Desfiinţarea Centrului Cultural Judeţean Argeş, scoasă de pe ordinea de zi a şedinţei CJ

Share pe Facebook Share pe Whatsapp Share pe Messenger Share pe email

Consilierii judeţeni argeşeni ar fi trebuit să decidă astăzi asupra desfiinţării Centrului Cultural Judeţean Argeş. Motivele invocate sunt cheltuielile prea mari ale instituţiei, care, în opinia conducerii Consiliului Judeţean, nu mai pot fi susţinute. Hotărârea de a fi amânat votul pe acest subiect a fost luată ca urmare a mai multor discuţii iniţiate de consilieri ai PNL şi USR, care au cerut o dezbatere mai aprofundată privind desfiinţarea. Liviu Iana (PNL) şi Alexandru Ştefan (USR) sunt de părere că CCJ nu trebuie desfiinţat, ci mai degrabă regândit din punctul de vedere al cheltuielilor. Aceştia au solicitat să aibă loc dezbateri privind şi alte instituţii de cultură, pentru a se analiza performanţa acestora în plin an pandemic. Săptămâna trecută, Comisia de Cultură a CJ a dat un vot negativ, în privinţa desfiinţării CCJ:

CONTEXT:

VOT NEGATIV al Comisiei de Cultură pentru desfiinţarea Centrului Cultural Judeţean Argeş

Săptămâna trecută, patru din cei cinci membri ai Comisiei de Cultură din cadrul Consiliului Judeţean Argeş au dat aviz negativ privind desfiinţarea anunţată a Centrului Cultural Judeţean, condus de Araxy Negoşanu. Votul a fost unul neaşteptat, spun surse, care au acreditat ideea că, deşi respectiva comisie este compusă majoritar din PNL şi USR, aceasta ar fi fost de acord, înaintea votului, să îmbrăţişeze ideea închiderii definitive a CCJ. Comisia de Cultură este formată din Liliana Turturoiu (PSD), Liviu Iana, Dorin Bărbuceanu, David Emilian, toţi ai PNL şi Alexandru Ştefan- USR. Desfiinţarea CCJ a primit patru voturi împotrivă şi unul pentru, aparţinând consilierei judeţene social-democrate Liliana Turturoiu.

Liberalul Liviu Iana nu este de acord cu închiderea niciunei instituţii de cultură

Am stat de vorbă cu unul dintre cei trei consilieri judeţeni liberali, Liviu Iana, dar şi cu Alexandru Ştefan de la USR, cei care au votat împotriva închiderii instituţiei, decizie preconizată să aibă loc din ianuarie anul viitor. Liberalul Liviu Iana, director interimar al Casei de Cultură „Tudor Mușatescu” din Câmpulung, ne-a declarat că nu este de acord nici cu închiderea Centrului Cultural Judeţean, nici cu închiderea oricărei alte instituţii de cultură.

Nu cumva toate instituţiile de cultură au trecut prin aceleaşi probleme?

Liviu Iana, consilier judeţean PNL

 “Nu pot fi de acord cu desfiinţarea unei instituţii de cultură, oricare ar fi aceasta. Dacă nu sunt rezultate, încercăm să eficientizăm, să schimbăm, dar nu să desfiinţăm. Am avut o discuţie inclusiv cu doamna Turturoiu (PSD) că acest lucru nu este unul normal, să votăm pentru desfiinţare, dar nu am avut cum s-o lămuresc. Au fost invocate trei motive pentru închiderea Centrului Cultural Argeş, printre care nevoia unei economii bugetare. Dar nu cumva toate instituţiile de cultură au trecut prin aceleaşi probleme, ale lipsei de spectacole, de activitate, în perioada de pandemie, funcţionând cu 30%, cu 50% din capacitate ?!? Ar fi fost firesc să se analizeze în profunzime aceste aspecte şi să vedem dacă în alte parte în ţară, a fost altceva. Într-adevăr, salariile sunt mult mai mari pentru cei care funcţionează la Centrul Cultural, dar recent s-a votat, de exemplu, pentru înfiinţarea de noi posturi pe profil administrativ: patru la Teatrul Davila, două la Muzeu.  Cum se realizează economia de buget, în aceste cazuri?”- ne-a declarat liberalul Liviu Iana.

Folclorul nu are nicio legătură cu teatrul!

Iana a mai precizat că este total inoportună mutarea Doinei Argeşului de la CCJ la Teatrul Alexandru Davila: “Nu poţi desfiinţa o instituţie judeţeană, fără să faci un studiu de impact faţă de publicul consumator. PNL nu poate fi părtaş la această decizie, chiar dacă acest aviz, unul negativ, nu va conta în procedura plenului, când iniţiativa va fi votată de către consilierii judeţeni de la PSD şi probabil Pro România, care vor fi majoritari. Orchestra Doina Argeşului nu poate fi dusă la Teatrul Alexandru Davila, pentru că folclorul nu are absolut nicio legătură cu teatrul. Acest lucru este trecut în lege. De asemenea, suntem singurul judeţ din ţară care nu are un Centru de conservare a culturii tradiţionale. Da, ar fi de bun augur să fie reînfiinţat Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, la care să fie afiliată Şcoala Populară de Arte şi Meserii Piteşti. Ar fi o decizie foarte eficientă, pentru că astfel vom avea festivalurile judeţene, în care vor fi promovate tradiţiile, dansurile, folclorul din fiecare comună.”– a mai spus consilierul judeţean PNL, Liviu Iana.

USR: „Dacă sunt costuri mari, trebuie eficientizate, nu desfiinţată o instituţie”

Ştefan Alexandru, consilier judeţean USR

Consilierul judeţean USR- Ştefan Alexandru- împărtăşeşte aceeaşi poziţie ca şi liberalii, fiind de părere că decizia de desfiinţare a Centrului Cultural Judeţean nu este necesară: „Am votat împotriva desfiinţării Centrului Cultural Judeţean, pentru că eu consider că nu este absolut deloc necesară. Înţeleg că există costuri mari, aşa cum au fost invocate de conducerea Consiliului Judeţean, dar în acelaşi timp cred că aceste costuri trebuie eficientizate. Nu s-a făcut o analiză serioasă pe această temă, nu am văzut nicio măsură concretă de regândire a costurilor. Nu poţi, din prima, să desfiinţezi o instituţie. Niciuna din cele şase aflate în administrarea Consiliului Judeţean”- a spus Ştefan Alexandru.

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Bughiu: „Votul comisiei a fost unul strict politic!”

Adrian Bughiu, vicepresedinte Consiliul Judetean Arges

Întrebat ce părere are despre votul negativ al Comisiei de Cultură, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Argeş, Adrian Bughiu, a declarat ferm că este vorba de o decizie pur politică, reiterând motivele pentru care este necesară desfiinţarea Centrului Judeţean de Cultură: “Din punctul meu de vedere, votul negativ dat de Comisia de Cultură a fost unul strict politic. Argumentele economico-financiare pe care le-am prezentat în susţinerea deciziei de desfiinţare a Centrului Cultural Judeţean Argeş, coroborate cu realităţile actuale sunt imbatabile. Mai mult, în urmă cu două săptămâni, i-am chemat la discuţii pe toţi cei interesaţi, pentru a le prezenta strategia Consiliului Judeţean pe întreaga parte de cultură, nu doar pentru CCJ. Nu a fost nimeni interesat să vină şi, culmea, tot ei reproşează acest lucru: că nu au avut loc dezbateri. Realitatea este următoarea: la momentul actual, Consiliul Judeţean Argeş finanţează şase instituţii culturale, mult prea multe faţă de puterea noastră financiară, luând în calcul şi anul greu care urmează, nu doar din punct de vedere pandemic. Activitatea Centrului Cultural Judeţean Argeş, care însemna practic doar activitatea Doinei Argeşului, va fi regândită la nivelul Teatrului Davila. Activitatea artistico-culturală propriu-zisă nu va avea de suferit, doar că vom face performanţă mai mare, pe bani mai puţini. Iar aceasta este strategia Consiliului Judeţean pentru toate instituţiile subordonate.”

L-am întrebat pe vicepreşedintele Adrian Bughiu cum comentează faptul că liberalul Liviu Iana susţine că este nepotrivită mutarea Doinei Argeşului la Teatrul Al Davila: “Domnul Iana este în eroare. Dacă ar fi fost obiectiv, ar fi menţionat că Doina Argeşului a fost înainte la Teatru. Domnul Iana ar fi trebuit să ştie că, onor Teatru, are şi Secţie de Divertisment, care poate fi completată cu Doina Argeşului. Şi moral şi legal, trecerea Doinei  la Teatru este cel mai firesc lucru.”– a precizat Adrian Bughiu.

Graţiela Bâzoi

Write A Comment