DNA Piteşti joacă la rupere 27 de primari argeşeni în boxa acuzării!!!

Share pe Facebook Share pe Whatsapp Share pe Messenger Share pe email

„Dosarul Nicolescu” se umflă pe zi ce trece, iar miza, în lumina ultimelor concluzii ale DNA Piteşti, se conturează a fi una politică. 27 de primari argeşeni vor fi puşi sub acuzare. Infracţiunea? Complicitate la trafic de influenţă. 25 dintre învinuiţi sunt primari PSD. Din informaţiile noastre, toţi aceştia au refuzat constant avansurile venite dinspre PDL Argeş.

După încercarea nereuşită de menţinere în arest a liderului PSD Argeş, Constantin Nicolescu, procurorii DNA Piteşti au extins cercetările, în horă intrând nu mai puţin de 27 de primari argeşeni, dintre care 25 ai PSD. Pe scurt, Constantin Nicolescu este acuzat că, în numele unei firme aparţinând lui Mircea Drăghici, parlamentar PSD de Argeş, (European Project Consulting Management), acesta şi-ar fi traficat influenţa pe lângă primari, în sensul în care le-ar fi cerut să-şi facă strategiile de dezvoltare (studii costisitoare, dar obligatorii), în vederea accesării de fonduri europene – numai şi numai cu firma lui Drăghici. După ce iniţial au fost citaţi ca martori, cei 27 de primari au acum calitatea de învinuiţi, procurorii anticorupţie acuzându-i de complicitate la trafic de influenţă.

„Dosar 100% politic”

Săptămâna trecută, parlamentarul Mircea Drăghici, omul cheie în acest dosar, a ieşit în presă cu un document în care se arată, negru pe alb, că firma sa, „European Project Consulting Management”, nu a încasat niciun ban de la primăriile din Argeş care au plătit strategiile de dezvoltare. Banii s-au dus către „European Project Consulting Bucureşti”, firmă cu care deputatul Drăghici susţine că a avut oarece afaceri, însă niciuna legată de strategiile de dezvoltare comandate de primării. Cu toate acestea, procurorii DNA se încăpăţânează să susţină că preşedintele CJ Argeş, Constantin Nicolescu, a făcut trafic de influenţă în favoarea lui Drăghici cu nu mai puţin de 27 de primari, acum acuzaţi şi ei de complicitate la trafic de influenţă.
„M-a frapat că paşii pe care ancheta i-a urmat erau dinainte anunţaţi în presă. Ştiu că anchetatorii au încercat să inducă primarilor chemaţi la audieri să declare că firma de la Bucureşti e a lui Mircea Drăghici. Îi cunosc pe cei din firma de la Bucureşti, nu pot nega asta. Niciodată însă nu am lucrat cu ei pe strategiile de dezvoltare ale primăriilor din Argeş. Dosarul e 100% politic!

„Totul e cusut cu aţă albă”

Am dorit să aflăm şi opinia unuia dintre cei 27 de primari care, din simplii martori în dosarul Nicolescu, s-au trezit peste noapte învinuiţi. Iată ce ne-a declarat Mihai Ungurenuş, primarul comunei Corbi: „ Sincer, părerea mea e că DNA-ul a vrut să ne intimideze. Ne-au întrebat chestii total în afara subiectului. Eu am făcut strategia de dezvoltare a comunei în 2008. N-au fost niciun fel de presiuni din partea lui Constantin Nicolescu. Convorbirile telefonice interceptate de SRI ăsta demonstrează asta! Nu m-a forţat nimeni să fac acea strategie, trebuia făcută, habar n-aveam la momentul ăla că Mircea Drăghici s-ar ocupa sau nu cu aşa ceva. Oricum, chestiunea în sine e cusută cu aţă albă. Se poate da şi o interpretare politică întregii poveşti, însă pe mine nu mă interesează acest aspect.”

Cei 27 de primari acuzaţi de DNA de complicitate la trafic de influenţă

Daniel Dincuţă (PSD)    Corbeni
Elisaveta Tudose (PSD)    Coşeşti
Ion Ştefan (PSD)    Budeasa
Gheorghe Ţucă (PSD)    Cocu
Dumitru Secăreanu (PSD)   Dâmbovicioara
Mihai Gheorghe Tarbă (PSD) Dragoslavele
Marian Ibric (PSD)    Leordeni
Gheorghe Pătraşcu fost primar PSD la Lunca Corbului
Alexandru Cristescu (PSD)    Mălureni
Nicolae Şerban (PSD)    Mărăcineni
Dumitru Voicu (PSD)    Miceşti
Ion Bădulescu (PSD)    Morăreşti
Florea Ene (PSD)    Moşoaia
Nicolae Langer (PSD)    Sălătrucu
Ion Popa (PSD)    Stâlpeni
Marin Ion (PSD)    Stoeneşti
Sevastian Pupăză Roşu (PSD)    Stolnici
Constantin Iatagan (PSD)    Şuici
Florian Rizea (PSD)    Ţiţeşti
Marcel Ciobanu (PSD)    Uda
Vasile Nica (PSD)    Valea Danului
Gheorghe Cernătescu (PSD)     Cuca
Ionel Dragoş Vişan (PSD)    Cotmeana
Gheorghe Matei (PSD)    Mihăeşti
Mihai Ungurenuş (PSD)    Corbi
Vasile Ivan (PNL)    Băbana
Niculae Dochinoiu (PDL)    Vedea

Excepţiile care confirmă regula

Este de mirare faptul că, din lista primarilor argeşeni ai PSD cărora DNA Piteşti le-a pus gând rău lipsesc, bunăoară, un Gheorghe Stancu de la Bascov, Ion Dumitru de la Albota, Gheorghiţă Boţârcă de la Topoloveni ori un Vasile Sava de la Albeştii de Argeş. Ultimul a onorat cu prezenţa paranghelia de săptămâna trecută ţinută de senatorul Mircea Andrei, în cinstea alegerii sale în fruntea PDL Argeş. Felicitările, masa, dansul şi onorariile s-au comis la pensiunea Gyp Star a primarului… PSD din Călineşti, Nicolae Gavrilescu. Evident, nici el nu se regăseşte în lotul DNA!

Cum a luat naştere firma lui Drăghici

Firma European Project Consulting din Bucureşti este unul dintre cei mai influenţi coloşi pe piaţa consultanţei pentru fondurile europene. Pe lângă faptul că este dotată cu specialişti în domeniu atraşi din diverse structuri profesionale axate pe construcţii sau sisteme de supraveghere video, pe lista fondatorilor şi a asociaţilor se regăseşte un reprezentant-cheie al Ministerului Mediului, în persoana Petronelei Anda Catană, consiliera personală a ministrului ungur Lazlo Borbely. Staff-ul de vârf al acestui imperiu este completat de către un anume Ilie Florin Drăgan, partener de seamă al unor oameni de afaceri din Bucureşti,cu business-uri în construcţii, lucrări de artă şi drumuri. Potrivit Oficiului Naţional pentru Registrul Comerţului România, cei doi sunt şi fondatorii societăţii comerciale care aparţine din anul 2008 încoace deputatului Mircea Drăghici. În anul 2007, Florin Drăgan şi Petronela Anda Catană i-au cesionat lui Drăghici întregul pachet social, aceştia alegând să-şi păstreze doar calităţile de preşedinţi sau membri fondatori. Conform unui act adiţional din data de 22.09.2008, Mircea Drăghici a preluat controlul firmei din Piteşti, al cărei sediu a fost declarat chiar la domiciliul său. „European Project Consulting Bucureşti” a elaborat cereri de finanţare, sprijinind astfel Consiliul Local al Municipiului Curtea de Argeş, în demersul său de a aplica proiecte finanţate prin Programul Operaţional Regional 2007-2013», se arată într-unul din anunţurile oficiale emise de societatea de consultanţă din Capitală. 
Mădălin POPA

Write A Comment