Sorin Mazilescu: “Nu pot să asist la mutilarea Centrului pentru Cultură Tradiţională Argeş!”

Share pe Facebook Share pe Whatsapp Share pe Messenger Share pe email

# Instituţia condusă de etnograful Mazilescu urmează să se rupă în două: partea folclorică pleacă la fostul Cinematograf Lumina, iar partea artistică la Şcoala Populară de Artă

După cum se ştie, managementul culturii argeşene se află de ceva timp într-un colaps nemaiîntâlnit până astăzi. Centrul Cultural Piteşti nu şi-a găsit încă un nou reprezentant, după ce candidaţii pentru această funcţie au ieşit din competiţie din cauza unor erori tehnice la proiectele de management, conducerea Şcolii Populare de Artă este asigurată printr-un interimat, până la organizarea unui concurs, iar Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Argeş tocmai a rămas fără director. Este vorba de directorul Sorin Mazilescu, care, deşi a obţinut o notă de excepţie la evaluarea de săptămâna trecută, a decis să se retragă din funcţie, dându-şi demisia.

# “Consider că mi-am făcut datoria faţă de instituţie!”

Schimbările din conducerea culturii tradiţionale argeşene sunt puse pe seama preşedintelui Consiliului Judeţean Argeş, Dan Manu, care ar avea în proiect reformarea acestui domeniu. De aici însă şi până la dezlănţuirea furiei celor implicaţi nu a fost însă decât un pas. Sorin Mazilescu a postat săptămâna trecută pe reţeaua de socializare documentul din care rezultă evaluarea sa ca manager, soldată cu o notă de 9,18. În ciuda felicitărilor primite, acesta a anunţat că va părăsi funcţia, invocând mai multe nemulţumiri, dar şi că vrea să-şi refacă viaţa.  “Pentru a nu lăsa loc de alte interpretări, am decis să fac public raportul de evaluare anuală a managementului Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Argeş. Faptul că am fost evaluat de o comisie condusă de prof. dr. Carmen Croitoru, manager al Institutului Național pentru Cercetare și Formare Culturală (INCFC) din Ministerul Culturii, vocea, poate, cea mai autorizată a managementului cultural din România, mă bucură, pentru că această notă confirmă calea pe care am mers ca fiind una bună! Dupa „un metru pătrat” de cărţi în domeniul culturii tradiţionale scrise, sute de articole, cercetări ştiinţifice prezentate la sesiuni de comunicări în ţară şi străinatate şi filme etnografice dedicate meşterilor populari, câşigătoare la festivaluri de filme etnografice din ţară şi nu numai, e timpul să-mi regândesc viaţa, activitatea şi să iau o pauză! Consider că mi-am făcut datoria faţă de instituţie şi faţă de cei care iubesc cultura traditionaţă din Argeş! Vă mulţumesc!” – a spus Mazilescu pe facebook.

# Mazilescu se consideră un obstacol

Acesta a explicat că nu poate asista la mutilarea instituţiei: “Centrul este parte din viaţa mea. I-am dăruit 16 ani din viaţa mea ca cercetător în folclor, director interimar, manager. Nu pot să asist la mutilarea lui, după 61 de ani de existenţă, şi să-i fac de râs pe înaintaşii mei (patru la număr, dintre care doi trăiesc: prof. Mihail Ghiţescu, 96 de ani, şi prof. Costin Alexandrescu, 80 de ani). Cum să le spun eu că nu ne mai pot vizita, şi o fac aproape zilnic, pentru că nu au unde! Mi-e ruşine că nu am făcut mai mult! Noi nu ne-am identificat cu partea artistică decât după 2009, lucru care, iată, ne-a adus sfârşitul! Funcţiile sunt trecătoare, dar preţuirea pentru înaintaşi şi pentru ce au făcut ei va fi veşnică! Ei sunt istoria vie! De aceea am demisionat şi trăiesc cu speranţa că, nemaifiind un obstacol, instituţia va ramâne întreagă!”

# La ce se referă Mazilescu

Instituţia condusă până recent de Sorin Mazilescu ar urma să se rupă în două. Partea culturii folclorice, condusă de Dorin Oancea, ar trebui să se mute în sediul fostului Cinematograf Lumina din cartierul Găvana, în vreme ce segmentul artistic să treacă în subordinea Şcolii Populare de Artă Piteşti, rămasă fără director după pensionarea Gabrielei Pendiuc. Or, în aceste condiţii, Sorin Mazilescu ar deveni subordonatul Şcolii de Artă, ocupându-se doar de zona artistică a domeniului cultural argeşean. Lucru care, date fiind declaraţiile publice ale lui Mazilescu, nu pare nici confortabil, nici binevenit. Şcoala Populară de Artă Piteşti este condusă la acest moment, prin interimat, de către Valentin Şchiopu, ginerele Luminiţei Pally de la Muzeul Goleşti. Din câte se aude, concursul care va fi organizat pentru şefia acestei instituţii anunţă deja alte suspiciuni privind preferinţele reprezentanţilor judeţului pentru anumite persoane. Cel mai probabi, Sorin Mazilescu se va gândi dacă să participle sau nu la competiţia pentru conducerea Şcolii. Până atunci, el rămâne cercetător etnograf. Iată cărţile publicate de acesta de-a lungul timpului:

1. Monografia Comunei Coşeşti

2. Arc peste timp – monografia Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Argeş

3. Mioveni. Paşi în timp – monografie

4. Stâlpeni. Carte de identitate europeană – monografie

5. Râului Doamnei – habitat si identitate

6. Râul Doamnei şi legendele sale

7. Argeşul si Muşcelul – spaţii istorice ale românismului, (coautor)

8. Caiete folclorice Argeş (coordonator)

9. Folclor poetic din Argeş-Muscel, (coordonator)

10. Studiu introductiv la Culegere de folclor muzical din Argeş şi Muscel

Write A Comment