Ligia Deca, la Piteşti: “Nu cred că respectul pentru cadrul didactic se rezumă prin intrarea separată”

Share pe Facebook Share pe Whatsapp Share pe Messenger Share pe email

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, s-a aflat astăzi în Argeş, alături de ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, într-un program amplu de vizită a unităţilor şcolare, printre care s-au numărat Colegiul I.C. Brătianu, Colegiul Naţional Alexandru Odobescu, Liceul Regele Mihai Curtea de Argeş. Acestea au susţinut şi o conferinţă de presă, la care au participat şi prefectul judeţului, Radu Perianu, alături de preşedintele PNL Piteşti, Mihai Coteţ.

Am întrebat-o pe Ligia Deca ce părere are despre iniţiativa Consiliului Naţional al Elevilor de a modifica statutul elevului, prin care să i se dea voie elevului să aibă acces în şcoală prin aceeaşi intrare ca şi profesorii şi cum vede dumneai această iniţiativă.

Cred că în România, din punct de vedere al infrastructurii, avem foarte multe situaţii. Avem situaţii cu clădiri istorice care au una dintre intrări chiar pe trotuar şi trotuarul este destul de îngust şi se iese în stradă. Avem şcoli unde există spaţii ample de intrare şi nu ar fi o problemă să se intre pe acelaşi flux. De aceea eu sunt pentru ca fiecare şcoală să-şi prevadă regulamentul de acces, care sunt condiţiile pe care comunitatea le consideră a fi acceptabile. Nu cred că respectul pentru cadrul didactic se rezumă prin intrarea separată. Cred că educaţia trebuie să fie despre dialog, despre învăţare reciprocă şi susţin faptul că fiecare şcoală, în funcţie de particularităţile constructive şi de siguranţă – că până la urmă şi planurile de evacuare, da, care se fac pentru situaţii de urgenţă, depind de infrastructură, de ce fel de culoare, ce fel de intrări, ieşire avem – deci, în funcţie de aceste elemente care ţin de siguranţa copiilor, cred că trebuie gândit regulamentul de acces şi trebuie decis dacă e nevoie de o intrare, de două intrări sau mai multe intrări. Nu cred că această decizie se poate la centru, însă eu încurajez parteneriatul între cadre didactice şi elevi, care trebuie să fie bazat pe respect reciproc, nu pe ierarhie. În funcţie de particularităţile constructive, fiecare şcoală decide.”- ne-a răspuns ministrul Educaţiei, Ligia Deca, în cadrul conferinţei de presă care a avut loc astăzi la sediul PNL Piteşti. (Graţiela Bâzoi)

Write A Comment