ION MÎNZÎNĂ, primul interviu după alegerile locale: “PNL a făcut o mizerie de campanie, cu atacuri la persoană și încălcări flagrante ale legii, sub umbrela doamnei ministru!”

Share pe Facebook Share pe Whatsapp Share pe Messenger Share pe email

Președintele PSD Argeș, Ion Mînzînă, reconfirmat în funcţia de președinte al Consiliului Judeţean la scrutinul de duminică, 9 iunie 2024, ne-a răspuns la o serie de întrebări esenţiale privind campania electorală a alegerilor locale din acest an. Prima noastră curiozitate a fost, în mod firesc, legată de modul în care Ion Mînzînă a văzut campania adversarilor de la PNL- una destul de piperată în acuzaţii și atacuri la adresa multora dintre candidaţii social-democraţi. Care au fost surprizele acestei campanii, cum comentează președintele PSD Argeș, totodată președinte al CJ Argeș, rezultatele cele mai notabile ale partidului pe care îl conduce, dar și despre realităţile care au înclinat serios balanţa în favoarea PSD, aflaţi din interviul de mai jos:

♦ Nu au făcut nimic, timp de patru ani, în afară de a ne ataca și de a dezinforma. Ei au fost într-o campanie agresivă timp de patru ani de zile!

Cum catalogați, domnule președinte Ion Mînzînă, campania PNL ?

– Extrem de costisitoare și dăunătoare, pentru că a fost axată exclusiv pe atacuri și dezinformare. A fost o mizerie de campanie, cu atacuri la persoană și încălcări fl agrante ale legii, sub umbrela doamnei ministru! Am participat la foarte multe campanii electorale și pot să spun că aceasta a fost, pur și simplu, total ieșită din comun. După cum ați putut vedea, noi ne-am axat în totalitate pe prezentarea realizărilor noastre. Avem o administrație cu rezultate deosebite în acești aproape patru ani din primul mandat, cu cele mai mari investiții din istorie în infrastructura rutieră, în sănătate, în cultură. Chiar ne-au caracterizat faptele, nu vorbele. Ceea ce nu se poate spune și despre cei care, teoretic la nivel național, ne sunt parteneri de coaliție, dar care în Argeș ne-au fost adversarii care ne-au atacat cel mai urât. Nu mai spun că, deși sunt la putere, pentru că au conducerea Prefecturii, au conduceri la diferite instituții deconcentrate, nu au putut prezenta nici măcar o realizare. Nu au făcut nimic, timp de patru ani, în afară de a ne ataca și de a dezinforma. Ei au fost într-o campanie agresivă timp de patru ani de zile! Cu mici excepții – pentru că sunt și oameni decenți în fi ecare partid – linia dată de conducere a fost una în care argeșenii au fost asmuțiți pur și simplu pe PSD și altceva nu a contat. Au fost folosite platformele de social-media, unde controlul este relativ restrâns, pentru a disemina toate aceste mizerii. Vă întreb, cât au costat oare aceste campanii, pentru că toate au fost sponsorizate încă de la început. Din ce bani? “Nici eu și nici vreunul dintre candidaţii noștri nu ne-am plâns de aceste mizerii care erau aruncate constant împotriva noastră”

Vă referiţi la campanii de genul “Pădurea Trivale”?

– Pădurea Trivale? Un mare fake-news! Toți primarii PNL din municipiile din țară vor pădure-parc, numai cei de la PNL Pitești vor arie protejată, fără să le spună piteștenilor că nu vor mai putea fi făcute îmbunătățiri. Mai spun ei – spitalele din Argeș sunt un pericol pentru argeșeni și stau să se prăbușească! – Un mare fake-news! Toate cele 9 spitale pe care le avem în administrare au fost modernizate, au fost dotate cu aparatură de ultimă generație, avem un corp nou aproape fi nalizat la Spitalul Județean, avem extinderi, avem cel mai modern Ambulatoriu din țară la Spitalul de Pediatrie și vom reabilita și ambele clădiri ale acestor două principale unități medicale. Sigur, este o anumită penurie de medici, dar asta nu stă în atributul nostru, deși am făcut totul și am și reușit să atragem profesioniști la toate spitalele.

♦ Suntem căliți în luptele electorale, cunoaștem ce presupune o campanie electorală, dar nu poți să faci o campanie numai cu injurii și calomnii, așa cum s-a făcut acum.

Lista poate continua la nesfârșit! Și ați văzut că, în campanie, nici eu și nici vreunul dintre candidații noștri nu ne-am plâns de aceste mizerii care erau aruncate constant împotriva noastră, inclusiv cu încălcarea legii. Motiv pentru care Biroul Electoral Județean a și obligat PNL Argeș să elimine toate acele postări cu atacuri de pe on-line. Ba chiar au continuat și după expirarea perioadei, candidatul PNL fi ind chiar amendat pentru acest lucru! Suntem căliți în luptele electorale, cunoaștem ce presupune o campanie electorală, dar nu poți să faci o campanie numai cu injurii și calomnii, așa cum s-a făcut acum. Și cred că asta au înțeles și argeșenii, pentru că votul politic a fost unul pe măsură, iar PNL a fost sancționat de electorat.

Ce reacţii aţi avut din partea oamenilor, legate de aceste atacuri?

– “Cum să îl votăm noi pe ăsta, domnule președinte, dacă el face așa cum face cu domnul primar? Păi ăsta, dacă ar ajunge primar, ne bate în primărie!”, îmi spuneau oamenii. În ultimii patru ani, județul Argeș a avut cele mai multe proiecte de dezvoltare și vorbim de fonduri europene și guvernamentale. Și asta nu doar la Consiliul Județean, ci și în localități. Am să repet aceste lucruri ori de câte ori va fi nevoie, pentru că s-a muncit mult, avem rezultate. Altceva nu a contat pentru noi, doar bunăstarea oamenilor și dezvoltarea județului. În plus, mai avem un atu în fața celorlalți contracandidați.

Care?

– Faptul că noi am venit și avem oameni valoroși, muncitori, gospodari, dar mai presus de toate oameni. Suntem o echipă unită și puternică! Nimic și nimeni nu ne poate înfrânge atunci când ai alături o echipă și sute de mii de oameni care te susțin, după cum s-a văzut și la vot. Nu poți să vii în Argeș, din patru în patru ani, aruncând cu zoaie în stânga și în dreapta, fără ca tu să fi făcut ceva pentru județul ăsta – deși aveai puterea și posibilitatea să o faci – și să te aștepți să obții ceva. “De ce aș vrea să plece un om care se afl ă în fruntea unui partid care a obţinut cele mai slabe rezultate obţinute vreodată?”

Campania celor de la Alianţa Dreapta Unită cum o vedeţi? Credeți că a fost o greșeală această alianță electorală, dat fi ind scorul slab înregistrat la nivel de județ?

– Nu comentez deciziile și strategiile politice ale celorlalte partide. Probabil și-au făcut niște calcule, probabil că după aceste alegeri au alte calcule. Nu comentez și nu mă interesează.

Ce a fost foarte diferit în această campanie față de cea din 2020?

– Exact ce am spus. Atacurile flagrante la persoană și minciunile aruncate. Credeți că noi nu am fi putut face același lucru? Și, credeți-mă, că am fi avut cu ce ieși.

Nu aţi făcut-o.

– Am ales să ne vedem de campania noastră, deși mulți nu se așteptau, însă atunci când ești zi de zi în mijlocul oamenilor, când dai mâna cu ei și îi privești în ochi, poți să îți dai seama că oamenii știu despre tine mai mult decât încearcă alții să spună sau să inventeze.

O vedeți plecând pe Alina Gorghiu de la șefi a PNL Argeș, după scorul slab obținut la nivel de judeţ?

– Sper că nu. De ce aș vrea să plece un om care se află în fruntea unui partid care a obținut cele mai slabe rezultate obținute vreodată? Să vină poate altul mai bun?! În realitate nu mă interesează dacă rămâne sau pleacă. Aceasta este treaba membrilor de partid, a simpatizanților. ”Ionel Moloiu este unul dintre mulţii primari care au vocaţia construcţiei”

Haideți să vorbim despre surprizele acestor alegeri! Cum vedeți, de exemplu, rezultatul PSD de la Câmpulung- unde a existat totuși un scor foarte bun? La Hârsești, scor de peste 91%, Poiana Lacului- cine s-ar fi gândit că pierde primarul PNL, Dumitrache Ion, Corbise putea paria pe Virgil Baciu, Mioveniul- o campanie destul de controversată…

– Nu am ce să le reproșez celor de la Câmpulung. Avem o echipă relativ nouă, dar care s-a completat foarte bine și a muncit enorm în această campanie. Din păcate, a intrat târziu în focul luptelor și să nu uităm că a avut un competitor care știe foarte bine ce înseamnă comunicarea și manipularea. Sunt convins că la Câmpulung putem să creștem și să consolidăm echipa! Ionel Moloiu este, întradevăr, unul dintre primarii care au performat. Este unul din mulții primari PSD care au vocația construcției.

♦ Cred că s-a epuizat perioada în care exista omul providențial și perioada în care cel care era ales trata primăria ca pe propria moșie. Iar acest lucru a fost demonstrat mai ales la Corbi. 

A avut o mulțime de proiecte concretizate care au adus benefi cii comunității. Și mai are un atu important: este apropiat de cetățeni și implicat în viața comunității. Și cred că puteți constata că în județ, acolo unde am câștigat, acesta a fost profi lul candidatului nostru. Ca o contrapondere, la Poiana Lacului s-a sancționat aroganța și lipsa de investiții. Valerică Spirea a reușit să vină cu un program clar, cu investiții necesare și este un om mult mai apropiat de cetățeni și a demonstrat acest lucru cât a fost viceprimar. Ceea ce poate unii candidați nu au înțeles este că oamenii trebuie tratați cu respect. Cred că s-a epuizat perioada în care exista omul providențial și perioada în care cel care era ales trata primăria ca pe propria moșie. Iar acest lucru a fost demonstrat mai ales la Corbi, unde a fost sancționată această practică, iar Constantin Mogaru a câștigat, venind cu o totul altă atitudine. Oamenii au nevoie de investiții, au nevoie de condiții pentru că nimeni nu vrea să plece de acasă ca să câștige o pâine mai bună și să trăiască mai bine în alte părți. Faptul că noi lucrăm în echipă, că suntem uniți și că ne sprijinim primarii ne permite să concretizăm aceste investiții. Și asta au înțeles oamenii. De aceea, la Mioveni, avem o echipă în frunte cu Aurel Costache, care a câștigat detașat alegerile. Și vreau să felicit echipa de acolo. ”Am demontat un mit: PSD chiar este și partidul tinerilor, pentru tineri!” – Și mai vreau să demontez un mit pe care adversarii noștri au încercat să-l arunce pe piață: faptul că PSD nu este un partid al și pentru tineri! Am demontat acest mit! Avem cel mai tânăr primar din Argeș la aceste alegeri, pe Ioana Georgescu. Am încredere că va furniza o surpriză foarte plăcută. Este o tânără care a renunțat la cariera pe care o începuse în diplomație și s-a întors acasă pentru a face ceva în comunitatea ei. Și nu numai atât! Rezultatele acestor alegeri au arătat că am beneficiat de un vot considerabil din partea tinerilor. Așa cum de altfel s-a întâmplat și în 2020! De ce? Probabil pentru că și noi ne-am întinerit organizația, avem parlamentari, primari, consilieri locali și județeni tineri, dar și pentru că, spre deosebire de adversarii noștri politici, noi am investit și în ceea ce înseamnă educație și oferirea de condiții cât mai aproape de ceea ce considerăm că trebuie să existe într-o țară europeană, aici, la Argeș, inclusiv pentru tinerele familii.

♦ La Pitești, administrația condusă de Cristian Gentea a avut cele mai importante investiții pentru tineri. Sunt zeci de proiecte în derulare pentru grădinițe, școli, pentru amenajarea parcurilor și zonelor de agrement. 

Vă reamintesc faptul că suntem printre puținele județe unde toaletele din fundul curții au dispărut demult din școlile din Argeș, că avem la Hârsești primele locuințe construite pentru tinerele familii care vor să se stabilească în comune, ceea ce este o performanță cred la nivel regional! “La Pitești, administraţia condusă de Cristian Gentea a avut cele mai importante investiţii pentru tineri” La Pitești, administrația condusă de Cristian Gentea a avut cele mai importante investiții pentru tineri. Sunt zeci de proiecte în derulare pentru grădinițe, școli, pentru amenajarea parcurilor și zonelor de agrement, avem o sală a sporturilor remarcabilă și cred că stadionul “Nicolae Dobrin” va fi una din cele mai frumoase și mai importante arene din țară! Aici am dat câteva exemple, dar să știți că vreau să îi felicit pe toți colegii mei din PSD care au câștigat alegerile și le transmit argeșenilor că vom continua să facem echipă împreună și, pentru că timp de patru ani, am avut această linie, vom continua, de la nivelul Consiliului Județean Argeș, să susținem toate proiectele autorităților locale, inclusiv de la primarii altor partide, pentru că pentru mine importanți sunt argeșenii! Am dovedit acest lucru până acum și voi rămâne consecvent acestei viziuni. Sigur, după cum bine știți, mai avem două bătălii care sunt la fel de importante! Cred că, după aceste alegeri, argeșenii au înțeles cu atât mai bine cine le este alături, cine este determinat să construiască în acest județ, cine își respectă angajamentele luate și, tocmai de aceea, cu sprijinul argeșenilor noștri, sunt convins că vom continua împreună pe drumul dezvoltării județului Argeș!

(Graţiela Bâzoi, interviu publicat în Săptămânalul Gherila)

 

 

Write A Comment