După un scandal monstruos PNL-USR versus PSD din şedinţa de astăzi, Consiliul Local Piteşti a votat în majoritate ca 160 de hectare din Pădurea Trivale să devină Pădure-Parc.
La şedinţa de astăzi au participat parlamentarii Ionuţ Moşteanu şi Narcis Mircescu (USR), Dănuţ Bica (PNL), Nicolae Georgescu (PSD), iar tensiunile dintre cele trei partide au atins cote destul de ridicate, dat fiind contextul apariţiei acestei Hotărâri de Consiliu: circa două luni ar mai fi rămas, potrivit PNL, ca Guvernul să semneze o hotărâre prin care să declare arie protejată o suprafaţă de circa 350 de hectare din pădurea Trivale, din care fac parte cele 160 vizate de consilierii locali iniţiatori pentru proiectul de Pădure-Parc.
Liberalii au reproşat aleşilor locali PSD dar şi colegului lor de partid iniţiator de proiect- Tiberiu Irimia- că dau cu piciorul eforturilor depuse de autorităţile argeşene, vreme de 13 ani, care au muncit să convingă Guvernul, prin ministerele de resort (cel mai important fiind Ministerul Mediului), să declare pădurea Trivale arie protejată, aceasta fiind, atât în opinia lor, cât şi a USR, destinaţia ideală a fondului forestier care porneşte chiar din inima centrului Piteştiului.
În orice alt caz contrar ariei protejate, pădurea Trivale s-ar transforma într-un paradis imobiliar, au mai susţinut la unison PNL şi USR. Majoritatea contrelor purtate astăzi între aleşii locali au vizat diferenţele dintre ceea ce înseamnă arie protejată şi pădure-parc, PNL şi USR militând pentru arie protejată pentru cele circa 350 de hectare de pădure, PSD pentru pădure-parc pentru cele 160 de hectare (restul pentru arie protejată). În ce situaţie se poate construi şi pe ce suprafeţe, ce se întâmplă cu posibilele retrocedări din pădurea Trivale dacă vor fi câştigate de proprietari în instanţă, cât de protejată va fi în realitate pădurea-parc Trivale, etc- au fost doar câteva dintre întrebările divergente dintre PNL-USR şi PSD.
Iniţiatorii proiectului (Bănică Iuliu-Radu, Coman Sorina Marilena, Costescu Cătălin, Dinu Dănuț, Dumitrescu Dan-Mihai, Ionică Constantin-Cornel, Irimia Tiberiu-Gabriel, Matei Ion, Stan Ana, Șerb Dragos-Andrei, Tofan Gelu, Tudorache Robert-Iulian, Tudosoiu Dumitru) şi primarul Cristian Gentea au dat asigurări că viitoarea pădure-parc Trivale nu are cum să se transforme într-un paradis imobiliar, legea interzicând ridicarea de construcţii şi fiind, chiar şi în cazul acestei destinaţii- de pădure-parc, foarte restrictivă.
„Este primul pas pentru a demara proiecte prin care Pădurea Trivale să devină un parc natural pentru piteșteni. Pădurile parc NU pot face obiectul retrocedării, prin urmare, vom aplica același model de gestionare a pădurii noastre ca în Brașov, Timișoara, Cluj, Râmnicu Vâlcea, Buzău, Târgoviște, București, de fapt, ca în toată țara. Pădurea parc pe care ne-o dorim cu toții va fi cea mai mare zonă de agrement și recreere în natură din zona urbană a Argeșului. Important este să fim proprietari pe acest spațiu verde din raza administrativ – teritorială a municipiului pentru a putea manageria această zonă de pădure. Ne dorim să amenajăm, exact cât ne permite legea, alei din materiale ecologice, cu lățimea de maximum 2 m, piste de biciclete, bănci, iluminat, toalete ecologice, chioșcuri din lemn cu suprafața de maximum 15 mp.”- a fost una dintre declaraţiile primarului Cristian Gentea.
Toţi iniţiatorii proiectului, în principal Tiberiu Irimia, Gelu Tofan, Ana Stan, Dumitru Tudosoiu, au explicat că cele 160 de hectare ale pădurii Trivale se doresc a fi pădurea urbană la care toţi piteştenii să poată avea acces, zona putând fi dezvoltată turistic asemănător domeniilor verzi pentru recreere, fără imobile, fără betoane, ci doar alei, piste de biciclete, foişoare din lemn ridicate pe suprafeţe destul de mici.
Tot aceştia au susţinut că în celălalt caz, de arie protejată, accesul piteştenilor în pădure va fi mult limitat şi pe propria răspundere, cunoscute fiind restricţiile foarte mari impuse de lege. Cât priveşte posibilele viitoare retrocedări din pădurea Trivale, în cazul în care proprietarii vor avea câştig de cauză, niciun metru pătrat nu va putea fi returnat în cazul în care acestea s-ar afla pe teritoriul unei păduri-parc, pentru că legislaţia interzice acest lucru. „Pentru că s-a creat o confuzie în spațiul public vreau să spun că această pădure-parc este tot o arie protejată. În plus, față de aria protejată, sunt eliminate toate punerile în posesie, deci retrocedările. Știți foarte bine că Primăria Pitești are pe rolul instanțelor încă patru procese. În sensul pesimist, în care cele patru dosare vor fi pierdute, vor fi puse în posesie 94 de hectare de pădure în Trivale. Prin pădure-parc vom elimina aceste puneri în posesii.”- a spus viceprimarul Gelu Tofan- unul dintre susţinătorii pădurii-parc Trivale.
De cealaltă parte, consilierul local Mihai Coteţ a declarat că: „Pădurea din aria protejată se poate retroceda, dar proprietarul nu are voie să se atingă nici măcar de un singur copac, ca să nu mai vorbim că nu are voie să construiască absolut nimic. Asta înseamnă că niciun rechin imobiliar sau ,,băiat deștept” nu va mai avea interesul ca, pe mână cu decidenții, să pună mâna pe pădurea piteștenilor”.
Tranformarea celor 160 de hectare de fond forestier din Trivale în pădure-parc va atrage şi anularea tuturor procedurilor iniţiate la nivel de Guvern pentru declararea pădurii Trivale ca arie protejată, pentru suprafaţa totală de circa 350 de hectare. Urmează astfel ca pentru cele circa 190 de hectare rămase cu destinaţia de arie protejată să fie demarate noi proceduri. Astfel, nu se cunoaşte cât timp va dura ca această suprafaţă să fie recunoscută prin hotărâre de guvern ca făcând parte din aria protejată a pădurii Trivale. Iar acest lucru nu este lipsit de o altă controversă: ce se va întâmpla cu retrocedările, în cazul în care acestea vor fi câştigate de proprietari înainte ca zona vizată de aceştia să fie declarată arie protejată !?!
G.B.
sursa foto- agroinfo.ro