Cazul Emanuelei Dinu, despre care s-a aflat că lucrează ca jurist şi la Teatrul Alexandru Davila şi la Spitalul de Pediatrie Piteşti, a stârnit controverse, după apariţia unor articole. S-a ridicat întrebarea când are timp să onoreze ambele contracte, câte ore munceşte şi colo şi colo, dacă programul celor două instituţii este asemănător. Şi mai mult decât asta, de ce nu s-a găsit un alt jurist care să corespundă nevoilor de la Spitalul de Pediatrie? S-a spus, de asemenea, că Emanuela Dinu s-ar ocupa de cazurile COVID la Pediatrie sau că aceasta nu ar merita să mai ocupe postul de consilier juridic la Teatru, pentru că ar pierde multe procese. Potrivit declaraţiilor managerului de la Spitalul de Pediatrie, Tudor Ionescu, care nu a înţeles de ce s-a făcut atâta tam-tam pe această poveste, situaţia este una destul clară: unitatea spitalicească pe care o conduce duce lipsă de consilieri juridici, la acest moment lucrându-se pe o colaborare cu jurista Spitalului Municipal Câmpulung.

Nici nu vă spun câţi bani câştigă pentru că sunt extrem de puţini

„Am scos postul de jurist la concurs, nu s-a prezentat absolut nimeni. Un jurist s-a pensionat, altul şi-a dat demisia. Din păcate, trebuie să spun că salariile juriştilor din unităţile medicale sunt foarte mici, iar de aici neatractivitatea. Avem foarte mult de muncă în această perioadă, avem nevoie de jurişti şi sunt foarte greu de găsit. Ce să mai spun? Că la acest moment lucrăm pe un contract de colaborare cu jurista Spitalului din Câmpulung? Este cumplit. Am întrebat în dreapta şi-n stânga unde pot găsi pe cineva care să lucreze cu jumătate de normă, şi astfel am găsit-o pe doamna jurist de la Teatrul Al. Davila. S-a spus că nu ştiu ce ilegalităţi se comit. Nu este nimic ilegal în această situaţie. Poate lucra 3,5 ore pe documente, după finalizarea programului de la Teatru. Nu suntem nebuni să facem ilegalităţi. Nici nu vă spun câţi bani câştigă pentru că sunt extrem de puţini.”- ne-a declarat managerul Spitalului de Pediatrie, Tudor Ionescu. Conform acestuia, Emanuela Dinu ar urma să înceapă colaborarea cu spitalul- luni, 15 noiembrie, pe o perioadă determinată.

Ce spune Emanuela Dinu: “Nu cerşesc, nu fur, nu bag mâna în buzunarul nimănui!”

Emanuela Dinu, consilier juridic la Teatrul Al Davila din 2018, ne-a declarat că poate lucra pentru Spitalul de Pediatrie, după ce îşi termină programul la instituţia unde are contract pe opt ore. Aceasta spune că nu are nicio legătură cu bolnavii COVID. “Potrivit fişei unui consilier juridic, acesta nu răspunde de bolnavii COVID, aşa cum s-a făcut referire în articolele apărute în presă. Contractul încheiat cu Spitalul de Pediatrie este cu jumătate de normă. Conform codului Muncii, orice salariat are dreptul de a munci la angajatori diferiţi sau la acelaşi angajator, în baza unor contracte de muncă, beneficiind de salariul corespunzător pentru fiecare dintre acestea. Faptul că am încheiat un contract cu jumătate de normă la Spitalul de Pediatrie nu constituie nicio infracţiune, nu este o faptă care să atragă jigniri. Nu cerşesc, nu fur, nu bag mâna în buzunarul nimănui. Muncesc.”

“Majoritatea hotărârilor nefavorabile Teatrului au avut ca motivare netemeinicia emiterii unor decizii, nu nelegalitatea”

Referitor la faptul că ar pierde procesele în care reprezintă Teatrul Al. Davila, Emanuela Dinu a precizat că, de fapt, a câştigat unele dintre cele mai importante procese. Unul dintre acestea are legătură cu anularea unor penalităţi de 2 miliarde şi jumătate de lei, puse în sarcina instituţiei de cultură. “Începând cu anul 2018, de când deţin calitatea de consilier juridic la Teatrul Alexandru Davila, pe rolul instanţelor de judecată au existat multiple dosare având ca obiect litigii de muncă, obligaţia de a face, acordare penalităţi etc. Majoritatea hotărârilor nefavorabile instituţiei au avut ca motivare netemeinicia emiterii unor decizii. Nicio instanţă nu a susţinut că vreo decizie ar fi nelegală, ci doar netemeinică. Mai mult, pe rolul instanţelor au existat şi multiple dosare câştigate. De exemplu, dosarul de acordare penalităţi, de aproximativ 2 miliarde şi jumătate lei, a fost câştigat de către Teatrul Alexandru Davila definitiv, la Judecătoria Piteşti. Un alt dosar este anularea obligaţiei de plată a daunelor morale, câştigat definitiv la Curtea de Apel Piteşti. Un altul câştigat tot de Teatru vizează respingerea apelurilor privind dreptul de retenţie solicitat. Un alt dosar privind evacuarea, a fost câştigat de asemenea definitiv, iar lista poate continua.”- ne-a declarat Emanuela Dinu.

(G.B.)

Write A Comment