Este urmărit internaţional pentru ispăşirea unei condamnări de şase ani şi patru luni cu închisoarea!!!
Mitu Constantin, zis şi Chinezu, este urmărit internaţional din anul 2014, pentru ispăşirea unei pedepse de şase ani şi patru luni cu închisoarea, pentru evaziune fiscală. Presa locală a scris despre afaceristul cunoscut drept „Regele TVA-ului”, că s-ar ascunde în Ucraina sau Transnistria, organele statului ştiind despre aceste lucruri. Anul trecut, presa locală a mai informat că Mitu Chinezu ar fi fost depistat în Ucraina, iar Tribunalul Argeş a emis un mandat de extrădare pe numele său. S-a spus, pe surse, că afaceristul chiar ar fi fost de acord să se predea. Lucru care nu s-a întâmplat. Tribunalul Argeş a emis, într-adevăr, un mandat de extrădare în martie anul trecut. Care nu a fost pus în practică nici astăzi. De ce? Pentru că Mitu Chinezu nu este în Ucraina, ci în Transnistria, ţara despre care se spune că nu există, pentru că este recunoscută doar de un număr foarte redus de mici state. Am avut ocazia să stăm de vorbă cu Mitu Constantin, care ne-a vorbit despre motivele care l-au determinat să nu se predea. Mitu Chinezu locuieşte în Transnistria, la Tiraspol, aşa cum ne-a declarat, este cetăţean al ţării şi are afaceri cu…vipere:
Nu am fost de acord să fac denunţuri împotriva a nouă procurori
# Sunteţi căutat internaţional de atâţia ani, pentru ispăşirea unei condamnări. De ce nu vă predaţi?
- Pentru că nu am avut parte de o anchetă corectă. Judecata nu a fost una dreaptă. Ceea ce mi s-a întâmplat este pentru că nu am fost de acord să fac denunţuri împotriva a nouă procurori argeşeni, aşa cum mi-a cerut structura centrală a DNA.
# Când vi s-a cerut să faceţi aceste denunţuri?
- În anul 2005. Atunci am fost citat la Poliţia Mioveni, pentru a mi se aduce la cunoştinţă că trebuie să mă prezint la DNA Bucureşti. Era prin luna mai. M-am dus la DNA, m-a preluat un domn comisar-şef L. Şi un subcomisar R. (n.r. numele sunt cenzurate, din motive deontologice). Am coborât la parterul instituţiei DNA, mi s-au prezentat actele mele contabile ale celor trei firme pe care le deţineam, Foresta SRL, Utilaje Construct 2000 SRL, ambele din Argeş şi Autodivers Motor SRL din Slatina. Mi s-a spus că ei nu sunt interesaţi de aceste acte. Aceste documente îmi fuseseră ridicate cu circa şase luni în urmă de Garda Financiară. Mi-au spus că sunt interesaţi să fac denunţuri împotriva a nouă procurori, despre care susţineau că le-am dat bani, maşini, apartamente, terenuri.
# Şi nu aţi făcut niciun denunţ?
- Împotriva niciuunui procuror de pe hârtie. Pentru că nu era nimic adevărat. Am scris în dreptul fiecăruia ce am ştiut eu, că sunt lucruri neadevărate. Eu am fost ameninţat că dacă nu fac acele denunţuri, mi se va face dosar de evaziune fiscală.
# DNA avea dovezi împotriva celor nouă procurori?
- Poliţiştii mi-au arătat o reclamaţie anonimă, în care se spunea că aş fi oferit procurorilor bani, maşini, apartamente. Nu era nimic adevărat. Dar după circa şase luni, am fost chemat la DIICOT Serviciul Teritorial Piteşti şi aşa au început anchetele împotriva mea.
# Cât a durat anchetarea?
- Din 2005 până în 2007, când am fost trimis în judecată.
# Când aţi fost condamnat definitiv?
- În 2014, de Curtea de Apel Piteşti, la şase ani şi patru luni cu executare. Asta după ce fusesem achitat de Tribunalul Argeş în 2011. De fapt, după ce am fost achitat în 2011, Curtea de Apel Piteşti mi-a dat patru ani şi jumătate. Apoi, dosarul a ajuns la Înalta Curte, unde dosarul a fost clasat şi retrimis spre judecare în 2013, la un alt complet de la Curtea de Apel Piteşti. Aşa a venit condamnarea din 2014, la şase ani şi patru luni.
Mi-am schimbat şi numele
# Unde eraţi în 2014 când aţi primit condamnarea finală?
- Mă aflam în Transnistria, la Tiraspol.
# De când aveţi legături cu Transnistria?
- Din anul 2007. Când am văzut că şi DNA şi DIICOT mi-au făcut dosare penale şi, fiind convins că nu aveam cum să scap, mi-am vândut fabrica de cherestea de la Clucereasa şi am plecat în Transnistria. Am cumpărat acolo o fermă de vipere. Pentru că am făcut o investiţie, mi-au dat cetăţenie. Sunt cetăţean al Republicii Moldoveneşti Nistrene. Mi-am schimbat şi numele.
# De ce vi l-aţi schimbat?
- Pentru a putea circula în spaţiul ex-sovietic.
# Îmi puteţi spune cum vă cheamă acum?
- Nu.
# Şi de când aţi devenit cetăţean al Transnistriei, cât timp v-aţi petrecut în România?
- Până în 2014, anul condamnării, am stat aproape doar în România. Am revenit în Transnistria în aprilie 2014, cu o lună înainte de condamnare. În dosarul de condamnare eram patru persoane. Eu fusesem scos şi disjuns într-un alt dosar.
# Pentru ce motiv aţi fost scos din dosar?
- Pentru că existau aşteptări ca eu să fac denunţuri împotriva procurorilor. Ceea ce nu s-a întâmplat. Am fost condamnat cu trei săptămâni, înainte ca fapta de care eram acuzat să se prescrie.
# Deci la momentul mandatulul de urmărire, eraţi în Transnistria…
- Transnistria este un stat paradis fiscal, paradis matrimonial, paradis judiciar. Eu am vizitat 68 de ţări, dar oraş mai curat ca Tiraspol nu am văzut niciodată. Este un oraş curat cu trei ambasade. Ambasada Regiunii Nagorno-Karabah, Osiţiei de Sud şi Abhaziei.
# Ce afaceri aveţi acum acolo?
- Ferma de vipere. Recoltez un gram de venin pe an de la o viperă. Am opt angajaţi aici. Pe lângă asta, am şi stupi de albine, cu trei angajaţi, doi apicultori şi un şofer.
Foarte mulţi prieteni au venit la mine
# Vă vizitează familia din Argeş?
- Ultima dată, anul trecut. Şi foarte mulţi prieteni au venit la mine.
# Dată fiind lipsa colaborărilor judiciare dintre România şi Transnistria, nu puteţi fi extrădat în ţară…
- Nu, nu pot fi extrădat.
# Vă veţi întoarce în România, după prescrierea condamnării?
- Nu, nu mă voi întoarce niciodată. În România am făcut ce am vrut. Numai ce nu am vrut nu am făcut. Şi am avut. În cei şapte ani de când sunt în Tiraspol, nu am pierdut absolut nimic.
Interviu de Graţiela Bâzoi
in foto: arhiva personala Mitu Constantin, zis Chinezu