I-aţi votat, vă dau raportul! Gheorghe Frătoaica: “Politica mi-a adus antipatia cetăţenilor”

Share pe Facebook Share pe Whatsapp Share pe Messenger Share pe email

Gheorghe Frătoaica este consilier local PDL şi face parte din comisia cu numărul patru, pentru învăţământ, cultură, sănătate, sport, muncă şi protecţie socială, familie şi protecţia copilului. „Comisia se ocupă de toate problemele sociale care ţin de sănătate publică, comunitară, culturalele, de la locuinţe sociale până la adăposturi pentru câini, de la Simfonia Lalelelor şi până la activitatea şcolilor şi grădiniţelor,” a precizat consilierul local. Ghoeorghe Frătoaica spune că principala problemă care îl nemulţumeşte în activitatea comisiei este că nu are timp suficient să analizeze proiectele din consiliul local. „Din păcate, proiectele vin într-un termen foarte scurt, în general cu 2-3 zile înainte, rar s-a întâmplat să vină cu o săptămână. Dacă nu eşti de meserie, îţi trebuie timp să te consulţi cu cineva de specialitate. Aşa că, de multe ori, ceea ce pare bâlbâială în şedinţele de consiliul este, de fapt, lipsa timpului în care să studiezi materialele primite.”

Despre activitatea în consiliul local, Gheorghe Frătoaica spune că nu a avut şansa să se impună şi că asta se datorează faptului că face parte din grupul de consilieri aflat în minoritate. „Alianţa PSD – PNL a adus Consiliul Local la o majoritate absolută, în care opoziţia chiar nu mai are niciun glas. În ceea ce mă priveşte, sunt total nemulţumit pentru că nu am putut să impun mai multe proiecte. Oficial, nu am impus niciun proiect. Neoficial, proiectul cu adăpostul de câini e propus de mine, de acum doi ani.”
O altă propunere despre care Frătoaica spune că i-a fost respinsă se referă la schimbarea modului în care consilierii primesc documentaţia necesară adoptării anumitor hotărâri. „Am propus să renunţăm la munţii de hârtie care se consumă în timpul şedinţelor, să se scaneze hotărârile şi să le pună pe stick. S-ar face economie şi de hârtie, şi de copaci tăiaţi. Nu mai spun că ar fi mult mai elegant. Sunt convins că fiecare din sală are un laptop. Am fost refuzat. Consiliul Judeţean poate, Primăria nu poate.”  
„E haos în Primărie”
Faptul că nu a impus niciun proiect de-a lungul mandatului, nu l-a împiedicat pe consilier să susţină ideile colegilor. „M-am implicat în proiectul aprobării staţiilor de taximetre. Din păcate, nu am reuşit să impun disciplină în acest domeniu. E haos, obrăznicie, ceea ce mă determină să cred că gradul de complicitate din partea unor structuri este mare. Şi aici mă refer la Poliţia Comunitară. Poliţiştii comunitari nu sunt nici în pieţe, nici în parcări. Şi vă mai dau un exemplu: până să se facă Simfonia, erau acele corturi din piaţă, unde producătorii veneau şi vindeau produse naturale. Într-o dimineaţă, o doamnă care vindea acolo mi-a zis că, peste noapte, s-au tăiat corturile şi s-au furat din interior produse. Oamenii s-au plâns poliţiştilor comunitari, iar aceştia au spus că nu intră în atribuţiile lor.”
Consilierul declară că şi-ar dori să se poată implica mai mult în proiectele legate de patrimoniu. De altfel, acestea sunt şi proiectele de la care pornesc cel mai des disputele în şedinţele de consiliu. „Suntem luaţi peste picior şi de către funcţionarii Primăriei. Se întâmplă pentru că suntem minoritari, deşi când vine vorba de patrimoniu, hotărârile se clatină foarte uşor. Am sesizat că a fost dărâmată abuziv o clădire de patrimoniu în Târgu din Vale, dar nimeni nu a luat nicio măsură împotriva proprietarului. Suntem minţiţi pe faţă. N-am putut face nimic în Consiliul Local nici legat de Hanul Gabroveni. Ne lovim mereu de „nu avem bani”. Dar nimeni nu vine cu soluţii. Eu nu sunt specialist, dar Primăria are structuri care ar putea găsi variante. Se transformă totul într-un simplu act birocratic. Piteştiul nu are absolut nimic de oferit turistic. Tot ce s-ar putea exploata se vinde.”
Consilierul critică şi modul în care se iau hotărârile referitoare la clădirile care urmează să fie construite în oraş. „E haos în Primărie în ceea ce priveşte PUD (Planurile Urbanistice de Detaliu) şi PUZ (Planurile Urbanistice Zonale). La ultima şedinţă am fost luat peste picior, dar nu înţeleg de ce să aprobăm PUD înainte de PUZ.”
Gheorghe Frătoaica declară că funcţia de consilier local i-a atras antipatia colegilor şi a cetăţenilor şi că se gândeşte să nu mai candideze la următoarele alegeri.

Ema Pirciu

Write A Comment