100 de cetăţeni din Costeşti, greu de expropriat pentru Drumul Piteşti-Craiova

Share pe Facebook Share pe Whatsapp Share pe Messenger Share pe email

Drumul Expres Piteşti-Craiova va tranzita un număr de sase localităţi din Argeş, respectiv Lunca Corbului, Albota, Costești, Bradu, Suseni şi Oarja. În urmă cu două luni, primarii acestor localităţi au purtat discuţii cu reprezentanţii Ministerului Transporturilor sosiţi la Piteşti, privind problemele care se ridică în acest proiect. Cele mai multe dificultăţi se întâlnesc în oraşul Costeşti, unde cel puţin 100 de cetăţeni nu au acte pe terenurile care intră sub incidenţa acestui proiect. Jumătate din ei sunt bătrâni cu copiii plecaţi în afară, iar alţii nu şi-au făcut succesiunile. Iată ce au declarat primarii localităţilor Albota, Bradu, Suseni, Lunca Corbului şi Costeşti pentru interespublic.ro:

Ion Dumitru: Aşteptăm semnale să trecem la treabă!

Primar Albota, Ion Dumitru: “În urmă cu două luni, am avut o întâlnire la Piteşti cu reprezentanţii CNAIR, ai Ministerului Transporturilor, le-am expus situaţia şi au promis că vor veni la primării într-o săptămână. Niciun semn până acum. Estimăm că în Albota este vorba de circa 70 de proprietari de terenuri care vor fi expropriaţi de stat. Mai avem şi domeniu public, zona izlazului. Avem toate actele pregătite, dar niciun semn de la Guvern. Drumul Piteşti-Craiova va străbate circa 6 km pe teritoriul localităţii Albota. Aşteptăm semnale să  trecem la treabă!”

Ghe Drăgan: Drumul va trece pe lângă cimitir, nu prin

Primar Lunca Corbului, Gheorghe Drăgan: “Nu am mai primit niciun semnal de la Guvern. Nu au cerut până acum nicio situaţie cu proprietarii. Drumul expres va străbate 14 kilometri pe teritoriul localităţii Lunca Corbului. Vă pot spune că drumul Piteşti-Craiova va trece pe lângă cimitirul din satul Pădureţ, nu prin cimitir, aşa cum se spusese. Nu sunt riscuri să străbată cimitirul. Aşteptăm.”

Dănuţ Stroe: Problema nu e drumul, ci nodul de la Suseni

Primar Bradu, Dănuţ Stroe: „Drumul expres va străbate comuna Bradu doar pe o suprafaţă de circa 3000 de mp, în zona izlazului. Dar se va ridica o altă problemă. Ar trebui, cu ocazia construirii acestui drum Piteşti-Craiova, să se facă şi un nod în zona Suseni, Drumul Judeţean 659, pentru a fluidiza traficul cetăţenilor care vin de acolo prin Bradu, spre Piteşti. Dacă s-ar face acest nod de la Suseni, cei care vin dinspre Costeşti ar urca pe drumul expres Piteşti-Craiova şi ar intra direct pe autostradă. Poate vor include această problemă într-un alt proiect. Din cauza situaţiei actuale, în Bradu, circulaţia este una infernală.”

Ion Baicea: Statul să construiască întâi şi apoi proprietarii să ceară despăgubirile. Altă varianta…

Primar Costeşti, Ion Baicea: „Drumul expres Piteşti-Craiova va tranzita circa 7 km pe teritoriul oraşului Costeşti, dar noi avem foarte multe probleme în această privinţă, iar statul trebuie să vină cu o soluţie. Primăria Costeşti nu poate întocmi planurile parcelare pentru proprietarii ale căror terenuri vor fi tranzitate de acest drum. Sunt cel puţin 100 de proprietari, care ar urma să fie expropriaţi. Dar jumătate dintre ei sunt plecaţi în străinătate, jumătate din ei nu şi-au făcut succesiunea după parintii decedaţi, deci actele pe care le au la dispoziţie nu pot fi luate drept legale. Eu am propus ca statul să dea o lege pentru acest obiectiv de interes naţional, astfel încât să poată începe construcţia acestui tronson din Piteşti-Craiova, pe teritoriul Costeştiului, fără a cere actele proprietarilor. Iar, ulterior, proprietarul să solicite să fie despăgubit de stat, prin expropriere. Noi, Primăria, nu avem nicio soluţie la îndemână. Ce să facă bătrânii, dacă au copiii plecaţi în afară şi ei nu pot veni să-şi prezinte actele de proprietate? Eu nu am nicio vină că alţii nu şi-au făcut nici actele de succesiune. Dar, dupa cum spuneam, statul poate construi si fără actele lor, aşa cum s-a făcut în Ungaria şi în Polonia. Să vină apoi proprietarii cu toate actele şi să primească banii. Altă variantă nu văd acum.”

Radu Doru: Drumul va împărţi izlazul în două. Asta este. Oricum, eram săraci…

Primar Suseni, Radu Doru: „Lucrăm la parcelarea terenurilor pentru exproprieri. Drumul Piteşti-Craiova va traversa până intr-un kilometru în comuna Suseni. Avem şi noi circa 15 proprietari care ar urma să fie expropriaţi. Problema este că drumul expres împarte izlazul comunal în două. Adică, se face o treabă bună de interes naţional, dar la nivel local, oamenii nu vor avea cum să-şi ducă vitele la adăpat peste drumul expres. Asta este. După ce că suntem o comună săracă…Cealaltă problemă este nodul rutier de la DJ 659, care trebuie obligatoriu construit. Voi face împreună cu primarul de la Bradu o solicitare privind această necesitate, pentru că vor fi mari dificultăţi cu traficul.”

Tronsonul 4 (si ultimul) al Drumului Expres Piteşti-Craiova are o lungime de 31,81 şi va fi construit între limita administrativă dintre județele Olt și Argeș și intersectia cu autostrada 1 București – Pitești. Va tranzita teritoriile localităților Lunca Corbului, Albota, Costești, Bradu, Suseni, Oarja. Guvernul a publicat deja listele cu exproprierile din judeţele Olt şi Dolj, incluse în primele tronsoane ale Proiectului Naţional DRUM EXPRES Piteşti-Craiova.

Write A Comment