CONIZ ROMARG, pregătită să-şi facă un plan de reorganizare

Share pe Facebook Share pe Whatsapp Share pe Messenger Share pe email

 

# Surse: Insolvenţa firmei patronată de Gheorghe Griguţă ar fi fost generată de valoarea scăzută cu care ar fi câştigat lucrări publice, acesta fiind nevoit să contribuie cu bani din buzunar pentru finalizarea lor

# Judecătorii în insolvenţă estimează clarificarea dosarului CONIZ până în sărbătorile de iarnă

 

 

 

Situaţia financiară a uneia dintre cele mai mari societăţi de construcţii din România, respectiv Coniz Romarg, se analizează exclusiv în instanţă, încă de la finele lunii septembrie, când judecătorul sindic George Copae a acceptat cererea de intrare în insolvenţă depusă de patronul Gheorghe Griguţă.

# Griguţă nu poate acoperi o datorie de 27.000.000 RON

Griguţă, originar din Maramureş, a avut lucrări masive în aproape toată ţara, lucrând îndeseobi cu instituţii mari ale statului, precum Administraţia Bazinală Argeş-Vedea sau Regia Pădurilor Romsilva. După apariţia veştii că omul de afaceri şi-a declarat insolvenţa, zeci de furnizori s-au înghesuit să se înscrie la masa credală. Aceştia speră că îşi vor recupera banii, aşa cum statul sau băncile presupun acelaşi lucru. Gheorghe Griguţă a declarat în instanţă că deschiderea stării de insolvenţă este necesară, din cauza unei datorii de circa 27.000.000 de lei, pe care nu are de unde să o achite, menţionând lipsa disponibilităţilor băneşti. Judecătorul Copae a stabilit ca toate bunurile Coniz Romarg să fie inventariate până cel târziu la data de 22 noiembrie, astfel încât până înainte de Crăciun să poată fi soluţionate toate cererile creditorilor.

# Lucrări câştigate la preţuri foarte mici, în comparaţie cu realitatea din teren?

Surse avizate spun că patronul Gheorghe Griguţă ar fi fost sfătuit de cel puţin cinci ori în ultimii ani să-şi refacă managementul, în baza unui proiect mult mai apropiat de realitatea din teren. Aceleaşi surse vorbesc despre faptul că firma Coniz a beneficiat şi încă beneficiază de specialişti capabili în domeniu, care ar fi simţit încă de anul trecut blocajul iminent al societăţii. Cu toate acestea, sfaturile au venit probabil prea târziu. În mod oficial, neachitarea în timp util a lucrărilor publice câştigate prin licitaţii a condus Coniz Romarg către insolvenţă. Pe surse, Coniz Romarg s-ar fi confruntat cu o situaţie comună altor societăţi de profil: şi anume că, din dorinţa de a rămâne în cărţile afacerilor publice (şi chiar în cele de top), firma lui Gheorghe Griguţă ar fi lăsat prea mult din preţurile lucrărilor ofertate la licitaţiile organizate de statul de român. Constructorii lui Griguţă aveau să constate, pe parcurs, că o lucrare ajunge să implice cheltuieli mult peste costurile cu care a fost atribuită la licitaţie. Omul de afaceri ar fi fost astfel nevoit să antameze cheltuieli, care nu au ar mai fi fost decontate de către stat, legislaţia fiind în ultima perioadă mult mai severă în privinţa alocării unor sume suplimentare, în afara celei tranşate în cadrul unei licitaţii.

# Contracte publice în valoare de peste 140 de milioane de euro

Coniz Romarg este implicată la această oră în peste o sută de litigii la nivel naţional, cele mai multe existând în judeţele Argeş şi Timiş. Chiar şi în insolvenţă, Coniz Romarg deţine un portofoliu de lucrări demn de invidiat. În perioada 2007-2015, societatea de construcţii a avut un număr de 129 de contracte publice, în valoare totală de…142.618.746 de euro. Perioada de vârf a Coniz, în materie de câştigare a licitaţiilor a fost anul 2014, când firma a semnat nu mai puţin de 23 de contracte cu statul. Alte surse spun că nu toate lucrările publice atribuite firmei Coniz ar fi fost finalizate, iar acesta pare să fie, de fapt, cel mai puţin confortabil aspect pentru Gheorghe Griguţă.

# Veste proastă de la Judecătoria Piteşti

Lucrurile se precipită şi la nivel bancar, privind datoriile familiei Griguţă. Săptămâna trecută, Judecătoria Piteşti a dat avizul Băncii Libra Internet să execute conturile omului de afaceri Gheorghe Griguţă şi ale soţiei sale, Valeria Panseluţa, din cauza unui credit mai vechi luat în nume personal. (I.M.)

 

Write A Comment