Cătălin Gherzan: „Înainte de a închide şcolile, guvernanţii ar fi trebuit să facă o analiză clară a situaţiei pandemiei în unităţile de învăţământ!”

Share pe Facebook Share pe Whatsapp Share pe Messenger Share pe email

Cătălin Gherzan, proprietarul şcolii private Lexford Castel, totodată candidat PMP pe lista de la Senat, împărtăşeşte decizia judecătorilor din Iaşi, care au dat un prim câştig de cauză părinţilor care au acuzat că închiderea şcolilor este una ilegală.

 În şcoli se respectau restricţiile! La scara blocului, după ore, nu!

„Această decizie a instanţei de la Iaşi, chiar dacă nu este una definitivă, arată, într-adevăr, că Guvernul poate lua hotârări proaste. Există, după cum ştim, mai multe precedente de decizii neconstituţionale, aşa cum au fost cele legate de aplicarea amenzilor mari, în starea de urgenţă. Este încă o demonstraţie a faptului că Guvernul nu are oameni bine puşi la punct, pregătiţi,  în domeniul juridic, de unde rezultă că nu vorbim de specialişti, ci de angajaţi incompetenţi în cadrul celui mai înalt for de decizie- actualul Guvern. Înainte ca şcolile şi grădiniţele să fie închise, guvernanţii ar fi trebuit să facă o analiză clară a situaţiei pandemiei în unităţile de învăţământ. Or, dacă toate condiţiile impuse în lupta antiCovid erau respectate, de ce era nevoie să pui lacăt pe şcoli? Nu am văzut nicăieri o astfel de analiză pe oraşe sau pe judeţe, care să ne spună care este gradul de infectare printre elevi sau printre profesori. Dacă tot iei o astfel de decizie, despre care ştii că poate afecta şi părinte, şi elev, şi profesor, atunci ia-o în baza unui raport foarte bine pus la punct. Sunt de părere că în şcoli, se respectau cu stricteţe măsurile impuse. Teama ne face să respectăm restricţiile. Astăzi, după ce copiii îşi termină lecţiile online, ies la scara blocului să se vadă, fără să se protejeze. Unii au mască, alţii n-au. În şcoli, aveau reguli. Deci, nu este  normal. A fost mult mai comod să se închidă toate instituţiile educaţionale, decât să se supună analizelor fiecare situaţie, la nivel judeţean. Probabil că dacă şi în Argeş ar fi existat o manifestare a părinţilor, care să critice închiderea şcolilor şi grădiniţelor, atunci nu s-ar mai fi întâmplat ca aceştia să-şi piardă locurile de muncă sau să-şi pericliteze afacerile, aşa cum sunt mii de cazuri, pentru a sta acasă cu copiii. Şi, în al doilea rând, sistemul online nu este unul sănătos, unul pregătit. Din păcate, cadrele didactice nu pot acoperi nici măcar jumătate din volumul obişnuit al actului educaţional, într-o zi obişnuită la clasă.”– a declarat Cătălin Gherzan pentru săptămânalul Gherila.

Iaşi: Poate pe viitor vom reuşi să punem educaţia acolo unde este locul ei în societatea românească

Asociaţia Şcolilor Particulare a cerut anularea parţială a hotărârii Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă Iaşi care prevede suspendarea activităţilor didactice faţă în faţă în şcoli şi a obţinut săptămâna trecută o primă victorie. Tribunalul Iaşi a admis cererea de anulare a unor articole.
„Instanţa a admis ca fiind nelegală prevederea prin care au fost suspendate activităţile didactice faţă în faţă în unităţile de învăţământ”, a transmis Asociaţia Şcolilor Particulare. Pe 25 noiembrie urmează să aibă loc primul termen în procesul în care Asociaţia Şcolilor Particulare a cerut şi anularea prevederilor ordinului de ministru şi a hotărârii Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă prin care au fost suspendate activităţile didactice faţă în faţă în toate şcolile din România, potrivit Digi24. „Înţelegem să contribuim la ameliorarea situaţiei epidemiologice din ţara noastră, înţelegem că măsura suspendării cursurilor faţă în faţă este o măsură care este necesară în anumite situaţii, dar nu înţelegem de ce se adoptă o astfel de măsură fără o analiză serioasă, de ce se adoptă o astfel de măsură la nivel general. Poate copiii din grădiniţe, din clasele primare mici şi din clasele de final de nivel ar fi putut să vină la şcoală. Poate şcolile din zonele în care incidenţa este scăzută ar fi putut funcţiona. Poate pe viitor vom reuşi să punem educaţia acolo unde este locul ei în societatea românească” – susţin reprezentanţii Asociaţiei Şcolilor Particulare.

 

 

Write A Comment

error: Content is protected !!