Baroul Argeş, alături de avocaţii Robert Roşu şi Corina Dicu din Dosarul Ferma Băneasa

Share pe Facebook Share pe Whatsapp Share pe Messenger Share pe email

“Nu este de înțeles cum un avocat poate fi condamnat pentru un serviciu exercitat în limitele profesionale și este interpretat în sfera constituirii unui grup infracțional și a complicității la abuz în serviciu. (Decan Barou Arges, avocat Luminita Ioana)

Această condamnare pare a fi o sancțiune dată profesiei de avocat. #alăturideRobertRoşu”- este mesajul postat săptămâna trecută pe facebook, de către decanul Baroului Argeş, Luminiţa Ioana.

Potrivit declaraţiilor acesteia, mesajul exprimat pe reţeaua de socializare a fost făcut în calitate de avocat.

Şi prodecanul Baroului Argeş, Dragoş Andrei Nicolescu, a postat la rândul său următorul mesaj: “Un avocat este condamnat. Pentru că şi-a exercitat profesia. Fiindcă nu cunosc dosarul, nu voi formula o susținere necondiționată faţă de confratele meu, nici pentru soluția instanței, fie ea si cea supremă.În niciun caz nu îl voi blama pe confratele meu! (Prodecan Dragos Nicolescu)

Voi spune doar atât: pentru ca un AVOCAT să fie condamnat, cred cu tărie că certitudinea vinovăției sale trebuie să fie cel puţin dublă faţă de certitudinea vinovăției unui alt inculpat. Respect decizia instanței supreme doar din punct de vedere al unui principiu de drept, însă mi se pare deosebit de gravă soluția, din mai multe puncte de vedere pe care, mâhnit fiind, nu vreau sa le mai detaliez.” – a spus avocatul Dragoş Andrei Nicolescu pe facebook.

Avocatul Robert Roşu a fost condamnat la cinci la 5 ani de închisoare cu executare. Decizia a fost  emisă de către judecătorii Florentina Dragomir, Ioana Alina Ilie şi Ionuţ Matei în dosarul Ferma Băneasa, după ce acelaşi Robert Roşu fusese achitat la fond, la Curtea de Apel Braşov. Mai multi avocaţi din România si-au pus pe Facebook la profil fotografii cu Robert Roşu, cu mesajul „Eu sunt Robert” şi au scris postări cu hashtagul „#alaturideRobert”.

Poziţia UNBR

Uniunea Naţională a Barourilor din România a anunţat că va sesiza Inspecţia Judiciară şi Consiliul Superior al Magistraturii pentru a verifica felul în care au fost administrate probele în acest dosar.

Conform avocaţilor, discrepanţa dintre cele două sentințe ”indică o slăbiciune a sistemului, cu consecinţe asupra credibilităţii justiţiei, atât în rândul avocaţilor, cât şi a publicului larg”. „În condiţiile în care una dintre instanţe a constatat că toate faptele avocatului se înscriu în exerciţiul normal al profesiei de avocat (redactarea de contracte, notificări, memorii) şi că nu există probe că a comis vreo faptă de pretindere ori de primire a unor bunuri în schimbul promisiunii că va interveni pe lângă funcţionarii publici competenţi să dispună restituirea bunurilor revendicate de unul dintre inculpaţii pe care îi reprezenta, este inacceptabil şi depăşeşte puterea de înţelegere cum, în aceeaşi speţă, hotărârea finală este radical diferită”, a argumentat UNBR.

Mai mulţi avocaţi din România au protestat în ţară, în cadrul mai multor instanţe, împotriva deciziei luate de Înalta Curte de Casaţie, împotriva lui Robert Roşu.

Avocaţii argeşeni vor purta banderole albe

Luni, Baroul Argeş s-a întrunit în şedinţă, luând act de situaţia creată în dosarul Băneasa, atât în privinţa avocatului Robert Roşu, cât şi legat de un al doilea coleg condamnat în aceeaşi speţă. Este vorba de Corina Teodora Dicu, din cadrul Baroului București. Aceasta a fost condamnată la 4 ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe un termen de încercare de 9 ani pentru complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcționarul a obținut pentru altul un folos necuvenit, cu consecințe deosebit de grave, în legătură cu Ferma Regală Băneasa.

Comunicatul Baroului Argeş

Consiliul Baroului Argeş, întrunit în şedinţa din 21.12.2020, ia act cu îngrijorare de situaţia creată în ultimele zile de cauza penală în care au fost condamnaţi doi avocaţi din Baroul Bucureşti;

În apărarea principiilor fundamentale ale statului de drept, a principiilor fundamentale care stau la baza profesiei de avocat, alături de principiile Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, a Protocoalelor adiţionale la aceasta şi, în lumina jurisprudenţei Curţii Europene a Drepturilor Omului în ceea ce priveşte exercitarea dreptului la apărare, recunoscând totodată independenţa justiţiei şi obligaţia de rezervă până la cunoaşterea motivelor unei hotărâri judecătoreşti, recunoscând ca esenţială într-un stat de drept libertatea de exprimare a avocatului,

DECIDE:

  1. Sprijinirea poziţiei adoptate de UNBR şi de Baroul Bucureşti formulate până în prezent;
  2. Purtarea de către toţi avocaţii Baroului Argeş a unor banderole de culoare albă în semn de avertizare până la motivarea hotărârii penale în cauză pentru a sublinia necesitatea modificării dispoziţiilor legale privind motivarea hotărârii odată cu pronunţarea în materie penală;
  3. Solicitarea unei formulări către U.N.B.R. ca, în atribuţiile conferite de lege, să solicite Parlamentului României modificarea Codului de procedură penală şi a Legii nr. 51/1995 cu privire la obligativitatea motivării hotărârii penale odată cu pronunţarea soluţiei, în vederea exercitării drepturilor procedurale, obligativitatea obţinerii avizului UNBR cu privire la anchetarea avocatului în cazul presupuselor infracţiuni săvârşite de avocaţi, obligaţia participării Decanului sau a unui reprezentant al acestuia la percheziţia sediului profesional al avocatului şi nulitatea absolută a percheziţiilor efectuate fără această participare;
  4. Analizarea adoptării unor măsuri graduale după data de 16 ianuarie 2021, dată la care se împlineşte termenul de motivare a hotărârii în cauză.

(Graţiela Bâzoi)

 

Write A Comment