Spitalul Judeţean de Urgenţă Piteşti, în imposibilitatea de a suplimenta numărul de paturi COVID cu oxigen! DSP Argeş cere mai multe locuri!

Share pe Facebook Share pe Whatsapp Share pe Messenger Share pe email

Duminica trecută, Direcţia de Sănătate Publică Argeş a cerut Spitalului Judeţean de Urgenţă Piteşti, Spitalului Municipal Câmpulung şi celor din Curtea de Argeş şi Costeşti să găsească posibilităţi de creştere a numărului de paturi cu surse de oxigen, destinate pacienţilor confirmaţi sau suspecţi COVID.

Până ieri, cele patru spitale ar fi trebuit deja să-şi expună situaţiile, astfel încât să solicite DSP avizarea creşterii numărului de paturi.

Situaţia este pe cât de gravă, pe atât de alamantă, în contextul în care numărul de infectări creşte, iar cel mai mare spital din Argeş lucrează deja cu instalaţiile de oxigen la capacitate maximă! „Prizele nu mai pot fi extinse! Instalaţia este veche, presiunea şi debitul oxigenului sunt deja mici. Creşterea presiunii de oxigen, prin extinderea instalaţiei, poate avea efecte de neimaginat. Obligaţia noastră este de a salva vieţi, nu de a le pune în pericol”- declară managerul SJU, Adriana Molfea.

Reţeaua de distribuţie a oxigenului aparţinând Spitalului Judeţean de Urgenţă Piteşti a fost proiectată şi executată în perioada anilor 1970-1973. Potrivit conducerii spitalului, la acest moment, instalaţia de oxigen de la sediul central este mult subdimensionată, faţă de nevoile de consum actual. „Aceasta deserveşte 221 de prize de oxigen la care sunt racordaţi receptori ce consumă şi 60 de litri pe minut, faţă de circa 180 prize câte au fost proiectate iniţial, al căror consum nu depăşea 15 litri pe minut. Astfel, nu se mai asigură nici presiunea şi nici debitul necesar utilizării în condiţii normale a consumatorilor din punctele vitale: saloanele COVID, sălile de operaţii, saloanele ATI sau UPU. Spitalul Judeţean de Urgenţă Piteşti dispune de o expertiză tehnică întocmită anul trecut, din care rezultă că instalaţiile electrice se află într-o stare avansată de uzură şi degradare, nu mai corespund normelor în vigoare, prezintă riscuri majore în exploatare şi trebuie reparate sau înlocuite de urgenţă. Nu mai putem extinde numărul de prize.”- ne-a declarat managerul SJU Piteşti, Adriana Molfea.

Potrivit acesteia, starea pacienţilor suspecţi sau confirmaţi cu noua tulpină a virusului SarsCov2 este foarte gravă şi necesită administrarea unor cantităţi mari de oxigen. Consumul mare de oxigen creează disfuncţionalităţi în efectuarea procedurilor chirurgicale, determinând scăderea presiunii oxigenului, în condiţiile în care presiunea cu care pleacă oxigenul din stocator este cea maximă, fiind imposibilă creşterea acesteia fără riscul de a crea efecte grave de neimaginat.

„La etajul 8 al spitalului, toate sursele de oxigen sunt utilizate. Deşi unul dintre paliere a fost avizat pentru tratarea pacienţilor suspecţi COVID, aceştia s-au pozitivat şi necesită administrarea unor cantităţi mari de oxigen, pacienţii rămânând internaţi în acest sector. Din cauză că nu au putut fi transferaţi. Structura monobloc a corpului central nu permite crearea circuitelor pentru zone tampon, destinate cazării pacienţilor suspecţi COVID, circuite care să fie sigure atât pentru pacienţi cât şi pentru personal. Majorarea numărului de paturi destinate pacienţilor confirmaţi cu virusul COVID ar fi ineficientă, pentru că nu mai pot fi suplimentate sursele de oxigen. Menirea noastră este de a salva vieţi şi nu de a le pune în pericol!”– mai spune managerul SJU.

Astăzi, la SJU sunt internaţi 172 de pacienţi confirmați  COVID, din care 15 sunt la ATI.

foto adevarul.ro

Write A Comment