Puterea cuvintelor

Share pe Facebook Share pe Whatsapp Share pe Messenger Share pe email

Psiholog dr. Carmen Violeta POPA explică în această ediţie cum puterea cuvintelor ne poate influenţa comportamentul de zi cu zi. Carmen Violeta Popa atrage atenţia asupra faptului că, din ce în ce mai des, folosim cuvinte cu impact psihologic negativ, conflictuale, situaţie care ne poate afecta atât modul de viaţă, cât mai ales sănătatea.

,,luptă, război, bătălie”

Tot mai des, în vorbirea curentă a oamenilor politici în special, se regăsesc cuvinte cu încărcătură emoțională puternic negativă care reverberează adânc în interiorul nostru. Oare aceștia nu cunosc că un cuvânt rostit este ca o ancoră ce aduce schimbări la nivelul emoţiilor, atitudinilor și comportamentelor celor ce le aud?

De pildă, cuvinte și expresii cum ar fi:

  • ,,luptă, război, bătălie”
  • ,,ne vom lupta pe viaţă și pe moarte
  • ,,războiul cu virusul și cu boala Covid 19 se duce pe viață și pe moarte”
  • ,,lupta împotriva Covid 19”
  • ,,nu putem ceda nicio bătălie, am luat în serios acest război
  • ,,obiectivul nostru în alegeri este lupta/războiul cu partidul X…”
  • ,,noi vom lupta în Parlament”

….sunt cuvinte care instigă la luptă, la conflict, la război, la ură, la violență, furie, mânie și care au un impact uriaș asupra vieții noastre psihologice.

Chiar și în media regăsim asemenea formulări, titluri de emisiuni, de campanii umanitare!!! Pe un post TV s-a derulat zilele acestea o campanie umanitară ,,Ajut eu!” a cărei temă a fost: ,,luptele copiilor despărţiţi de familie.” Sau ,,artiști care luptă pentru marele premiu”.

În situațiile arătate mai sus, termenii de “luptă” pot fi înlocuiți cu sinonime care pot avea impact psihologic pozitiv. De ce ,,luptele” copiilor când putem folosi ,,suferințele sau traumele” copiilor?

Același efect distructiv se petrece cu structura moleculară a cristalelor de apă care se modifică atunci când omul, prin energia sa vibraţională, rosteşte cuvinte sau simte anumite emoţii în apropierea unui recipient cu apă sau când s-au lipit de recipiente cuvinte scrise.

Dragi cititori, știind că trupul uman este 70% apă şi că aproape acelaşi procent de apă acoperă Terra, conștientizați că noi, oamenii, prin puterea vibraţiei personale, prin folosirea emoţiilor înalte, a gândurilor pure şi a cuvintelor înţelepte, putem înnobila și purifica apa pe care o consumăm?

           Psiholog dr. Carmen Violeta POPA

Asa cum știm, cuvintele  sunt un dar unic, prețios şi magic al Creatorului, la care am avut acces încă din ziua în care am început să vorbim. Biblia ne aminteşte că puterea vieţii şi a morţii stă în Cuvânt și în cuvinte.

Puterea cuvintelor este magică, este necesar să alegem cu atenţie cuvintele când comunicăm, pentru că putem răni sau alina, putem construi sau dărâma, putem mângâia sau stresa, instiga la furie, mânie, violență. Este necesar să devenim conștienţi de imensa putere a cuvintelor rostite, pentru că astfel de cuvinte induc dezbinare între oameni, nemulţumire și generează stres, care reduce capacitatea de apărare a organismului. Astfel pot apărea tulburări psihologice clinice cum ar fi: anxietatea, atacuri de panică, depresie, furie, agresivitate sau sentiment de vinovăţie.

Cuvintele folosite de oamenii vremurilor noastre induc multă frică, spaimă, incertitudine, mai ales acum, în perioada de pandemie.

Propriul nivel de fericire şi chiar respectul de sine vor spori în momentul în care vom reuşi să găsim punctul de echilibru al mesajelor şi al cuvintelor pe care le alegem pentru a le transmite. Putem avea o transformare a societăţii, care este imperios necesară, atunci când vom învăţa folosirea justă a puterii cuvântului, când vom vorbi cu respect pentru a ne câștiga esenţa noastră ca nație, autenticitatea şi respectul de sine și pentru semeni. (autor Psiholog dr. Carmen Violeta POPA)

Write A Comment

error: Content is protected !!