Casa de Pensii Argeş anunţă că potrivit Legii nr.360/2023 privind sistemul public de pensii, în vigoare de la data de 1 septembrie 2024, în cazul beneficiarilor stabiliți în străinătate (nerezidenți), certificatul de viață se transmite semestrial, din proprie inițiativă, de beneficiarul nerezident aflat în plată, până cel târziu la data de 31 martie, respectiv până la data de 30 septembrie a fiecărui an, după cum urmează:
• în perioada 01 ianuarie – 31 martie, pentru prima verificare din cursul unui an calendaristic;
• în perioada 01 iulie – 30 septembrie, pentru a doua verificare din cursul unui an calendaristic.
Certificatul de viață trebuie semnat în fața unei autorități legale de pe teritoriul statului de domiciliu sau de ședere permanentă, după caz, respectiva autoritate certificând acest fapt.
Sintagma „autorități legale” se referă la instituții de pensii ori de securitate socială, autorități administrative locale, misiuni diplomatice, oficii consulare, notari publici, avocați, consilieri juridici, medici de familie de pe teritoriul statului de domiciliu, respectiv reședință, asociații de români cu personalitate juridică din diverse state, birouri ale Patronatelor cu care Casa Națională de Pensii Publice a încheiat Protocoale de Colaborare: Institutul Național de Asistență Socială (INAS) din Italia, Institutul Național Confederal de Asistență (INCA) din Italia și Institutul de Tutelă și Asistență a Muncitorilor (ITAL – UIL) din Italia, etc.
Certificatul de viață, completat și semnat, se poate transmite prin e-mail la adresa: relatii@cjparges.ro, prin fax la numarul 0248.218.560 sau prin posta la adresa IC Bratianu, nr.38, Pitesti, cod postal 110005, judetul Arges.
Certificatul poate fi descărcat de pe site-ul nostru oficial, accesând linkul: www.cjparges.ro, categoria acte. În situația în care nu se prezintă certificatul de viață în termenul indicat, plata drepturilor de pensie va fi suspendată, începând cu luna următoare expirării termenelor prevăzute mai sus (de 31 martie, respectiv 30 septembrie a fiecărui an).
Reluarea plății drepturilor de pensie se va face după transmiterea certificatului de de viață, de la data suspendării, cu respectarea termenului general de prescripție.
Dreptul la pensia pentru limită de vârstă în cazul femeilor care au născut sau au adoptat mai mulți copii
Reducerea vârstei standard de pensionare conform art. 51 din Legea nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii se aplică în cazul femeilor care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:
• au realizat stagiul complet de cotizare contributiv;
• au născut și crescut copii până la vârsta de 16 ani sau, după caz, au adoptat copii și i-au crescut pe o perioadă de cel puțin 13 ani.
Reducerea vârstei standard de pensionare acordată în condițiile de mai sus poate fi cumulată cu reducerile prevăzute la art. 48 din lege (ex: condiții speciale și/sau deosebite de muncă) şi de alte acte normative cu caracter special, fără ca reducerea totală să fie mai mare de 11 ani.
În vederea aplicării prevederilor art. 51 din lege, pe lângă documentele necesare prevăzute în normele de aplicare, dosarul de pensionare trebuie să conțină următoarele:
• certificatul de naştere al copiilor/hotărârea judecătorească definitivă prin care s-a încuviinţat adopţia, în copie;
• declaraţia pe propria răspundere că au născut și crescut copii până la vârsta de 16 ani, respectiv au adoptat și crescut copii timp de cel puțin 13 ani (model de declarație).
(Casa Judeţeană de Pensii Argeş, prin director executiv Aida Enache)
Comments are closed.