Cu soţii la psiholog

Share pe Facebook Share pe Whatsapp Share pe Messenger Share pe email

Pentru unii este un mod de a rezolva problemele sentimentale, pentru alţii este o modalitate eficientă de a învăţa să comunice cu partenerul de viaţă. Consilierea de familie este, în general, varianta la care apelează tot mai multe cupluri care ajung în punctul în care nu mai găsesc calea de ieşire. „Consilierea de familie nu este la modă, este necesară. Oamenii vin la noi şi învaţă să-şi creeze propriul model de a ieşi din situaţiile neplăcute”, spune psihologul Adriana Petrescu (foto).
În cele mai multe cazuri, cuplurile care apelează la psiholog sunt formate din intelectuali, cu salarii peste medie. Cei care apelează la consilierea de cuplu conştientizează că au probleme şi sunt dispuşi să plătească pentru a le rezolva. Preţul unei şedinţe de terapie porneşte în Piteşti de la 50 de lei, iar numărul de şedinţe necesar pentru a depăşi anumite dificultăţi variază de la un cuplu la altul. „Nu există categorie de vârstă care să predomine. Sunt cupluri care vin după trei-patru ani de convieţuire, dar am avut şi clienţi care aveau o relaţie de 14 ani sau chiar mai mult”, precizează psihologul.
Cei doi merg la început împreună la şedinţele de consiliere, iar apoi pot opta pentru întâlniri individuale. „Eu ştiu de la început în ce direcţie se îndreaptă un cuplu. La începutul discuţiilor, îi pun pe clienţi să dea o notă, să spună în ce măsură îşi doresc ei să rămână împreună. Dacă unul dintre ei spune 10, iar celalalt 1, e clar că acesta din urmă nu vrea să continue relaţia. Atunci treaba mea este să îl ajut pe cel părăsit să treacă mai uşor peste pierderea suferită”, precizează Adriana Petrescu.

Cu ce probleme merg piteştenii la psiholog

Cele mai multe dintre problemele de cuplu ale piteştenilor pornesc de la dorinţele fiecărui partener. „Modelul cu care intrăm în cuplu şi credinţele sociale sunt vinovate pentru unele neînţelegeri. De exemplu, există credinţa socială că bărbaţii înşală. Partenera acceptă generalizarea, fără a fi pusă în situaţie. Când ajunge însă să fie înşelată, aceeaşi femeie nu mai acceptă la fel de uşor”, explică psihologul. „Lipsa de clarificare este, de asemenea, la fel de nocivă. Asta înseamnă că partenerii nu îşi explică unul celuilalt ce îşi doresc de fapt. Normalitatea este diferită pentru fiecare dintre noi, de aceea nevoile trebuie definite, astfel încât partenerul sau partenera să înţeleagă exact ce ne dorim.”
Incapacitatea de a asculta, dorinţa de a-l schimba pe celălalt, eroarea de a-şi privi partenerul prin prisma propriei personalităţi sunt alte cauze care generează apariţia problemelor în cupluri.

Infidelitatea, la capătul listei

Contrar aşteptărilor, infidelitatea nu se află printre cauzele care aduc cuplurile de piteşteni la psiholog. „Problemele apar din cauza faptului că partenerii nu comunică aşa cum ar trebui, infidelitatea vine mult mai târziu. Sunt, într-adevăr, destul de multe cupluri cu problema aceasta, dar nu pot spune că este o cauză principală. Şi infidelitatea apare ca un răspuns la ceva. Am avut şi bărbaţi care au fost înşelaţi, şi femei. Oamenii în astfel de cazuri sunt în depresie, au insomnii, stări de agitaţie. Cei care înşală vin cu sentimente de vinovăţie, cei înşelaţi vin cu depresie şi furie.”
Din cuplurile care ajung în cabinetele psihologului, aproximativ 70% au şi problemele în viaţa sexuală, fapt care sporeşte tensiunile dintre parteneri. „De obicei, neînţelegerile de natură sexuală apar de la început, dar cei doi nu au curajul să discute despre asta”, explică Adriana Petrescu.
Numărul piteşenilor care apelează la consiliere nu creşte în mod spectaculos decât dacă se întâmplă ceva deosebit pe plan naţional. „În general, am un număr constant de clienţi la cabinet. După ce se sinucide cineva cunoscut, numărul creşte. De exemplu, după ce s-a sinucis Mădălina Manole, nu mai aveam loc să facem programări. Atunci a contribuit mult şi faptul că toate televiziunile aveau în program dezbateri pe această temă”, povesteşte psihologul Adriana Petrescu.
Ema Pirciu

Write A Comment