Ministrul antreprenoriatului și turismului, Constantin-Daniel Cadariu, a fost prezent astăzi  la Forumul Business în Argeș, o întrunire a oamenilor de afaceri, organizată de PNL Argeş, răspunzând astfel la invitaţia preşedintelui interimar al organizaţiei judeţene, Alina Gorghiu. Au fost prezenţi numeroşi antreprenori argeşeni, care au ridicat problemele cu care se confruntă în ultimii doi ani mediul privat, în diferitele domenii în care activează.

Ministrul Cadariu a susţinut declaraţii pe tema relansării turismului şi a răspuns la întrebări legate de protectia mediului de afaceri, voucherele de vacanţă sau despre Start-Up Nation.

 Protecţia mediului de afaceri

” Vom adopta în ședința de Guvern ordonanța prin care să asigurăm pe o perioadă de un an de zile protecția mediului de afaceri prin ceea ce înseamnă prețurile la energie electrică și gaze naturale, un lucru absolut necesar. Pe lângă aceasta, se adaugă cele 12 programe, ne propunem noi, pe care să le derulăm în cadrul ministerului. Toate sunt destinate antreprenorilor care trec într-o perioadă destul de dificilă; după doi ani de pandemie, după aceste prețuri crescute la energie și mai ales după ceea ce se întâmplă la vecinii noștri din nord.”

 Turismul

„Este o noutate problema războiului de la vecinii noștri, însă aș vrea să vă dau câteva cifre. În 2019, atunci când a fost anul de vârf al turismului din România, lucrurile stătateau în felul următor: 10 milioane și jumătate de turiști români și 2,7 milioane de turiști străini. După doi ani de pandemie și o scădere burscă, abruptă în cursul anului 2020, în anul 2021 activitatea turistică și-a revenit în bună măsură, mai ales în ceea ce privește numărul de turiști români. Am ajuns la 8,4 milioane. E drept, pe componenta turiști străini revenirea a fost ceva mai mică, de la 2,7 milioane la doar 840.000. Este și acesta un motiv pentru care avem în vedere unul din multele programe pentru anul curent, care să se adreseze exact acestei probleme, și mă refer la acel program pentru stimularea incomingului, pentru că, am spus noi și așa este corect, orice turist străin care ajunge în România reprezintă un export de servicii turistice.”

Start-Up Nation

„Vom introduce o cofinanțare, care va varia între 5 și 15% pentru a responsabiliza odată în plus beneficiarii. Pentru acei beneficiari care nu au suma de cofinanțare, pentru a-i putea ajuta, am încheiat o convenție cu FNGCIMM, care să le asigure garantrea acelor credinte pentru a asigura cofinanțarea. Însă, forma finală a programului, pe care l-am și ridicat în dezbatere publică săptămâna trecută, va rezulta în urma dialogului cu cei din mediul de afaceri. Orice program trebuie să ajungă la destinatar așa cum îl așteaptă el, nu cum îl vedem noi din minister. Ne propunem undeva în orizontul lunii aprilie-mai să înceapă sesiunea de depunere de cereri de finanțare. În aceste momente suntem în așteptarea celor de la STS, pentru că acest program va fi derulat pe platforma IMM Recover. Platforma este proprietatea ministerului, dar este gestionată de STS. Cei de la STS au niște urgențe generate de PNRR.”

Vouchere de Vacanţă

„Am adoptat în luna decembrie acea ordonanță de urgență privind voucherele de vacanță pentru angajații din sectorul bugetar, ceea ce înseamnă pentru domeniul turistic o infuzie de capital de aproximativ 300 milioane de euro. Sunt aproximativ 1 milion de salariați la stat. Însă, inclusiv în anul 2021, prevederea legală privind acordarea voucherelor de vacanță pentru angajații din sectorul privat a fost valabilă și funcționează și acum. Mai este un lucru. Acestea nu sunt limitate la suma de 1.450 lei. Este bine să facem cu toții publică această informație, pentru că poate fi una dintre metodele de a stimula, din punct de vedere al agenților economici, stabilitatea forței de muncă. Vouchere de vacanță pentru mediul privat pot merge până la 6 salarii minime pe economie și nu am renunțat la acele deduceri fiscale. Agenții economici au beneficii. Întreaga sumă poate fi deductibilă, plus că nu se plătesc contribuții sociale pentru contravaloarea lor.”- a declarat astăzi la Piteşti ministrul Cadariu.

Write A Comment