Sculptorul Adrian Ilfoveanu a donat Piteştiului „Imaculata concepţiune”/Ce simbolizează această operă de excepţie

Share pe Facebook Share pe Whatsapp Share pe Messenger Share pe email

Centrul Piteștiului găzduiește de astăzi o operă de artă de excepție, realizată și donată municipalității de către sculptorul Adrian Alexandru Ilfoveanu. 

Denumită “Imaculata concepțiune”, lucrarea de artă modernă reprezintă un mesaj de speranță și renaștere a unui oraș din care artistul își are originile.  Realizarea sculpturii a necesitat ca materie primă 750 kg de bronz și 987 de zile de muncă.  Costurile sculpturii provin exclusiv din fonduri private și sunt estimate la peste 150.000 de euro. Sculptura este amplasată în fața clădirii Business Forum Pitești, pe Bulevardul I.C Brătianu nr. 48. 

Artistul Adrian Alexandru Ilfoveanu a donat spațiului public din orașul său natal, o lucrare de artă de dimensiuni considerabile, o sculptură în bronz care a necesitat nu mai puțin de 5 ani de muncă.
Lucrarea “Imaculatiei concepțiuni” este în esență dovada unui demers de a aduce arta mai aproape de oameni, printr-un dar oferit piteștenilor și amplasat în inima orașului, chiar în fața Business Forum Pitești.
Conceptul creativ al lucrării are în spate filosofia concepției sau minunea (re)nașterii și este legată de o amintire personală, așa cum însuși artistul mărturisește. “În copilărie, în podul casei din Rădești, jud. Argeș, am asistat la miracolul ieșirii din ou a unui pui de pasăre. Lupta pentru o viață care abia începea între penele ude m-a inspirat să creionez schițele lucrării. Nici titlul nu l-am ales întâmplator, el amintește de cuvintele Papei Sixtus al IV-lea, care, în 1476 a emis doctrina conform căreia concepția Fecioarei Mariei, în pantecele mamei ei Ana, s-a produs fără păcatul originar.”

La realizarea lucrării, artistul a lucrat în mare parte singur. A conceput mai întâi o versiune în lemn de plop, care este în prezent expusă la Fundația Culturală Ilfoveanu-Badea, iar apoi a turnat singur mulajul în bronz, în mai multe etape. În total, realizarea sculpturii a necesitat 987 de zile de muncă și 750 de kg de bronz de cea mai buna calitate.

“Nașterea oricărei ființe este un eveniment sacru, o epifanie a purității, o imaculată concepție în sens larg. Am dorit ca prin această lucrare să transmit un mesaj de speranță și renaștere a acestui oraș, în al cărui succes cred cu tărie și de care mă leagă multe amintiri de familie.” susține sculptorul Adrian Alexandru Ilfoveanu.

Arhitectura construcției se încadrează perfect cu amplasamentul din fața Business Center Pitești, fiind un loc cu maximă expunere vizuală și primul pas în regândirea mesajului artistic pentru un oraș care tinde să se reinventeze în ochii localnicilor.

Despre artistul Adrian Alexandru Ilfoveanu

sculptorul Adrian Alexandru Ilfoveanu

S-a născut în 1971, în Pitesti, într-o familie de artiști, tatăl său fiind renumitul pictor Sorin Ilfoveanu. La 13 ani a început cursurile de pictură în atelierul tatălui său, însă în scurt timp talentul său a căpătat noi valențe în sculptură. A urmat a cursurile Liceului de Arta „Nicolae Tonitza”, secția sulptură 1989-1995 și a absolvit Academia de Artă din București, în aceeași specializare.
În 1993 a obținut o bursă a programului european de studii Tempus la Aachen iar la finalul facultătii devine beneficiarul unui program de rezidență oferit de Grupul Lions, ocazie cu care realizează primul său monument în orașul Etlingen, denumit „Arc de Triumf”. Ulterior a expus în străinătate, în Oslo, Norvegia sau Sharjah, în Emiratele Arabe Unite; În același an a primit o bursă de studii oferită de Ministerul Italian de Cultură.

În 1998 semnează prima expoziție personală alături de pictorul Sorin Ilfoveanu, la Galeriile Bancorex, iar în anul următor realizează expoziția „Maculata Concepție” împreună cu scriitorul Ștefan Agopian și tatăl său, la Muzeul Literaturi Române; De-a lungul carierei a expus în toate colțurile lumii, din Europa până în SUA sau India; Din anul 2007 realizează anual trofeul pentru decernarea premiilor GOPO, cele mai importante premii ale industriei cinematografice românesti. În 2017 inaugurează “Fundația Ilfoveanu”, un spațiu multicultural cu suprafață de 1.000 de metri pătrați în cadrul căreia se poate vizita o expoziție permanentă de pictură, sculptură și fotografie a membrilor familiei Ilfoveanu.

Mai multe detalii pe http://fundatiailfoveanu.ro/

Write A Comment