Frumoasa care se visează “Doamna de Fier”

Share pe Facebook Share pe Whatsapp Share pe Messenger Share pe email

Are 19 ani pe care i-a făcut luna trecută, este în clasa a XII-a la Colegiul Naţional “Zinca Golescu” şi vrea să intre la facultatea de medicină. Iulia Cristina Pârvan este tânăra liberală care, în urmă cu câteva săptămâni, a luat cuvântul din proprie iniţiativă în faţa a 4.000 de sindicalişti, în Piaţa Vasile Milea. Gestul ei spontan a stârnit admiraţie şi, în acelaşi timp, a atras atenţia presei.

Iulia, cum ţi-a venit ideea să urci pe scenă?
– Ieşisem de la ore şi eram cu un prieten. Am auzit zgomotele mulţimii şi am zis să mergem să vedem ce este. Am ascultat vreo 30 de minute şi m-am gândit: “Ce-ar fi să urc şi eu acolo?”. Iniţial a fost în glumă, chiar şi prietenul cu care eram zicea că glumesc. Dar tocmai atunci cobora cineva de pe scenă şi am întrebat dacă pot să urc. Mi-a spus “poftim microfonul!” şi… asta a fost.
Ce ai simţit acolo, sus?
– Aveam emoţii, dar ştiam ce trebuie să spun. Am spus ce am simţit pe pielea mea. Când te doare ceva, mergi la doctor şi spui ce te doare. Aşa am făcut şi eu, am spus ceea ce mă doare. Nu contează câţi oameni erau, că erau câteva sute sau câteva mii.
De când eşti înscrisă în PNL?
– Prima dată am fost în PNL în septembrie anul trecut, când a fost campania “Let’s do it, Romania!”. Mi-a plăcut, mi-au plăcut oamenii şi am decis să mă înscriu. Adeziunea am depus-o în octombrie. Membru devii după 3 luni, dar, practic, din octombrie, sunt penelistă. Deocamdată nu rezerv prea mult timp partidului, pentru că sunt ocupată cu şcoala, am foarte mult de învăţat.
Te-a influenţat cineva din PNL?
– Nu, atunci când am urcat pe scenă nu am fost pusă de nimeni să fac lucrul ăsta. Nu mi-a scris nimeni dinainte ce să spun şi cum să spun, cum s-a vehiculat. Pur şi simplu a fost ceva spontan.
Cum te văd acum colegii şi profesorii tăi?
– Profesorii nu au avut o reacţie extraordinară. Mi-au zis „bravo!” şi cam atât. Nu am discutat cu ei, poate că nici nu ştiu prea multe. Colegii, în schimb, m-au felicitat.
Părinţii tăi ce au zis?
– Părinţii mei sunt mândri, într-un fel, le pare bine. Dar mi-au spus că nu trebuie să mă ia valul şi să renunţ la învăţat, asta este cel mai important. Ei nu sunt înscrişi în niciun partid, dar tatăl meu are şi el simpatii liberale.

“Dacă ne gândim toţi la ciolan, nu vom mai avea ce împărţi”

Cum au reacţionat cei de la partid?
– Tinerii au fost bucuroşi, mai ales că am spus că fac parte din PNL. Dacă s-ar fi aflat apoi, lumea ar fi spus că am fost trimisă de către partid. Seniorii au fost de acord să particip şi eu la o conferinţă organizată de preşedintele PNL Piteşti, Radu Perianu. Şi dumnealui a acceptat şi m-a susţinut.
Ce vei face în viitor?
– Şcoala vine pe primul loc deocamdată. Peste 10 ani mă văd medic cardiolog, asta este idealul meu. În ale politicii am foarte multe de învăţat. Este nevoie de perseverenţă, prea curând nu se poate să ajung sus. Depinde de mine şi de oamenii care mă vor susţine. România a ajuns într-un punct critic. Dacă ne gândim toţi la ciolan, nu vom mai avea ce ciolan să împărţim. Important este ce laşi în urma ta. Nu banii contează.
Ce modele ai în politică?
– Îmi place foarte mult de Crin Antonescu, preşedintele PNL. Dintre femeile care au făcut politică de-a lungul istoriei o admir pe Margaret Thatcher.
De ce PNL?
– Pentru că, încă de când am început să înţeleg politica, mi-a plăcut PNL, în special istoria partidului, care este cel mai vechi din ţară. În plus, tatăl meu susţine PNL, îmi plac oamenii şi am zis că este pentru mine.
Cum este Iulia în afara scenei?
– Destul de mulţumită cu mine, nu am complexe. Vreau să ştiu cât mai multe, aşa că atunci când aud ceva despre care ştiu că este interesant dar nu cunosc prea multe, când ajung acasă caut să aflu tot ce se poate despre acel subiect. Iau în seamă tot ce zic oamenii. De exemplu, când m-au jignit în comentariile de pe Internet. Cineva mă trimitea să fac agricultură. Eu locuiesc la ţară, ştiu ce înseamnă agricultura, dar am ales să învăţ, să devin medic. În plus, în România trebuie investit foarte mult in agricultură.
Te vei duce la vot?
– Da, o să mă duc la vot. Până acum nu am putut, pentru că nu împlinisem încă 18 ani, dar de acum mă voi duce de fiecare dată când vor fi alegeri.

Write A Comment