Compensarea concediilor medicale cu taxele către stat: Dreapta Unită cere adoptarea urgentă a proiectului depus încă din 2022!

Share pe Facebook Share pe Whatsapp Share pe Messenger Share pe email

Compensarea sumelor aferente indemnizațiilor de concediu medical cu sumele datorate de firme către stat este soluția propusă de parlamentarii Dreptei Unite Violeta Alexandru și Viorel Băltărețu încă din aprilie 2022. Cerem PSD, PNL și UDMR să deblocheze dezbaterea și adoptarea proiectului Dreptei Unite, aflat într-o fază avansată a procedurii parlamentare, astfel încât firmele să nu mai aștepte și peste jumătate de an pentru a-și recupera banii de la stat.

Deputații Dreapta Unită Violeta Alexandru (Forța Dreptei) și Viorel Băltărețu (USR) au propus soluția corectă a compensării în contextul în care restanțele statului către angajatori au crescut constant, la fel și perioada în care firmele își primesc banii. La momentul depunerii proiectului, statisticile Casei Naționale de Asigurări de Sănătate indicau restanțe de plată pentru anii 2019 și 2020 de aproximativ 2,5 miliarde lei, iar pentru anul 2021 datoria statului ajunsese la 3,63 miliarde lei. De reținut că datoria se reportează de la an la an și că statul nu datorează penalități pentru întârzierea plății.

Pe lângă introducerea opțiunii de a alege între compensare și decont, deputații Dreapta Unită au propus și ca întârzierile în decont să atragă penalități și dobânzi pentru stat, similar cu obligațiile pe care le au privații când întârzie să plătească datorii la stat.

Proiectul Dreapta Unită a fost adoptat tacit de Senat în octombrie 2022 și de atunci este blocat în Camera Deputaților. Dacă PSD, PNL și UDMR sunt cu adevărat interesate de situația angajatorilor și de modul în care statul, neplătindu-și la timp datoriile, le îngreunează sau chiar blochează activitatea, nu este nevoie de depunerea unui nou proiect, ci trebuie doar deblocat proiectul Dreptei Unite. Dacă există voință politică, acesta poate primi votul final chiar săptămâna viitoare.

Altfel, asistăm doar la un nou joc ipocrit al partidelor veșnic la guvernare, care tot mimează interesul pentru binele contribuabilului, fie el persoană fizică, fie firmă, dar când au ocazia să și facă ceva fac doar pasul înapoi. Cum s-a întâmplat și marți, în plenul Camerei Deputaților, când PSD, PNL și UDMR au votat împotriva propunerii USR de eliminare a taxei pe boală, taxă prin care Guvernul Ciolacu ia bani de la românii bolnavi și de la gravidele care au sarcini cu probleme pentru a-și plăti specialii și privilegiile.

Comunicare Dreapta Unită 

Write A Comment