Interlocutoarea noastră este notăriţa Ana Stan, consilier local al municipiului Piteşti. Interviul de faţă a fost publicat în ziarul Gherila, la rubrica Despre Viaţă.
1. Care este, doamna Ana Stan, cel mai frumos moment, unul special, dintre toate cele petrecute la Clubul Rotary?
– Momentul de suflet din toată activitatea mea de rotarian este concertul caritabil organizat în timpul mandatului meu de Președinte R.C. Pitești, susținut de Maestrul Gheorghe Zamfir și de Filarmonica Pitești în luna octombrie 2009 la Pitești. Concertul a fost organizat în scopul strângerii fondurilor necesare pentru trimiterea la operație în Israel a unui număr de 5 copilași care sufereau de malformații congenitale. Evenimentul a făcut ca Sala Sindicatelor să fie neîncăpătoare pentru cei dornici să-l asculte pe Maestrul Gheorghe Zamfir, iar atmosfera creată a rămas vie în sufletul meu. Atât concertul, cât și operațiile copiilor au fost un real succes, punându-se bazele Proiectului districtual ”Salvați inima unui copil!”.
2. Averea unei femei constā în?
– În familia și în copiii săi, bineînțeles! Niciun fel de bunuri materiale nu egalează împlinirea și satisfacțiile unei mame prin experimentarea vieții de familie și a creșterii copiilor.
3. Cel mai bun sfat dat copiilor? Dar cel mai bun sfat primit?
– Cel mai bun sfat dat copiilor: ”Fii tu însuți! Mergi cu încredere în direcția visurilor tale! Trăiește viața pe care ți-ai imaginat-o!” Cel mai bun sfat primit: ”Cinstește pe tatăl și mama ta, oricum ar fi ei. Părinții nu ni-i putem schimba, dar atitudinea față de ei, da!”
4. Ce apreciaţi la un om în primul rând?
– Integritatea morală și altruismul său în relațiile cu ceilalți.
5. Ce colţ al lumii v-a fascinat cel mai tare? De ce?
– Există multe locuri pe care le-am văzut și care m-au impresionat într-un anume fel, dar aș pune pe primul loc Israelul pentru emoțiile unice cu care mă încarcă de fiecare dată când pășesc pe pământul acestei țări și nici nu știu ce să spun că mă fascinează mai mult aici: încărcătura istorică și spirituală sau emoțiile din Cetatea Sfântă. În Ierusalim, de exemplu, am simțit pentru prima dată cum intru în atmosfera de acum două milenii și am trăit aievea ”întâmplările” locului, am simțit energia acestui loc sfânt. Grădina de măslini bătrâni de peste 2000 de ani mi-a dat o liniște și un sentiment înălțător pe care nu-l pot explica în cuvinte…La fel de mult m-a fascinat atmosfera cosmopolită din Tel Aviv, orașul ”tânăr” cu zgârie-nori, bulevarde largi şi moderne, unde simți atmosferă vie, tinerească, dar și relaxantă!!!
6. A dat România până acum vreo femeie politician pe care s-o admiraţi?
– Pentru mine, personal, femeia apreciată în politică este obligatoriu cea care a reușit și în viața personală și în cea profesională. Nu cred în ”meseria” de politician! Din acest punct de vedere există multe românce care au purtat cu cinste imaginea României în lume. Unele dintre ele au interferat și cu viața politică. Aș aminti aici pe Ana Aslan, Elisabeta Rizea, Florica Bagdasar, Sofia Ionescu-Ogrezeanu, Ecaterina Teodoroiu. Toate aceste românce au avut în comun dorința și lupta de a schimba lumea în bine.
7. Credeţi că piteştenii au înţeles până astăzi care sunt beneficiile viitoarei Păduri-parc Trivale şi interdicţiile dintr-o arie protejată?
– Subiectul este unul controversat, întrucât informațiile sunt stufoase și/sau manipularea este ”la ordinea zilei”. Noi, cei care suntem în măsură să decidem soarta pădurii (recte consilierii locali), suntem și datori să informăm! Afirm cu toată convingerea că varianta optimă care îmbină cele două concepte este cea promovată în şedința de Consiliu Local din data de 31.08.2023. Celor care mai au vreo umbră de îndoială cu privire la avantajele declarării unei părți din Pădurea Trivale ca pădure-parc le spun că eu, personal, cred cu tărie că, pentru piteșteni, aceasta este cea mai bună variantă. Și spun asta atât ca simplu cetățean, dar și ca jurist și consilier local, care a studiat legislația în vigoare la această dată privind reglementarea conceptului de ”arie protejată”. Pădurea-parc este varianta ideală de care piteștenii se vor bucura ca și până acum (doar că zona parc va fi extinsă și modernizată), dar care va și proteja pădurea de retrocedări, tăieri ilegale sau construcții civile de orice fel! ”Aria protejată” nu este benefică piteștenilor, dimpotrivă, o să ajungem să privim pădurea de la distanță sau cu un bilet de intrare sau cu alte restricții, ceea ce nu ne dorim.
foto- arhivă personală- ANA STAN