Prefectul de Galaţi, despre cazul Sorina Honţaru: „Chiar şi fără manager, DSP funcţionează suficient de bine!”

Share pe Facebook Share pe Whatsapp Share pe Messenger Share pe email

Sorina Honţaru, fosta directoare de la DSP Argeş, ar fi trebuit să se afle astăzi la conducerea DSP Galaţi, după ce a fost detaşată, prin ordin de ministru (nr 730 din 20 mai). Honţaru a intrat însă în concediu medical şi a contestat la Tribunal decizia Ministerului Sănătăţii.

S-a spus despre criza Covid19 din Galaţi că ar fi mult mai problematică decât cea din Argeş, în acest judeţ fiind înregistrate până astăzi 609 cazuri pozitive şi 84 de decese. S-a ridicat astfel întrebarea cum se face că, deşi a fost suspendată din funcţie pentru neîndeplinirea atribuţiilor de serviciu la DSP Argeş, Sorina Honţaru a fost trimisă să gestioneze o situaţie epidemiologică şi mai delicată decât cea existentă în judeţul nostru.

Potrivit declaraţiilor adjunctei DSP Galaţi, Daniela Onofrei, aceasta face tot posibilul ca la instituţia pe care o reprezintă să nu fie înregistrate sincope, la nivel de manageriat:  “Ştiu că doamna Sorina Honţaru este în concediu medical. Eu îi ţin locul, ca director adjunct. Nu am vorbit cu dumneai. Semnez actele necesare, în locul dumneai. Este nevoie de manager, vă daţi seama, DSP fiind ordonator de credite. Dar împreună cu doamna inspector-şef Liliana Moise (fostul manager), încerc să acoperim pe cât posibil necesitatea actului managerial”- a declarat Daniela Onofrei pentru interespublic.ro

Prefectul de Galaţi, Gabriel Avrămescu, care este şi preşedintele Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, a declarat, la rândul său, că Direcţia de Sănătate Publică Galaţi funcţionează suficient de bine, chiar şi în absenţa unui manager: „Din punctul meu de vedere, DSP Galaţi funcţionează suficient de bine, chiar şi în absenţa temporară a unui director executiv. Faptul că doamna Sorina Honţaru nu a sosit aici nu înseamnă că se blochează activitatea instituţiei. Este un drept legal să conteşti o detaşare, făcută în baza mobilităţii în funcţii a funcţionarilor publici. Colaborez foarte bine cu echipa epidemiologică din cadrul DSP Galaţi, iar manageriatul este asigurat de echipa directorului adjunct (n.r. Daniela Onofrei). Şi eu dacă intru în concediu medical, îmi ţine locul subprefectul, nu? Nu se închide activitatea instituţiei. În opinia mea, DSP Galaţi avea o echipă care funcţiona normal şi până la această detaşare. La noi, lucrurile au fost clare, cum ar fi cazurile cu cele 60 persoane infectate din două autocare din Turcia, când Turcia nu era nici zonă roşie, nici galbenă şi decedaţii care provin din azilele de bătrâni (nr. 65 de cazuri, dintr-un total de 84). La Galaţi nu vorbim de răspândire comunitară. Ştim foarte clar cum s-au infectat, unde şi aşa mai departe. Problema a fost că managerului (Liliana Moise) i-a expirat mandatul, care nu i-a mai fost prelungit. – a declarat prefectul Gabriel Avrămescu pentru interespublic.ro.

Citeşte şi: Sorina Hontaru, schimbată de la conducerea DSP Argeş

Întrebat ce părere are despre Sorina Honţaru,  care a fost suspendată din cauza unor deficienţe la DSP Argeş, dar cu toate acestea a fost trimisă să gestioneze o zonă epidemiologică mult mai riscantă, prefectul de Galaţi a declarat: „Poate că dacă nu s-a descurcat la Argeş, au considerat că se poate descurca în altă parte. De ce nu? Detaşările se fac de către Ministerul Sănătăţii. Nici eu  nu cunosc detalii în acest sens şi nici nu este treaba mea. Este oportun să vină la conducerea DSP Galaţi, dar după cum vă spuneam, echipa funcţionează.”

Sorina Honţaru se află în concediu medical până pe data de 15 iunie, după cum ne-a declarat. În funcţie de cum se va simţi, aceasta va lua o decizie, privind revenirea la serviciu, la Galaţi: „Nu ştiu ce voi face în continuare, deocamdată sunt în concediu medical. Voi vedea pe 15 iunie. Am contestat ordinul ministrului.” – ne-a declarat Sorina Honţaru. Tribunalul Argeş a fixat şi primul termen de judecată, pentru 25 iunie.

Directoarea de la DSP  revenise în funcţie pe data de 18 mai, după ce fusese suspendată şi înlocuită cu Alexandru Guiţă, fostul director al Spitalului Militar. Pe 20 mai, a fost însă detaşată la DSP Galaţi, locul ei revenindu-i tot lui Alexandru Guiţă.

în foto: prefectul de Galaţi, Gabriel Avrămescu şi Sorina Honţaru

(Graţiela Bâzoi)

Write A Comment