Supravieţuitorul Sergiu Rizescu, la ceremonia de primire a titlului de Cetăţean de Onoare al Piteştiului: „Ce poate fi mai trist decât să faci închisoare în oraşul tău natal?”
Astăzi, 11 august, a avut loc festivitatea oficială de decernare a titlului de ,,Cetățean de onoare al municipiului Pitești” domnului Sergiu George Rizescu. Evenimentul special s-a desfășurat la Memorialul Închisoarea Pitești, reprezentat de Maria Axinte, în prezența oficialilor municipalității piteștene și ai presei locale, care au asistat la o lecție de istorie vie, oferită de către supraviețuitorul lungilor ani de detenție politică, Sergiu Rizescu, prin rememorarea unui trecut dureros, cu pacea sufletească a celui care a învins răul, prin suferință și credință.
Edilul Piteștiului, Cristian Gentea, a înmânat domnului Sergiu Rizescu, din partea municipalității, placheta de „Cetățean de onoare al municipiului Pitești” și a vorbit despre asumarea istoriei recente a orașului, atât prin respectul acordat supraviețuitorilor unor vremuri întunecate, cât și prin conservarea clădirilor și a monumentelor istorice care vor reprezenta, pentru generațiile actuale și viitoare, o permanentă rememorare a adevărului și o lecție de istorie neprețuită:
„Domnului Sergiu George Rizescu, supraviețuitor al detenției politice din Închisoarea Pitești, i se cuvenea recunoașterea meritelor sale din partea municipalității, prin acordarea titlului de „Cetățean de onoare al Municipiului Pitești”! Un bărbat remarcabil prin verticalitate, dovedită prin experiențele personale dificile, Președintele Asociației Foștilor Deținuți Politici din România este un exemplu pentru toate generațiile!În 20 iulie 2023, la o săptămână de la aniversarea venerabilei vârste de 91 de ani, Sergiu George Rizescu a intrat în galeria piteștenilor de onoare prin Hotărâre de Consiliu Local. Experimentul Pitești rămâne, în istorie, una dintre cele mai sinistre tentative de spălare a creierului și reeducare prin tortură din blocul de est.
Majoritatea deținuților supuși experimentului erau studenți de elită, tineri care se opuneau regimului comunist, dar și membri ai fostelor partide politice. Generațiile noastre trebuie să își asume istoria cu toate cele nedorite, nejustificate, abominabile, iar Închisoarea Pitești face parte din trecutul acestei națiuni și al acestei comunități. Consider că atât atribuirea titlului de Cetățean de Onoare domnului Rizescu, cât și achiziționarea celularului de la fosta închisoare, sunt dovezi că facem acest gest de asumare a istoriei și de condamnare a crimelor comunismului, nu prin uitare ci prin prezentarea adevărului. În numele municipalității, Consiliului Local, îl felicităm și îi mulțumim pentru lecția de demnitate, în primul rând, și pentru activitatea personală de generare de evenimente, literare, istorice, memorialistice despre fosta Închisoare de la Pitești.”- a declarat astăzi primarul Piteştiului, Cristian Gentea.
În discursul său, Sergiu George Rizescu, a reuşit să descrie câteva clipe din ceea ce au însemnat pentru el ororile Închisorii de la Piteşti.
“Ce poate fi mai trist decât să faci închisoare în oraşul tău natal? La o aruncătură de băţ de liceul la care am învăţat- Liceul Brătianu. Mi-e greu să vorbesc. Îmi adun vorbele, mă impresionează de câte ori vin aici. Aici a fost închis şi tatăl meu, în timp ce mergea la denie, la biserică. Închisoarea de la Piteşti a fost o închisoare grea. Este închisoarea în care a început spălarea pe creier a tinerilor studenţi. Mi-e greu să vă spun că de Paşte îi obliga să se împărtăşească cu urină. Voiau să creeze omul de tip nou după teoria lui Makarenko. Era exterminare psihică şi fizică. Am fost anchetat timp de cinci luni. Beciul era cam în apropierea restaurantului Victoria. Anchetele se făceau noaptea, când, sigur, eşti mai obosit şi nu te poţi concentra. Celula era de beton. Era iarnă. Îţi duceai genunchii aproape de gură şi suflai să-i încălzeşti, iar cu mâinile îţi frecai gleznele. Îţi puneau nişte ochelari ca de sudură, cu tablă în faţă, urcai şapte trepte şi-ţi spuneau – hai banditule să iei cafeaua-. Traversai curtea, intrai în birou, acolo era cald şi muzică italiană, în stânga pistolul şi în dreapta gârbaciul. Aveai frisoane, era normal, şi începea ancheta.
Te bătea să spui ce n-ai făcut. Pentru că lor le puneau stele în funcţie de câţi băgau la puşcărie. Să ştiţi că sentinţa era dată de ofiţerul de securitate, iar judecata era un simulacru (…) E o luptă cu tine. Înfometarea pe care o aveai…îţi înghiţeai saliva, făcea parte din meniu. Îmi amintesc, parcă în 54 a venit un miros de sarmale din Negru Vodă. Am închis ochii, am căscat gura şi am zis că am mâncat sarmale de la mama mea. (…) Ştiţi câtă frumuseţe este să fi frumos pe dinăuntru? De aceea am împlinit 91 de ani şi, cum zic, mintea e încă la purtător, cred că acest lucru mi-a lungit zilele. (…) Judeţul Argeş a dus cea mai cruntă luptă împotriva comunismului.”- a spus astăzi Sergiu Rizescu.
Viceprimarul Gelu Tofan: “Domnul Sergiu Rizescu reprezintă lupta pentru democraţie, pentru drepturile omului, ca fost deţinut politic, ca fost parlamentar. Pentru noi nu poate fi decât un exemplu demn de urmat şi o mândrie.”
Consiliera locală Ana Stan: “Pentru mine este o mirare cum, după atâta suferinţă, domnul Sergiu Rizescu poate fi senin, deschis şi nu încărcat cu frustrări şi ură. Cred că poate fi cum este astăzi datorită bunătăţii domniei sale, datorită deschiderii şi dragostei faţă de oameni. Cred că avem datoria să ne cinstim eroii, pentru că pentru mine domnul Sergiu Rizescu este un erou, să cunoaştem istoria şi s-o transmitem mai departe tinerilor aşa cum a fost ea. Astăzi am avut o lecţie de istorie spusă în direct de către un om care şi-a păstrat demnitatea şi curajul.”
Sergiu-Grigore Rizescu, născut în 1932, absolvent al Liceului „I.C. Brătianu” din Pitești, este arestat, la vârsta de 20 de ani, și condamnat la 5 ani de închisoare, pentru activitate desfășurată împotriva regimului comunist, fiind încarcerat la teribila Închisoare Pitești.
După încheierea perioadei de teroare a regimului comunist din anii ’50, Sergiu Rizescu reușește să se înscrie la cursurile facultății și, la vârsta de 38 de ani, în 1970, devine absolvent al Facultății de Medicină Veterinară București, profesând ca specialist între anii 1970 și 1992, în marea majoritate a timpului în Pitești sau județul Argeș.
Membru P.N.Ț.C.D. Argeș, din 1990, înființează, alături de alți foști deținuți politici, filiala Argeș a Asociației Foștilor Deținuți Politici din România.
Activ în viața politică și culturală românească, Sergiu Rizescu a fost ales, între anii 1991 și 2000, președinte al Convenției Democrate Argeș, fiind consilier județean și, ulterior, deputat de Argeș, ca reprezentant al P.N.Ț.C.D. Deloc de neglijat în activitatea deputatului Sergiu Rizescu sunt luările de cuvânt în plenul Camerei Deputaților și, mai ales, numărul foarte mare de interpelări și întrebări pe adresa Guvernului, pe probleme concrete, punctuale, marea majoritate legate de Argeș. În perioada în care era deputat, Sergiu Rizescu l-a cunoscut pe generalul de Securitate Nicolae Pleşiţă, cel care l-a arestat în anul 1952.
Își continuă activitatea ca președinte al A.F.D.P.R. Argeș, din 2013 este vicepreședinte, iar în 2021 este ales președinte.
Din 2001, Sergiu Rizescu, prin A.F.D.P.R., este principalul susținător al Fundaţiei Culturale „Memoria” – Filiala Argeş (condusă de prof. univ. dr. ing. Ilie Popa) în organizarea Simpozionul Internațional „Experimentul Pitești – reeducarea prin tortură” de la Pitești.
În 20.06.2018, este decorat de Președintele României cu Ordinul „Pentru Merit în Grad de Mare Cavaler”. Pentru întreaga viață și activitate, domnul Sergiu George Rizescu merită respectul nostru ca cetățean al municipiului Pitești și al României, a transmis Compartimentul de Comunicare al Primăriei Municipiului Pitești.
Folosim cookie-uri pentru a ne asigura ca aveti cea mai buna experienta pe site-ul nostru. Navigand in continuare iți exprimi acordul asupra folosirii lor.AcceptNo