUR

30. PROIECT Social and Cultural Associations Development, GIE: 6,605 EUR

31. PROIECT Wo-Men: Gender Equality Creates Democracy, GIE: 46,500 EUR

32. PROIECT PEOPLES AND RELIGIONS, GIE: 5,461 EUR

33. PROIECT ROMANIA on its way to European Integration, Total: 44,632 EUR

Write A Comment