“Guvernul ne tratează ca pe turmă”

Share pe Facebook Share pe Whatsapp Share pe Messenger Share pe email

# Rezerviştii serviciilor secrete şi ai MAI îşi revendică onoarea. Pensionarii militari din Piteşti se revoltă împotriva actualei guvernări şi a modului în care Executivul vrea să recalculeze pensiile cadrelor militare în rezervă şi retragere. În cadrul adunării generale a Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate, în rezervă şi în retragere, peste 70 de foşti militari şi-au spus nemulţumirile legate de modul în care sunt trataţi de către politicieni.
Reuniunea pensionarilor militari a avut loc marţi, la Grupul Şcolar Astra. Participanţii au discutat pe marginea acţiunilor în justiţie ale pensionarilor militari, în Argeş fiind înregistrate 233 de dosare privind recalcularea pensiilor militare. “Nu cuantumul pensiei, ci respectarea principiului ne interesează. Până la sfârşitul anului, vom fi raportaţi la punctual de pensie, ori noi am îmbrăcat o altfel de uniformă. Trebuie să luăm atitudine pentru ca niciun Guvern să nu mai îndrăznească să comită o astfel de ilegalitate”, a precizat preşedintele Filialei Piteşti a Sindicatului, colonelul Victor Popescu. Printre cei prezenţi s-au aflat, în număr mare, pensionari din cadrul Armatei, dar şi rezervişti ai serviciilor de informaţii. Fostul şef de la Doi Şi-un Sfert, Ion Mărtoiu, fostul sereist, Dumitru Şovar, patron al SC Euroguard Security,  şi Marius Poştoacă, fostul şef al Diviziunii de Investigaţii Economice Strategice din cadrul DGIPI, dar şi alţi câţiva ex-colonei din cadrul Serviciului Român de Informaţii, şi-au manifestat, la unison, drepturile de a fi trataţi, net diferit, de pensionarii din…civilie.

Moţiune către democrat liberali

Ca o formă de protest, membrii SCMD au redactat o moţiune adresată parlamentarilor argeşeni şi membrilor din conducerea PDL Argeş în care fac o analiză dură a actualei guvernări. “Aţi contribuit la transformarea pensionarilor militari într-o turmă dependentă de punctul de pensie al cărui cuantum e la discreţia şi mila Guvernului. Aţi desfiinţat statutul socio-profesional al militarilor pentru ca aceştia să nu mai aibă dreptul la asistenţă medicală şi medicamente gratuite. Ne-aţi luat prin lege dreptul la muncă. Aţi atentat la unitatea şi voinţa de a lupta a militarilor în rezervă, dând în mod mai mult sau mai puţin justificat unora dintre noi câteva sute de lei în plus sau reactivând pe criterii obscure pe unii dintre noi”, menţionează pensionarii militari.

Vor să colaboreze cu revoluţionarii

Sătui de lipsa unor răspunsuri din partea guvernanţilor, din ce în ce mai puţini militari pensionari participă la protestele organizate de către Sindicat. Din această cauză, conducerea SCMD plănuieşte semnarea unui protocol de colaborare cu o serie de alte organizaţii non guvernamentale, împreună cu care să organizeze acţiuni de protest mai ample. “Mă găsesc în linia frontului împreună cu dumneavoastră. Ăsta e războiul, cu aceşti oameni. Şi trebuie să ne mărim capacitatea combativă”, a declarat preşedintele Sindicatului, col. Victor Popescu. Una dintre organizaţiile vizate pentru semnarea unei astfel de înţelegeri este Asociaţia Revoluţionarilor. Filiala Piteşti a Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate are 379 de membri.
Ema Pirciu

Write A Comment