SIMONA BUCURA OPRESCU: Romania are al treilea cel mai mic salariu minim din UE!

Share pe Facebook Share pe Whatsapp Share pe Messenger Share pe email

România are al treilea cel mai mic salariu minim brut în euro din Uniunea Europeană, după o creștere de numai 3,1% în 2021 față de anul precedent, arată raportul Eurofound „Minimum wages in 2021: Annual review”, citat de Economedia.ro.

Doar 2 lei pe zi s-au adăugat la veniturile a peste un milion de români plătiți cu salariul minim.

Iar guvernanții de dreapta consideră că e de ajuns pentru a trăi decent! În fapt, abia ajunge un salariu minim pentru a supraviețui!

Ori, conform unei Legi adoptate de către Parlament, salariul minim ar trebui stabilit în funcție de un coș de consum care include o listă lungă de cheltuieli precum alimente, îmbrăcăminte, locuințe și cheltuieli conexe, produse de uz casnic și de igienă, servicii, educație și cultură, asistență medicală, recreere și vacanță, precum și cheltuieli pentru un fond de economii al familiei.

Conform calculelor oficiale, pentru un singur adult, coșul minim de trai este cu aproximativ 109% mai mare decât salariul minim net legal legal (1.346 lei); pentru doi adulți (care sunt ambii salariați legali, care câștigă 2.692 lei) fără copii, câștigul net ar fi cu 71% mai mic decât coșul minim de trai; iar pentru doi salariați minimi cu un singur copil, câștigurile nete ar fi cu 130% mai mici decât coșul calculat (FES România, 2020).

Deputat PSD, Simona Bucura Oprescu

Write A Comment

error: Content is protected !!