Exclusivitate! Evaluatorul samsarului Mihai Rotaru este ARESTAT în megadosarul lui Theodor Nicolescu

Share pe Facebook Share pe Whatsapp Share pe Messenger Share pe email

# Săptămânalul Gherila vă dezvăluie, în exclusivitate, cine este evaluatorul care a umflat valoarea terenului de  1412 mp al CCI Argeș, de la 1,1 milioane lei la 11,9 milioane lei, bani care au fost ridicați de samsarul Mihai Rotaru, în cash și în acțiuni la Fondul Proprietatea

# Evaluatorul, în jurul căruia s-a creat o întreagă conspirație, fiind menționat doar de Ion Căpățână ca fiind Domn Profesor și atât, se numește Nistor Neculai și este arestat în dosarul ANRP, fiind implicat alături de Horia Georgescu, Theodor Nicolescu și Valentin Vișoiu, în cea mai mare mafie imobiliară națională, în care a fost jefuit banul statului

# Mai mult decât asta, Domn Profesor Neculai Nistor apare și în dosarele evaluate de el pentru ANRP, din cauza căruia chiar și deputatul Cătălin Teodorescu a fost nevoit să dea cu subsemnatul

In jurul unui singur evaluator ANRP, regăsim numele grele, astăzi implicate până în gât în afacerile oneroase cu despăgubiri de terenuri. Potrivit datelor oficiale emise de ANRP către publicația Gherila, Nistor Neculai, director și patron al firmei Rom Consulting Co, este evaluatorul terenului de 1412 mp, care a aparținut Camerei de Comerț și Industrie Argeș. Datorită acestui evaluator, samsarii soți Mihai Rotaru și Irina Nisiparu au putut beneficia de o sumă de zece ori mai mare decât cea reală, transformată în bani lichizi și acțiuni la Fondul Proprietatea. Seria anchetelor de presă făcute de publicația Gherila atinge în această ediție un punct extrem de culminant, dat fiind faptul că vă putem prezenta, succint, cum acest evaluator a putut atrage după sine zeci de personaje ale vieții publice, el nerăspunzând până la această oră pentru majorarea nejustificată din dosarul evaluării de la CCI, ci pentru evaluările colosale din dosarul de corupție, în care sunt implicați fostul președinte al ANI, Horia Georgescu (and Co), deputatul Theodor Nicolescu, dar și omul de afaceri Valentin Vișoiu.

# Neculai: un profesor nascut in 1940

Publicația Gherila v-a prezentat, vreme de doi ani, anchetele de presă exclusive, prin care am dezvăluit ingineriile imobiliare ale lui Mihai Rotaru, investitor de bursă și soț al Irinei Nisiparu, cea care a cumpărat drepturile litigioase de la Camera de Comerț și Industrie Argeș, prin reprezentantul ei Ion Căpățână. Terenul de 1417 mp, care nu mai putea fi folosit fizic de către Camera de Comerț, pentru că municipalitatea îi găsise de multă vreme o altă folosință, acesta aflându-se în prezent sub Cinematograful București, a fost inițial evaluat la 1, 1 milioane lei. Ulterior, luând drumul ANRP, același teren a valorat de zece ori mai mult, după ce a fost evaluat de profesorul universitar Nistor Neculai, fost director al Romcontrol, actual director și patron al Rom Consulting Co București. Acesta a găsit de cuviință să evalueze același teren la suma de….11,9 milioane de lei, potrivit raportului de evaluare pe care l-a prezentat ANRP, instituție ce urma să ofere despăgubiri în aceeași valoare către cumpărătorii de drepturi de litigioase, Mihai Rotaru, respectiv Irina Nisiparu. Business-ul soților Rotaru a fost parafat cu Ion Căpățână. Acesta declara publicației noastre că afacerea a fost una bună pentru Camera de Comerț, care nu mai avea bani nici de salarii. Dosarul respectiv a fost de altfel soluționat cu prioritate, pentru că Ion Căpățână a prezentat acte medicale care să-I asigure un loc în față la coada interminabilă a despăgubirilor ANRP. Legat de această retrocedare de drepturi financiare și nu în imobile, care a pus Piteștiul pe jar, au fost lămurite mai toate aspectele, doar unul dintre ele rămânând până zilele trecute o mare enigmă. Cine a fost evaluatorul acestui teren? Cine a avut priceperea să mărească din pix o sumă, prin adăugarea mai multor zerouri, care să transforme o banală despăgubire, într-un tun imobiliar fără precedent în Argeș?!? Deși întrebați despre identitatea acestuia, nici Mihai Rotaru, nici Ion Căpățână, nici măcar alți reprezentanți ai CCI Argeș, nu au dorit să dea niciodată vreun detaliu. Căpățână a declarat la un moment dat doar că i se spune Domn Profesor și că este foarte bătrân. Numele evaluatorului-samsar a fost ținut astfel la secret până ce, dintr-o altă direcție, același personaj avea să devină celebru în cel mai mare jaf ANRP la nivel național: Dosarul Horia Georgescu.

# Ce-i leagă pe Rotaru, Theo Nicolescu și Cătălin Teodorescu? Răspuns: evaluatorul Nistor Neculai

Săptămâna trecută, reprezentanții ANRP au declarat Gherilei că evaluatorul de la CCI este Nistor Neculai, patron al Rom Consulting Co. Ei bine, vestea despre acesta vine într-un moment-cheie al arestărilor de la ANRP, pentru că Nistor Neculai nu mai are nevoie de nicio prezentare, atâta vreme cât îl găsim omniprezent în caracatița evaluatorilor, vinovați de afacerile derulate prin conducerile ANRP. Nistor Neculai apare alături de alți doi evaluatori independenți, dar agreați de ANRP, ca fiind responsabili pentru umflarea mai multor valori de terenuri, despre care DNA spune că au intrat în averile unor oameni de afaceri precum Valentin Vișoiu. Nistor Neculai este analizat cu fiecare cifră de către DNA, pentru cele trei terenuri din Capitală, despre care procurorii spun că ar fi primit undă verde la despăgubiri, grație responsabililor ANRP de la acea dată, Horia Georgescu, deputatul Theodor Nicolescu, Ingrid Zaarour etc. Ca o ironie, dacă repetăm numele lui Neculai Nistor, tot de acesta este legat și numele deputatului Cătălin Teodorescu, acuzat de DNA de fapte similare, în calitatea pe care a deținut-o la ANRP, ca vicepreședinte. Să urmărim pe îndelete filmul declarațiilor din anchetele de presă care demontau o simplă afacere la Camera de Comerț și Industrie Argeș, din care reiese secretomania ținută asupra evaluatorului Nistor Neculai, dar și filmul celorlalte două prestări ale acestui evaluator în dosarul Horia-Theo-Vișoiu, dar și în legăturile periculoase, care au gravitat în jurul lui Cătălin Teodorescu:

# Mihai Rotaru, samsarul de la CCI, beneficiar al raportului de evaluare făcut de Nistor Neculai: “Nu am ieșit deloc în profit! Vișoiu are afaceri din astea foarte mari!”

„Vreau să vă spun în primul rând că toți banii despre care se vorbește în cazul meu nu i-am încasat niciodată, că  ANRP nu plătește niciodată cash acești bani și că, dacă analizez foarte bine această cumpărare, eu nu am ieșit deloc în profit. Cei 11, 9 milioane de lei mi-au fost acordați de ANRP în acțiuni la Fondul Proprietatea. În 2008, valoarea nominală a unei acțiuni era de un Ron. Și astăzi este tot de un un RON. Valoarea de piață însă era de 0,10 Ron, ulterior coborând până la un preț minim istoric de 0,07 RON. În perioada iunie 2009-iunie 2010, tranzacțiile la Fondul Proprietatea s-au făcut la un preț mediu de 0, 15 RON, pe acțiune. Nu înțeleg de ce se face atâta caz din această poveste. Situația nu este deloc cum pare. Este doar o afacere, din care eu nu am câștigat mare lucru. Spre deosebire, de exemplu, de un Valentin Vișoiu, care are afaceri foarte mari de acest gen, cazul meu, vă asigur, este lipsit de importanță.”- (declarație acordată de Mihai Rotaru publicației Gherila în luna aprilie 2013, în scandalul CCI Argeș)

# ANRP: Evaluatorul de la CCI a făcut o comparație directă de piață

“Evaluatorul terenului CCI Argeș a făcut o comparație directă cu prețurile de pe piață la imobiliare, valabile la acea dată, în anul 2008. Cronologic vorbind, vă putem spune că în luna ianuarie 2008, Camera de Comerț și Industrie Argeș a solicitat ANRP tratarea cu prioritate a acestui dosar, reprezentanții CCI (n.r. Ion Căpățână) invocând probleme medicale sau o situație materială precară. Această cerere a fost aprobată de ANRP în luna martie 2008. În septembrie 2008, s-a făcut evaluarea terenului CCI, iar în data de 7 octombrie 2008, Camera de Comerț și Industrie a adus la cunoștința ANRP acest raport de evaluare. În ziua de 13.10 2008, s-a adus la cunoștința ANRP contractul de cesiune a drepturilor CCI către Irina Alexandrina Nisiparu. După o zi, pe data de 14, Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor a aprobat raportul de evaluare, admițând restituirea în bani. O zi mai târziu, Mihai Rotaru a fost mandadat de Irina Alexandrina Nisiparu să solicite, printr-o cerere, conversia banilor în acțiuni la Fondul Proprietatea.” (declarație oficială ANRP, acordată publicației Gherila, în luna mai 2013)

# Sevastița Cerbureanu nu știa cine este evaluatorul: “Nu am găsit raportul făcut de evaluator!”

“Am căutat peste tot și nu am găsit acest raport făcut de evaluatorul terenului care a aparținut Camerei de Comerț. Oricum, eu nu știu nimic de această evaluare. Am crezut că prețul real al terenului este cel de 11 miliarde de lei vechi. Dacă știam că valorează de zece ori mai mult, nu cred că am fi acceptat vânzarea drepturilor de creanță ale terenului ”- (declarație Sevastița Cerbureanu- jurist CCI Argeș- acordată publicației Gherila în luna iunie 2013)

#  Ion Căpățână: Evaluatorului i se spune Domn Profesor

“Mie nu are nimeni ce să-mi reproșeze. Evaluatorul m-a sunat de la ANRP, mi l-a trimis pe Mihai Rotaru și asta a fost. Nu mai știu cum îl cheamă. Toată lumea îi spune Domn” Profesor și este bătrân. Poate o influență a fost făcută acolo, la ANRP. ”-( declarația fostului președinte al CCI Argeș, Ion Căpățână, acordată publicației Gherila, în luna iunie 2013)

# DNA îl scoate din anonimat pe Nistor Neculai

Nistor Neculai este moldovean, are peste 70 de ani și astăzi se află în arest la domiciliul său din București, după ce DNA l-a reținut în dosarul de corupție al lui Horia Georgescu. Alături de Nistor și Georgescu, în anchetă sunt implicate numele sonore care țin prima pagină de ziare la nivel național, dar și Breaking News-urile la TV, din care nu lipsesc deputatul Thedor Nicolescu sau omul de afaceri Valentin Vișoiu, cel care de altfel l-a denunțat pe parlamentar. Cităm din referatul de arestare, așa cum a fost acesta emis publicității de organelle legii: “La data de 27.10.2008, ROM CONSULTING CO S.R.L., prin expertul evaluator NISTOR NECULAI, a întocmit un raport de evaluare, conform căruia valoarea de piaţă estimată, la data de 27.10.2008, pentru terenul situat în Bucureşti sector 4, şos. Olteniţei nr. 290 (fostul Sector Agricol Ilfov, com. Dudeşti-Cioplea) în suprafaţă de 55.390 metri pătraţi este de 22.931.460 euro, respectiv 84.546.000 lei. Evaluarea terenului prin metoda comparaţiei directe s-a bazat pe 3 oferte de vânzare terenuri cu „caracteristici comparabile cu terenul analizat”, preţul de ofertă fiind de 950-1100 euro/metru pătrat. Astfel, expertul a evaluat un metru pătrat la 414 euro.

# Raport de evaluare avizat de argeșeanul Gheorghe Vișoiu, evaluator-cheie pentru samsari

Raportul de evaluare al lui Nistor Neculai a fost avizat de expertul evaluator VIŞOIU GHEORGHE la 25.11.2008. Dosarul se regăseşte la poziţia nr. 59 din tabelul cu decizii ce urmează a fi emise în baza raportului de evaluare semnat de  ZAAROUR INGRID, IUORAŞ MIHNEA-REMUS, MARKO ATTILA-GABOR, POPA-MOCANU INGRID-LUCIANA, BACIU REMUS-VIRGIL, CANANGIU CONSTANTIN-CĂTĂLIN, NICOLESCU THEODOR-CĂTĂLIN şi GEORGESCU HORIA, aceleaşi persoane semnând şi procesul-verbal de şedinţă din 04.12.2008 în care s-a aprobat raportul de evaluare. La data de 23.04.2009, BORŢICĂ ANCA-VALENTINA a solicitat emiterea titlului de conversie, iar Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor, la data de 11.05.2009 a emis Decizia nr. 6481, conform căreia s-a emis titlul de conversie în cuantum de 42.023.000 lei, reprezentând un număr total de 42.023.000 acţiuni la o valoare nominală de 1 leu pentru fiecare acţiune la Fondul Proprietatea.

# Un modus operandi uluitor

La data de 23.04.2009, BORŢICĂ MIRCEA-ADRIAN-VICTOR a solicitat emiterea titlului de conversie, iar Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor, la data de 11.05.2009, a emis Decizia nr. 6482, conform căreia s-a emis titlul de conversie în cuantum de 42.023.000 lei, reprezentând un număr total de 42.023.000 acţiuni, la o valoare nominală de 1 leu pentru fiecare acţiune la Fondul Proprietatea.Tot la data de 23.04.2009, BORŢICĂ MIRCEA ADRIAN VICTOR a solicitat emiterea titlului de plată, iar Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor, la data de 11.05.2009, prin Decizia nr. 762, a emis titlul de plată în cuantum de 250.000 lei. La aceeaşi dată, BORŢICĂ ANCA VALENTINA a solicitat emiterea titlului de plată, iar Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor, la data de 11.05.2009, prin Decizia nr. 761 a emis titlul de plată în cuantum de 250.000 lei. Conform extrasului de cont din 10.12.2010 s-au efectuat către BORŢICĂ MIRCEA ADRIAN VICTOR, la aceeaşi dată, 2 plăţi de câte 125.000 lei fiecare, iar conform extrasului de cont din 30.11.2010 s-au efectuat către aceeaşi persoană 2 plăţi de câte 125.000 lei fiecare. În urma unui control efectuat în cursul anului 2009 de Curtea de Conturi a României, Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor a fost obligată să procedeze la reevaluarea imobilelor din dosarele de despăgubire pe anul 2008.

# Neculai a pus în plus circa două milioane de euro

Astfel, prin raportul de evaluare din 29.03.2013, s-a stabilit că valoarea de piaţă a imobilului în suprafaţă de 55.390 metri pătraţi, situat în Bucureşti, şos. Olteniţei nr. 290 este  de 77.771.210 lei, echivalentul a 21.093.930 euro (data de referinţă a evaluării fiind 23.10.2008), faţă de 84.546.000 lei, echivalentul a 22.931.460 euro, cât stabilise evaluatorul NISTOR NECULAI, prin raportul de evaluare în baza căruia s-a emis decizia de despăgubire în dosarul nr. 8745/CC/2006, diferenţa rezultată fiind de 1.837.530 euro, echivalentul a 6.774.790 lei.” (fragment referat DNA, dosar Horia Georgescu, Theodor Nicolescu etc)

# Acuzațiile DNA: Theodor Nicolescu, plus evaluatorul Neculai Nistor

Iată cum același evaluator Neculae Nistor (de la CCI Argeș) apare în dosarul deputatului Theodor Nicolescu. DNA spune: “În cursul anului 2008, inculpatul NICOLESCU THEODOR-CĂTĂLIN, împreună cu ceilalți membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, a emis în cazul a trei dosare, titluri de despăgubire pe baza unor rapoarte de evaluare care nu au respectat cerințele Standardelor Internaționale de Evaluare cu privire la estimarea valorii de piață a imobilelor, supraevaluând bunurile imobile respective cu suma totală de aproximativ 75.000.000 euro. Cu această sumă a fost prejudiciat bugetul de stat concomitent cu obținerea unor despăgubiri necuvenite de către titularii și cesionarii drepturilor de despăgubire. La data de 04.12.2008, în condițiile sus menționate, membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor au aprobat raportul de evaluare întocmit de expertul evaluator Neculai Nistor, în dosarul înregistrat sub. nr. 8745/CC/2006, prin care a fost stabilită o valoare a terenului în suprafață de 55.390 metri pătrați de 84.546.000 lei (1526 lei/ metru pătrat), prin supraevaluarea acestuia cu suma de 13.127.430 euro, echivalentul a 48.399.522 lei, prejudiciind cu această sumă bugetul de stat și facilitând obținerea unor avantaje patrimoniale de către două persoane”. Acest dosar este direct legat de o a doua despăgubire, în care protagoniști de forță sunt Valentin Vișoiu și George Manole. Printre evaluatorii agreați de ANRP, nu se regăsește și Neculai Nistor, ci bunii săi amici, arestați și ei la domiciliu: Dorin Drulă, Alexandru Hanu și Vișoiu Gheorghe.

# Acuzațiile Curții de Conturi: Cătălin Teodorescu, plus evaluatorul Neculai Nistor

Vă spuneam că și deputatul Cătălin Teodorescu s-a intersectat cu evaluatorul de la CCI Argeș, același care apare în dosarul lui Theodor Nicolescu. Cătălin Teodorescu a dat cu semnatul la Curtea de Conturi în amplele anchete ale acestora de la ANRP, privind evaluarile unor terenuri de care avea să beneficieze fostul asociat al lui Radu Popoviciu, Radu Dimofte. Curtea de Conturi spune: “ În urma verificării în data de 06.01.2010, a raportului de evaluare aferent dosarului de despăgubire cu nr. 21288/CC (dosarul Radu Dimofte)au fost constatate neconcordanţe, necorelări, lipsuri şi erori formale şi de fond în privinţa evaluării, pentru care am solicitat prezenţa reprezentantului evaluatorului în persoana domnului Nistor Neculai director şi expert evaluator responsabil de lucrare, cu drept de semnătură atât ca evaluare cât şi ca reprezentare a răspunderii societăţii contractante a serviciilor de evaluare SC ROMCONSULTING Co. SRL.” Iată și explicațiile lui Cătălin Tedorescu: „Referitor la dosarul nr. 21288/CC/2006 nu îmi amintesc să fi existat observaţii în Procesul Verbal de şedinţă. Dosarul nr. 21288/CC/2006 a fost supus aprobării împreună cu toate celelalte dosare şi rapoarte de evaluare finalizate până la acea dată, nefiind supus unui regim de prioritate.

În acest caz. evaluatorul angajat al ANRP  nu a aprobat suma evaluatorului independent (Nestor Niculai). Cu toate acestea, Comisia Centrală Pentru Stabilirea Despăgubirilor nu a ținut cont de acest lucru și a emis un titlu de despăgubire, în cuantum de…. 11.832.146 lei.

Gratiela Bazoi

 

 

 

Write A Comment