I-am propus preşedintelui Partidului Mişcarea România Suverană, Filiala Argeş, Dorin Mărăloiu, şapte întrebări aleatorii despre viaţă, dar şi despre Piteşti, Argeş.
1. Din adolescenţă v-ati dorit să faceţi o carieră în silvicultură sau a fost o întâmplare?
– După cum știe multă lume, eu sunt a treia generație de silvicultor în familie. Am avut o discuție cu tatăl meu care mi-a povestit cum a ajuns el să facă Facultatea de Horticultură. În familie au stabilit ca el sa meargă către o altă profesie pentru că doi frați aleseseră sa meargă către Silvicultură și, după cum gândeau atunci în familie, i-au spus să- și aleagă altă meserie. În clasa a șaptea, împreună cu domnul profesor Rizea, am plecat cu rucsacul în spate pe un traseu montan. Plus că în copilărie am stat în vacanţe mult timp pe Valea Boului să ne jucăm în pădure. Așa că nu mi-a fost greu să decid să urmez Facultatea de Silvicultură.
2. Cea mai frumoasă amintire din facultate este?
– Cred că spiritul generației noastre de studenți la silvicultură este amintirea cea mai frumoasă. Am amintiri multe şi frumoase din acea perioadă.
3. Sunteţi un părinte sever sau indulgent?
– Așa cum sunt trataţi copiii de către părinții lor în ziua de azi, s-ar putea spune, prin comparaţie, că sunt un părinte sever. Dacă ne raportăm la perioada mea de copilărie, s-ar putea spune că sunt un părinte înțelegător. Cert este că în prezent discut cu copiii mei pe logica lucrurilor. Am doi copii de care sunt foarte mândru.
4. Motto-ul dumneavoastră de viaţă este?
– Motto- ul meu în viaţă cred că este ,,urmează-ți visul chiar dacă pică lumea pe tine!“
5. Cel mai bun preşedinte al României?
– Depinde. Dacă vorbim de caracter, poate Emil Constantinescu, care are recunoscut ca a fost învins de sistem. Dacă vorbim de echilibru, cred că Ion Iliescu. Despre ultimii doi preşedinţi nu am ce să spun pentru că amândoi sfârşesc prin a fi urâți de propriul popor.
6. Cât timp vă petreceţi pe reţele sociale? Mai mult sau mai puţin decât în pădure?
– Este evident ca stau mai mult în pădure decât pe rețelele sociale. Facebook a rămas în urmă faţă de Instagram și de Tik-Tok. Nu cred că pot să mai am la vârsta mea o viață virtuală. Sunt de modă veche. Îmi place viața.
7. Padurea Trivale- Pădure-parc sau arie protejată?
– Evident Pădure-parc! Ca să fie arie protejată ar trebui ca în Pădurea Trivale să fie o specie de protejat! Nu am auzit nimic despre acest lucru din partea liberalilor și usr-iştilor. Protestul lor ar fi trebuit să fie axat pe acest aspect, pentru a avea credibilitate. Ce protejăm în Pădurea Trivale- arie protejată? Căprioare şi foarte multe specii de păsări avem în toate pădurile. Care este însă specia endemică de arie protejată? Există una? Nu am auzit absolut nimic de aşa ceva. Cum, la fel, nimeni nu a explicat piteştenilor, foarte clar, ce înseamnă arie protejată.
Este clar că o altă problemă care s-ar ridica în cazul ariei protejate ar fi faptul ca piteștenii nu ar mai putea circula în voie prin pădure. În schimb, pot merge în Pădurea-parc atunci când au chef s-o facă. Mai mult, este clar că regimul de pădure-parc va putea bloca punerile în posesie. Punerile în posesie actuale sunt o problemă, dar pot fi rezolvate amiabil prin schimbarea amplasamentelor. Nu am văzut un specialist silvic să ia poziție pe acest subiect. PSD a mers cu ambele formule și cred ca este o greșeală. Părerea mea este că toată pădurea Trivale ar trebui declarată Pădure-parc. Este un prilej imens pentru tineri şi nu numai să se bucure de trasee tematice, din care să înveţe lucrurile esenţiale despre protecţia mediului şi tot ce ne înconjoară.
(G.B.)