Fostul primar al Piteştiului, Tudor Pendiuc, şi-a încheiat programul de reintegrare socială, ca urmare a unei decizii a Tribunalului, emisă în luna februarie a acestui an. Pendiuc s-a aflat sub supraveghere vreme de trei ani, conform sentinţei primite în 2019 (în care a primit doi ani închisoare cu suspendare) pentru instigare la abuz în serviciu (în dosarul asfaltării străzii secretarei Carmen Lis, actuală Droniuc).

Judecătorii au analizat cazul de reintegrare în societate a fostului edil, pe baza evaluării specialiştilor de la Serviciul de Probaţiune concluzionând că Tudor Pendiuc are suficiente abilităţi şi deprinderi pentru reintegrarea sa în societate.

Evaluarea iniţială a evidenţiat pe de o parte că Tudor Pendiuc nu are nevoie să fie abilitat întrucât prezintă activitatea, experienţa şi contactele sociale pe care le are prin expunerea publică în calitate de primar al Municipiului Piteşti, în măsură suficientă din perspectiva integrării în societate.

Pe de altă parte, Serviciul de Probaţiune Argeş a mai spus că nu are la dispoziţie un program specializat în problematica criminalităţii „gulerelor albe” întrucât se pune problema fundaţiilor morale şi valorice ale unei persoane şi nu a deprinderilor şi abilităţilor. Criminalitatea “gulerelor galbene”, definită pentru prima dată de sociologul Edwin Sutherland  în 1939 este definită drept „o infracțiune comisă de o persoană respectabilă sau din înalta societate în timpul activității sale profesionale”.

Judecătorii au reţinut că  fostul primar predă “Ştiinţa Administraţiei, Strategii şi Politici Publice, Management Public şi Deontologie în cadrul Facultăţii de Management şi Marketing Râmnicu Vâlcea”, pregăteşte o carte cu titlul „Administraţie Publică – Ştiinţă şi Practică”, iar în paralel scrie un curs de politici Publice.

Cel mai interesant aspect legat de Tudor Pendiuc, este că şi-a păstrat calitatea de membru în „Asociaţia foştilor membri ai Comitetului Regiunilor” asociaţie profesională cu sediul la Bruxelles.

Tudor Pendiuc locuieşte împreună cu soţia, este vizitat de cele două fete de la care are trei nepoţi cu care petrece cât mai mult timp posibil, iar în timpul liber citeşte, ori se ocupă de grădina din jurul casei.

Planurile sale de viitor presupun continuarea susţinerii cursurilor universitare şi îngrijirea sănătăţii – are o intervenţie cu stent pe vasele coronare din 2014, şi ţine regim alimentar, pentru controlul colesterolului care ar înfunda vasele. Fostul primar obişnuieşte să alerge 4-5 ture pe stadionul din apropiere când are timp. Nu manifestă dependenţe de substanţe. Este pensionar din 2019 şi are 5900 lei pensie, la care se adaugă 1800 lei de la Facultate pentru activitatea academică, se mai arată în raportul evaluării sale.

Cea mai grea lovitură pentru Pendiuc a fost cea de imagine, afectarea prestigiului pe care a adus-o condamnarea, mai spun specialiştii, care mai precizează şi că, în prezent, eforturile lui Pendiuc se îndreaptă în direcţia restabilirii stimei de sine, a reanalizării naturii relaţiilor cu colaboratorii rămaşi şi rezolvarea problemelor judiciare.

(G.B., foto: INQUAM Photos- Octav Ganea)

Write A Comment