Premierul Orban, astăzi la Piteşti: “Parcă este un dat că a trebuit să revenim noi la putere, ca să se urnească proiectul Piteşti-Sibiu!”

Share pe Facebook Share pe Whatsapp Share pe Messenger Share pe email

Astăzi, premierul Ludovic Orban şi ministrul Transporturilor, Lucian Bode, s-au aflat la Piteşti, pentru a fi prezenţi la semnarea contractului  pentru secţiunea 5 a tronsonului de Autostradă Sibiu-Piteşti, respectiv Piteşti-Curtea de Argeş.

Contractul a fost semnat de directorul CNAIR, Mariana Ioniţă, şi de directorul companiei ASTALDI, Pier Luca Canino.

Evenimentul a fost găzduit de prefectul Emanuel Soare. În sală au fost reprezentanți ai mediului universitar, ai mediului de afaceri din județ (Dacia Renault, ACAROM, Grupul Industrial Componente, Electroargeș, transportatori), conducerea AOA și a Camerei de Comerț și Industrie Argeș, reprezentanţi mass-media. Au fost prezenți și președintele Autorității Administrării Activelor Statului, Adrian Miuțescu, directorul adjunct al ANAR, Marius Postelnicescu, președintele Autorității Naționale a Rezervelor de Stat, Gheorghe Alecsei și deputatul Dănuț Bica.

Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a declarat că acest an este dedicat Autostrăzii Piteşti-Sibiu: „Ţinta Guvernului Ludovic Orban este să finalizăm cât mai repede obiectivele aflate în execuţie. În acest moment, avem în lucru 164 de kilometri de autostradă şi drumuri expres. După ani de amânări, tergiversări şi blocaje, anul 2020 va fi anul Autostrăzii Piteşti-Sibiu. Astăzi am fost martori la semnarea contractului de proiectare şi execuţie pentru lotul 5 al Autostrăzii, Curtea de Argeş- Piteşti. În martie 2020, am început lucrările la Secţiunea 1, Sibiu-Boiţa. Până la sfârşitul lunii mai, acest an, vom stabili câştigătorul licitaţiei pentru proiectarea şi execuţia Lotului 4, Tigveni-Curtea de Argeş. Estimăm semnarea contractului, în ipoteza fără contestaţii, fiind despuse 10 oferte, în luna iunie 2020. Pentru Secţiunea 3, Cornetu-Tigveni, ne-m propus finalizarea documentaţiei de atribuire a contractului pentru proiectare şi execuţie şi lansarea procedurii de licitaţie, până la sfârşitul lunii iunie 2020. Având în vedere bugetul ministerului pentru 2020, ne-ar ajunge bani pentru execuţia celor 164 de kilometri şi ne-ar mai şi rămâne.”

Prefectul Emanuel Soare a declarat: “Suntem într-un moment foarte important- semnarea contractului pentru tronsonul Pitești-Curtea de Argeș. Sunt profund onorat, astăzi scriem istorie, proiectul autostrăzii Pitești-Sibiu este unul de importanță strategică, un proiect care părea, la un moment dat, că nu se mai poate implementa. Îi mulțumim foarte mult domnului prim-ministru Ludovic Orban că este un susținător al Argeșului. În 2007, ca ministru al Transporturilor, a contribuit din plin la realizarea centurii ocolitoare a Piteștiului. Domnul ministru Lucian Bode este și el un prieten al Argeșului, are pe agenda sa scurtă foarte multe proiecte de interes pentru județ: autostrada Pitești-Sibiu, DN73, Transfăgărășanul, reabilitarea gării regale din Curtea de Argeș”.

Premierul Ludovic Orban a criticat faptul că s-au scurs prea mulţi ani de la finalizarea studiului de fezabilitate pentru autostradă şi până când au fost demarate procedurile concrete pentru proiectare şi execuţie: „Am ţinut să fiu prezent la semnarea contractului Secţiunii 5 din Autostrada Piteşti-Sibiu, pe care îl consider un proiect de suflet.  La începutul lunii mai 2007 am fost prezent pe șantierul centurii Piteștiului, când am anunțat că se vor termina restul de lucrări, de aproape 50%, în 6 luni. Unii au râs, era același constructor, dar a fost gata. Din 2008, de când am plecat din funcția de ministru, nu s-a mai construit un milimetru din autostradă, deși documentația tehnico-economică era gata. Este un obiectiv strategic, vital pentru legătura est-vest. Studiul de fezabilitate pentru Piteşti-Sibiu a fost finalizat în 2008. Astăzi suntem în mai 2020. Parcă este un dat că a trebuit să revenim noi la putere, după 11 ani şi câteva luni, ca să se urnească acest proiect findamental pentru România. Acest proiect este finanţat pe Exerciţiul 2014-2020. Ajungem la finalul perioadei de programare. Pe alţii i-a durut la bască sau n-au avut interesul de a dezvolta proiectele pe infrastructură. Nu am aplaudat semnarea contractului, o să aplaud dacă acest contract va fi finalizat în cele mai bune condiţii şi de preferat înaintea termenelor stabilite acolo. 12 luni proiectarea şi patru ani execuţia mie mi se pare o perioadă de timp prea lungă.”- a declarat premierul Orban la Piteşti.

(semnarea contractului pentru Secţiunea Piteşti-Curtea de Argeş)

Proiectul tronsonului de autostradă Sibiu-Piteşti, parte a autostrăzii A1 care va lega Bucureştiul de Nădlac, are  122,11 kilometri, fiind compus din cinci secţiuni care traversează trei judeţe: Sibiu, Vâlcea şi Argeş. Secţiunea 5 Curtea de Argeş – Piteşti, cuprinsă între kilometrii 91+761 şi 122+110, va avea o lungime de 30,35 kilometri.

Valoarea estimată a Secţiunii dintre Piteşti şi Curtea de Argeş este de 1.834.035.567 de lei, fără TVA, cu o durată a contractului de 120 de luni, din care 12 luni perioada de proiectare, 48 luni perioada de execuţie a lucrărilor şi 60 de luni perioada de garanţie.

Write A Comment