Problema comunicării dintre presă şi justiţia argeşeană, tranşată la Curtea de Apel Piteşti

Share pe Facebook Share pe Whatsapp Share pe Messenger Share pe email

# Purtător de cuvânt al Tribunalului Argeş, judecător Mariana Vârgă: „Este adevărat că relaţiile dintre presă şi Judecătorie sunt închise pentru că oamenii cad pe brânci”

# Purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Piteşti, judecător Ion Rebeca:” Poate că şi lipsa de comunicare a dus la imaginea pe care oamenii o au despre justiţie”

Săptămâna trecută, Curtea de Apel Piteşti a organizat o discuţie cu presa argeşeană, privind problemele de comunicare întâmpinate de jurnalişti, în principal în legătură cu Judecătoria Piteşti. Din partea justiţiei au fost prezenţi patru magistraţi: judecătorii Ion Rebeca (purtător de cuvânt al Curţii şi preşedinte al Secţiei Civile), Mariana Vârgă (purtător de cuvânt al Tribunalului Argeş şi vicepreşedinte al acestei instanţe), Cornelia Olteanu- preşedinta Judecătoriei Piteşti şi Cristina Bălăilă din cadrul Tribunalului Comercial. Presa a reamintit conducerii Curţii de Apel Piteşti că Judecătoria Piteşti nu dă dovadă de o comunicare promptă şi eficientă nici telefonic, nici în cadrul legal al cererilor formulate în baza Legii 544, privind liberul acces la informaţiile publice. Judecătoarea Mariana Vârgă a explicat şi motivele pentru care instanţa locală din Piteşti întâmpină greutăţi, pe această temă. „Este adevărat că relaţiile dintre presă şi Judecătorie sunt închise pentru că oamenii cad pe brânci. Nimeni nu vede acest lucru. Dar voi face tot posibilul să găsim o punte de comunicare”- a declarat Mariana Vârgă. Aceasta a invocat volumul mare de muncă al Judecătoriei Piteşti, faptul că magistratul purtător de cuvânt se poate afla în sala de judecată, la momentul solicitărilor de presă, dar şi lipsa sa de disponibilitate în legătură cu mass-media.

Vârgă a asigurat că pe viitor se va încerca delegarea unui comunicator de presă al Judecătoriei, care să nu provină din rândul magistraţilor. Vicepreşedintele Tribunalului Argeş a punctat şi problemele majore existente la nivelul instanţelor, explicând că ar fi necesar ca acestea să fie abordate şi de presa locală, sub promisiunea că vor furnizate de aici încolo şi către mass-media argeşeană, pentru a fi aduse la cunoştinţa cetăţenilor. „Poate că lipsa de comunicare a problemelor pe care le avem a dus şi la imaginea pe care oamenii o au despre justiţie”, a completat purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Piteşti, judecătorul Ion Rebeca, găsind că trebuie stabiliţi cât de curând termenii pentru o colaborare mai transparentă între presa şi justiţia locale. „Noi trecem pe hârtie, trimitem, discutăm la nivel naţional. De ce nu putem avea bugetul nostru să ne asigurăm resurse umane? Avem o mulţime de probleme, care trebuie dezbătute în presă, pentru a se afla care sunt condiţiile noastre actuale de muncă.” – a mai spus vicepreşedinta Tribunalului Argeş, asumându-şi faptul că, dacă acestea nu sunt aduse la cunoştinţa presei locale, problemele nu pot fi cunoscute de public. Judecătoarea Mariana Vârgă a mai adus în discuţie că este incorectă publicarea ştirilor privind cercetările Inspecţiei Judiciare asupra unor magistraţi, considerând că aceştia pot fi afectaţi de astfel de ştiri, în practicarea meseriei. În opinia sa, cazul unui judecător ar putea fi făcut public, doar după finalizarea unei anchete judiciare.

 

 

Write A Comment