„În cursul zilei de marți, 5 aprilie, în Consiliul Local Pitești, ni s-a solicitat să votăm un Studiu de Fezabilitate pentru realizarea de lucrări de amenajări exterioare și aducerea la starea inițială a terenului din jurul Sălii Polivalente. Vorbim de alocarea a încă 2,4 milioane de lei din bani publici.
Am solicitat retragerea proiectului de pe ordinea de zi din rațiuni de bun simț, transparență și responsabilitate cu privire la cheltuirea banului public: Studiul de Fezabilitate ce conține foarte multe detalii cu privire la lucrările ce urmează a fi realizate, ne-a fost pus la dispoziție cu doar 20 de minute înainte! Este revoltător să ni se solicite, cu atâta ușurință, alocarea a 2,4 milioane de lei din bugetul piteștenilor în orb, fără să știm ce lucrări urmează să validăm și dacă suma propusă este una realistă.
Administrația ne cere să avem încredere și să votăm încă 2,4 milioane de lei pentru lucrări exterioare, dar fără să citim ce votăm!

Dincolo de aceste aspecte, deși administrația locală susține că știa despre necesitatea suportării costurilor cu amenajarea exterioară a Sălii Polivalente, lucrarea nu a fost prinsă în bugetul pe anul 2022, nici măcar cu o sumă orientativă. Ni s-au servit explicații puerile și absolut neprofesioniste, bâlbâite și cu ochii în pământ, potrivit cărora estimările nu s-au putut face pentru că zona exterioară a fost ocupată cu organizarea de șantier, ca și cum ar fi fost nevoie de o stimare la virgulă, la numărul de pavele.

De unde vom lua cele 2,4 milioane de lei? Din excedentul bugetar de anul trecut? Probabil. Copiilor piteștenilor li s-a spus că Primăria Pitești nu are bani pentru cele șapte parcuri de joacă prinse în bugetul de anul trecut, dar a finalizat anul cu o grămadă de bani necheltuiți. Acești bani vor merge, acum, pe cheltuieli făcute din cauza celor care au greșit impardonabil, dar nu au fost trași la rost de nimeni! Sunt aceiași care, în Consiliul Local, nu au nici măcar decența să tacă.

Am solicitat atât: două zile să parcurgem Studiul de fezabilitate propus.

Am avut timp, astăzi, să-l parcurg în mare și încep să înțeleg de ce această grabă! Studiul de fezabilitate este făcut în bătaie de joc, copy-paste după niște proiecte din mediul rural. Se vorbește despre… satul Pitești: ,,Prin implementarea acestui obiectiv de investiție se ridică nivelul de viață de la țară, tineretul nu va mai migra la oraș sau în alte țări”; ,,dezvoltarea infrastructurii edilitare în zonele rurale reprezintă…” ș.a.m.d..
Pe 10 pagini ni se povestește, în mod idilic, despre beneficiile unui drum în mediul rural, inclusiv pentru mașinile de marfă și pentru scăderea numărului de accidente, cu toate că noi vorbim despre amenajările din jurul unei Sălii Polivalente! Atenție, hârțogăraia asta am plătit-o cu sute de milioane de lei, în cazul în care vi se pare că vorbim de un lucru minor! 

În planșele din Studiul de Fezabilitate este indicată și realizarea unei parcări pe Strada Basarabia; în raportul înaintat și avizat de administrația locală, această parcare nu mai apare. Întreb și eu, retoric: cum aș fi putut cere lămuriri proiectantului cu privire la un astfel de lucru atât de important, dacă nu citeam HCL-ul care ni s-a băgat cu forța, pe sub nas?!  Sala Polivalentă se va face, dar nu oricum, ci cu respect față de banul public, transparent și legal!”- a declarat astăzi consilierul local PNL, Mihai Coteţ.

Întrebată cum a fost posibil ca în studiul de fezabilitate realizat pentru amenajările exterioare ale Sălii Polivalente Piteşti să se facă o analiză asupra unor investiţii rurale, care vor ajuta tinerii să nu mai plece la oraş sau în alte ţări, reprezentanta firmei de proiectări HVID Consulting Group , Irina Petrescu (foto), ne-a declarat: „Acele date au fost rectificate şi transmise prin corespondenţă Primăriei Piteşti. Studiul de fezabilitate a fost predat recent, în aprilie,  iar modificările au fost făcute în această săptămână, dar nu mai ştiu dacă luni sau ieri. Este posibil ca primăria să fi supus dezbaterii forma iniţială (n.r. cu copy-paste din alte proiecte) Oricum, acele date nu au fost afectat indicatorul cost-beneficiu al lucrării, stabilit deja la momentul analizei întregului obiectiv (Sala Polivalentă).”– a spus Irina Petrescu.

Mâine, 7 aprilie, consilierii locali se vor reuni din nou, într-o şedinţă extraordinară pe tema votului privind studiul de fezabilitate pentru zona exterioară a Sălii Polivalente Piteşti.

Write A Comment