Procurorii care îl cercetează pe dr Felix Sârboiu vor analiza şi dezvăluirile făcute de directorul medical al SJU, Gheorghe Frătoaica/Cazul pe larg- Interes Public.ro

Share pe Facebook Share pe Whatsapp Share pe Messenger Share pe email

Cazul chirurgului vascular Felix Sârboiu, care a fost depistat COVID 19, a suscitat interesul opiniei publice, împărţindu-i pe argeşeni în cei care îl pun la zid, acuzându-l de inconştienţă, acesta refuzând să fie testat în momentul în care dădea semne că are simptomele noului coronavirus şi infectând alte cadre medicale, cei care îi ţin partea, pe motiv că medicul nu a putut beneficia de echipamente necesare prevenirii îmbolnăvirii, continuând să meargă la serviciu şi oameni care, indiferent de cele întâmplate, aşteaptă ca organele statului să finalizeze cele două anchete în care acesta este implicat: una epidemiologică, pentru a se stabili cum a fost infectat şi pe cine a infectat la rândul său medicul Sârboiu, şi a doua anchetă- una penală, în care chirurgul este cercetat pentru zădărnicirea combaterii bolilor. Există şi o  treia anchetă, legată de acest caz, declanşată de managerul Adriana Molfea la SJU Piteşti.

Pe parcursul scandalului izbucnit în cazul său, opinia publică a aflat că medicul a cerut ca Spitalul Judeţean de Urgenţă Piteşti să-i pună la dispoziţie echipamente antiCOVID. Au existat acuzaţii, conform cărora, deşi SJU dispunea de echipamente în magazie, acestea erau distribuite după bunul plac ori nu erau furnizate în timp util, invocându-se că trebuie să se facă economie. 

(echipamente protecţie, magazia SJU, foto înainte de izbucnirea scandalului Sârboiu)

Această situaţie nu a fost clar lămurită, cel puţin nu oficial şi punctual nici până astăzi, dar conducerea SJU Piteşti a emis totuşi un comunicat general pe această temă, în care anunţă startul unor cercetări: „În urma informațiilor apărute în spațiul public, cu privire la faptul că nu s-ar fi dat curs solicitărilor privind suplimentarea echipamentelor de protecție pentru Secția de Chirurgie Vasculară, managerul Spitalului Județean de Urgență Pitești a dispus o anchetă internă, deși situația îi era cunoscută, fiind în permanență preocupat de siguranța personalului medical, cât și de cea a bolnavilor. Astfel, pentru o informare corectă a opiniei publice, Spitalul Județean de Urgență Pitești precizează:  La nivelul unității nu au existat lipsuri în ceea ce privește materialele și echipamentele de protecție, aprovizionări au fost făcute constant, începând cu luna februarie au existat stocuri suficiente în magazia centrală a unității. (…)”

Aşadar, managerul SJU Piteşti, Adriana Molfea, a declanşat o anchetă, menită să stabilească dacă medici, asistente şi infirmiere de la Chirurgie Vasculară- secţie condusă de Felix Sârboiu- au beneficiat sau nu de echipamente de protecţie, cât au fost la muncă, exact în perioada răspândirii Covid în spital.

Continuând, în timpul desfăşurării celor două verificări pe tema Felix Sârboiu, actualul director medical al SJU, Gheorghe Frătoaica, a făcut declaraţii în presă, lămurind public situaţia chirurgului şi, mai precis, contextul infectării acestuia.

(Gheorghe Frătooica a fost numit director medical al SJU, în data de 16 aprilie, acesta fiind şi persoana care l-a testat Covid pe Felix Sârboiu, în ziua de 14 aprilie)

Gheorghe Frătoaica a declarat că s-a aflat sursa infectării acestuia, care provine de la pacienţi dializaţi, internaţi pe Secţia de Chirurgie Vasculară:

“Am stabilit punctul de plecare a infecției – niște pacienți care au fost cu dializă, internați pe Secția Chirurgie vasculară, pentru că pacienții de dializă, în general, au complicații foarte mari. Ei, pacienții, între ei au fost contacți. Unul dintre ei, l-am identificat, ar avea relații externe, dar ancheta nu pot să o duc mai departe. Realmente, una dintre rude este venită din străinătate, dar nu știu să spun dacă a fost sau nu declarată. Cert este că această persoană a infectat, la rândul ei, un alt pacient cu care a mers în aceeași mașină de dializă. Amândoi pacienții fiind, în final, internați. Încă un pacient este venit din zona Constanța, din perioada când era roșie, și care n-a prezentat semne de boală la momentul internării. Cert este că, din documentele care există, doctorul Sârboiu și asistenta lui șefă au făcut referate către conducere, prin care au solicitat să li se dea echipament, având în vedere că s-au înregistrat mai mulți pacienți cu semne respiratorii, care pot fi suspecți. Nu am văzut nicio reacție pe aceste referate, dar oamenii au mai cerut ceva, să li se suplimenteze echipamentul. Echipamentul dat inițial nu a fost complet; pe partea cealaltă, personalul nu a fost instruit, dar nici nu a existat supraveghere din partea celor abilitați, respectiv doctorița Popa Creola, șefa Serviciului Antiepidemic al Spitalului, de a urmări dacă se respectă niște măsuri. Din cauza faptului că n-au respectat toate măsurile și că n-au avut echipament suficient complet, pacienții internați în secție și personalul s-au infectat. S-au infectat și asistenții, infirmierii și dr. Sârboiu. Nu au avut echipamentul inițial, când s-au internat acești pacienți, echipamentul a apărut mai târziu. Pe partea cealaltă, nici nu l-au purtat corect. Din declarații neoficiale, pentru că oficial n-am putut să iau niciuna, nu era atribuția mea asta, nu s-a purtat nici echipamentul complet, nu s-au purtat capelina, nici masca totdeauna, poate nici mănuși.”- a declarat directorul medical al SJU, Gheorghe Frătoaica, pentru Jurnalul de Argeş, la începutul acestei săptămâni.  

Mediafax publica, tot în această săptămână, date mai rezumate pe acest subiect, citându-l ca sursă tot pe directorul medical al SJU Piteşti, Gheorghe Frătoaica: „S-au înregistrat mai multe cazuri de pacienţi, care sunt confirmaţi, care pacienţi au îmbolnăvit şi personalul medical, mai ales la Secţia de Chirurgie Vasculară, unde au fost internaţi aceştia. Sursa este externă spitalului, prin pacienţii de dializă, proveniţi de la unul din centrele de dializă şi care a îmbolnăvit şi medicul de acolo. Unul dintre ei a adus boala printr-o rudă care a venit din afară. Din păcate, acel pacient a şi decedat. A transmis şi altui pacient boala, care se afla cu el în aceeaşi ambulanţă.”

Declaraţiile medicului Frătoaica lămuresc astfel, cu subiect şi predicat, infectarea chirurgului Felix Sârboiu, dar în acelaşi timp aruncă în aer un întreg circuit medical, care arată următoarele evidenţe, privind pacientul decedat de care face vorbire. Care sunt evidenţele:

  • pacientul X era dializat într-un centru de specialitate, care nu a verificat istoricul contactelor lui, pentru că
  • pacientul X intrase în contact cu o rudă din afară
  • neştiindu-se de acest contact, pacientul X nu a fost testat, având în vedere gravele sale probleme de sănătate, pentru a fi internat într-o Secţie de Boli Infecţioase, aşa cum prevăd practicile de caz COVID19.
  • pacientul X a fost transferat în data de 30 martie de la Centrul de Dializă la SJU Piteşti, Secţia de Chirurgie Vasculară, la Felix Sârboiu, fără a se cunoaşte că este pozitiv. Aceste lucruri rezultă din declaraţiile medicului Gheorghe Frătoaica.
  • pacientul X este cazul cu nr 442, un bărbat de 68 de ani. Testul COVID a fost confirmat în timp ce se afla internat la SJU, în aceeaşi zi în care şi medicul Sârboiu a aflat că este pozitiv, mai precis pe data de 15 aprilie. Pacientul, despre care medicul Frătoaica spune că a adus virusul în spital, infectându-l şi pe chirurg, a decedat pe 18 aprilie, după ce fusese transferat la Spitalul Mioveni. Suferea de diabet zaharat tip II complicat, de boală cronică renală , amputație 1/3 medie gambă stânga, gangrenă antepicior drept, HTA, AVC ischemic acut recent cu hemiplegie stânga şi bronhopneumonie. (Secţia de Chirurgie Vasculară, unde Felix Sârboiu a intrat în contact cu bărbatul decedat, a fost dezinfectată complet)

Cu un astfel de tablou dezvăluit de directorul medical al SJU Piteşti, se înţelege că persoanele din spital, care ulterior aveau să fie confirmate COVID 19, nu puteau fi doar victimele lui Sârboiu, ci şi ale pacientului 442 (asistente, infirmiere etc).

De ce este important câte persoane a infectat Felix Sârboiu? Pentru că este anchetat pentru săvârşirea infracţiunii de zădărnicire a bolii, iar infectările COVID care au fost confirmate după testarea lui fac obiectul cercetărilor de către procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Piteşti.

Ancheta penală trebuie să ţină cont şi de ancheta epidemiologică, pentru că astfel se poate constata magnitudinea consecinţelor actului sau conduitei nerespectate. Ancheta penală pentru zădărnicirea combaterii bolilor are în vedere şi numărul îmbolnăvirilor, iar acest număr va fi avut în vedere şi de instanţă, dacă se va ajunge la trimiterea în judecată, în procesul de individulizare a sancţiunii ce va fi aplicată.”- au declarat surse judiciare din cadrul Parchetului judeţean pentru interespublic.ro.

Inclusiv declaraţiile medicului Frătoaica vor fi analizate de anchetatori, “în baza principiului că cercetările trebuie să vizeze atât aspecte care trimit către probe în apărare, cât şi în acuzare”, au mai completat surse judiciare, pentru interespublic.ro.  

Ulterior datelor prezentate de medicul Frătoaica, care vin ca o elucidare a infectării lui Sârboiu, (dar care, repetăm, declanşează o bombă reală la nivelul mai multor unităţi medicale, despre cum sunt gestionate persoanele suspecte de COVID), DSP Argeş a emis un comunicat de presă, prin vocea Prefecturii Argeş, privind mersul anchetei epidemiologice în care este implicat Felix Sârboiu.

(Medicul militar Alexandru Gigel Guiţă (PNL) este noul director al DSP Argeş, din data de 16 aprilie, după demiterea Sorinei Honţaru (PSD)

“Instituția Prefectului Argeș face lămuriri în cazul mediatizat al doctorului chirurg de la Spitalul Județean de Urgență Pitești, confirmat pozitiv la testul pentru COVID-19. Conform datelor din ancheta epidemiologică efectuată de DSP Argeș, doctorul chirurg de la Spitalul Județean de Urgență Pitești a fost confirmat ca infectat cu virusul COVID-19 pe data de 15 aprilie. Totuși, începând cu data de 2 aprilie, doctorul a prezentat următoarele simptome: febră peste 38 de grade C, tuse, rinoree, dureri musculare. În data de 14 aprilie, acesta s-a prezentat la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean, unde i s-a pus diagnosticul de suspect COVID-19 și i s-a recoltat exudat naso-faringian.  După confirmarea diagnosticului, DSP Argeș a înștiințat Spitalul Județean de Urgență Pitești și Spitalul Orășenesc Costești că doctorul respectiv a fost confirmat infectat cu coronavirus și s-a declanșat ancheta epidemiologică, pentru identificarea tuturor contacților direcți, conform definiției de caz. În același timp, doctorul a fost înștiințat că este confirmat. Drept urmare, acesta a fost preluat de un echipaj de Ambulanță și a fost internat la Spitalul Orășenesc Mioveni, unde se află și în prezent. Conform anchetei epidemiologice s-au stabilit 6 contacți direcți din familie (fără simptomatologie, izolați la domiciliu) și 64 contacți direcți în afara familiei. Dintre aceștia din urmă, 20 au fost confirmați pozitiv, iar restul, care nu prezentau simptome, au fost plasați în izolare la domiciliu. În baza investigațiilor întreprinse de DSP Argeș și a actelor doveditoare, nu s-a putut stabili sursa infectării doctorului chirurg. Facem mențiunea că, în ultimele 14 zile până la data confirmării, Spitalul Județean de Urgență Pitești nu a declarat vreun pacient suspect COVID-19 din compartimentul în care lucra doctorul”.

Aşadar, comunicatul oficial al DSP nu pomeneşte nici de pacientul dializat- ajuns între timp- decesul Covid 442 la nivel naţional, nici de alte detalii, privind situaţia prezentată public de directorul medical  Gheorghe Frătoaica, oferind o cronologie deja ştiută a evenimentelor desfăşurate la SJU Piteşti.

Reţinem astfel că din data de 2 aprilie şi până pe 14 aprilie, chirurgul Sârboiu a fost simptomatic şi a mers la serviciu, punându-se în pericol atât pe el, cât şi pe colegi sau pe pacienţi. Chiar şi cu această certitudine, datele oficiale puse la dispoziţie de DSP ridică tot atâtea întrebări pe cât de multe lămuriri adusese directorul medical Gheorghe Frătoaica.

Ancheta penală, care se află în desfăşurare la Parchetul Piteşti şi care se anunţă a fi una destul de temeinică, va răspunde, cel mai probabil, la întrebările pe care ni le punem fiecare din noi.

Procurorii au în vedere circumstanţele îmbolnăvirilor Covid de la SJU Piteşti, numărul infectărilor Covid provocate de chirurg, toate declaraţiile martorilor ori ale autorităţilor făcute atât în interiorul sistemului sanitar, cât şi la nivel public. 

Vor fi analizate inclusiv declaraţiile prefectului de Argeş, Emanuel Soare, oferite postului Digi TV: „S-a încercat o mușamalizare a cazului la nivelul spitalului. Am făcut o analiză, am transmis-o domnului ministru, în perioada următoare se vor produce schimbări de management. Această situație a avut la bază nerespectarea protocolului de bază la nivelul spitalului. Se pare că personalitatea domnului doctor este mai noncoformistă. La spitalul județean au fost stocuri serioase de echipamente de protecție fie achiziționate, fie donate. La un moment dat chiar au fost probleme acolo din cauză că cineva sustrăgea echipamente. Din păcate, probleme apar în unele spitale din cauză că personalul nu folosește echipamentele.”, după cum a declarat reprezentantul guvernului în teritoriu, în plin scandal Covid la SJU Piteşti.

(Graţiela Bâzoi)

 

Write A Comment