HAOS POLITIC în 3 spitale din Argeş! Managerii sunt în stare de alertă…legislativă!

Share pe Facebook Share pe Whatsapp Share pe Messenger Share pe email

Spitalele au revenit, de ieri, de unde au fost transferate în starea de urgenţă, adică în cadrul autorităţilor locale (consilii judeţene şi locale).

Până ieri s-au aflat în subordinea Ministerului Sănătăţii.

În starea de urgenţă, un număr de trei manageri au fost numiţi la nivelul unităţilor medicale din Argeş (Spitalul de Urgenţă Piteşti, Spitalul Câmpulung, Spitalul Curtea de Argeş), prin ordin de ministru.

Liberalul Tiberiu Irimia (SJU Piteşti) şi Andrei Aron (Câmpulung) i-au înlocuit pe Adriana Molfea, respectiv Nicolae Alexe, motivul demiterilor fiind neglijenţă în serviciu. Deşi Spitalul din Curtea de Argeş nu este unitate Covid, acesta s-a aflat, la rândul său, tot în subordinea Ministerului Sănătăţii, până ieri, când a revenit la Consiliul Local (primărie).  Şi la Curtea de Argeş a fost schimbat managerul (Viorel Popescu) cu Bogdan Georgescu, numit de Ministerul Sănătăţii.

În ultimele zile, toate deciziile luate la nivel legislativ, privind conducerile spitalelor în vreme de alertă COVID, au creat un haos politic nemaîntâlnit până astăzi la nivel judeţean. Actualii trei manageri şi foştii trei manageri de spitale sunt într-o stare de alertă legislativă greu de definit, pentru că primii nu ştiu în ce condiţii vor părăsi conducerile, iar ultimii nu ştiu când vor reveni în funcţii.

Preşedintele Dan Manu (PSD) a anunţat astăzi că l-a eliberat din funcţie pe managerul Spitalului Judeţean, Tiberiu Irimia, numit prin Ordin al Ministerului Sănătăţii. Baza legală invocată de Dan Manu  a fost HG 5, prin care Parlamentul a decis ca spitalele să revină la autorităţile locale, după ce trecuseră la Ministerul Sănătăţii, în starea de urgenţă COVID. Această HG 5 conferă dreptul autorităţilor locale să demită, să suspende, să numească manageri de spitale. Dan Manu l-a demis şi pe Gheorghe Frătoaica, numit tot prin ordin. Nu a mai emis însă şi un act pentru numirea Adrianei Molfea, acest document fiind deja semnat înainte de intrarea în vigoare a HG 5, prin care spitalele „s-au întors”  la administraţia locală.

La Câmpulung, primarul Liviu Ţâroiu (PSD) a cerut astăzi lămuriri de la Ministerul Sănătăţii. „Probabil că mâine va sosi un răspuns. Am cerut detalii, pentru că nu vreau să văd după aceea că am făcut vreo numire peste un ordin al ministerului.” – ne-a declarat primarul.

La Curtea de Argeş, primarul Constantin Panţurescu (PSD) va lua o decizie în cursul zilei de mâine, privind o numire pentru noul manager al Spitalului Municipal, după cum ne-a informat astăzi.

Prefectul Emanuel Soare a venit astăzi cu un punct de vedere, vizavi de situaţia haotică din spitale (referindu-se la SJU Piteşti şi Câmpulung). Prefectul Soare spune că preşedintele CJ, Dan Manu, s-a grăbit:

„Președintele Consiliului Județean Argeș s-a grăbit să înlocuiască managerii/ directorii interimari încă din data de 18 mai 2020, fără să aibă un cadru legal în acest sens și fără a ține cont de performanța managerială. Managerii și directorii au fost numiți în funcții prin ordin al ministrului Sănătății, în timpul stării de urgență, ordinul fiind prelungit și în perioada stării de alertă, pe 15 mai.

Ei puteau fi înlocuiți abia în data de 20 mai, când a fost publicată în Monitorul Oficial hotărârea nr. 5, emisă de Parlamentul României, prin care autorităţile publice locale au preluat din nou atribuţia de numire, suspendare şi eliberare din funcţie a persoanelor care ocupă funcţii de conducere în unitățile sanitare din subordine.

Prin graba nejustificată, decizia Consiliului Județean Argeș a creat, timp de câteva zile, blocaje, neliniște și incertitudine în Spitalul Județean de Urgență Pitești.

Atragem atenția că orice înlocuire trebuie să fie argumentată solid, în condițiile în care tocmai din cauza managementului defectuos s-au produs schimbările de manageri și directori, de la bun început.

Amintim de focarele de infecție COVID de la Spitalul Județean de Urgență Pitești și de la Spitalul Municipal Câmpulung, un real pericol pentru sănătatea publică, care puteau fi evitate printr-un management eficient. Motivul suspendării respectivilor manageri din funcție, în timpul stării de urgență, de către ministrul Sănătății, a fost “neîndeplinirea atribuțiilor de serviciu”, iar reconfirmarea lor în funcție acum, de către autoritățile locale, reprezintă un demers periculos pentru sistemul de sănătate argeșean și pentru argeșeni.”- a spus Prefectura Argeş.

Preşedintele Dan Manu a anunţat astăzi că:

„Pentru conducerea PNL a Spitalului Județean de Urgență Argeș, legea este opțională, iar abuzul un lucru normal. În ultimele zile am avut parte atât de vid legislativ, cât și de contradicții legislative care au dat naștere unor interpretări cel puțin bizare din partea Instituției Prefectului și a celor numiți la conducerea spitalului județean, care nu mai vor să plece. Ca atare, în temeiul art 3^1 din Hotărârea 5/2020 pentru încuviințarea stării de alertă, președintele Consiliului Județean Argeș eliberează din funcție pe managerul interimar Tiberiu Irimia și pe directorul medical Gheorghe Frătoaica.

“I-am eliberat din funcție chiar dacă nu eu i-am numit acolo, oricât de ciudat ar suna. Rămâne totuși un semn de întrebare pentru perioada 18 mai – 21 mai. În viață totul are o limită! Am așteptat din bun simț, din colegialitate și în special din respect față de salariații Spitalului Județean de Urgență Argeș și față de pacienți ca ei să înțeleagă că Spitalul Județean de Urgență Argeș trebuie respectat, protejat și trebuie să funcționeze. Din păcate așteptările au fost în van”.

Surse juridice, specializate în domeniul contencios administrativ, admit că  textul de lege (HG 394, modificată prin HG 5 şi publicată în MO ieri, 20 mai) care prevede numirea, suspendarea sau eliberarea din funcţii de conducere ale spitalelor, de către autorităţile locale, poate anula toate actele oficiale emise anterior.

CAZ SIMILAR în judeţul Neamţ: Preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ l-a demis astăzi din funcţie pe managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă, Marius Ghineţ, numit prin Ordin de Ministru. Detaliile- AICI

(Graţiela Bâzoi)

Write A Comment