Cel despre care Ion Ţiriac spunea că este cel mai bogat român, Dan Petrescu (decedat în accidentul aviatic de la Milano) a fost doar unul dintre cei mai influenţi oameni de afaceri, încă din perioada primului regim postdecembrist, Ion Iliescu- Petre Roman. S-a spus că Petre Roman i-ar fi oferit lui Dan Petrescu mai multe imobile, în mod ilegal, dar această acuzaţie nu a fost confirmată niciodată de către procurori. De la afacerea Opel din 1990, Petrescu a ajuns să locuiască pe cea scumpă stradă din lume. Era discret, pentru că afacerile sale erau discrete: gestionarea strategică a unor off-shore-uri înregistrate în Cipru (ex. Semha Limited) provoca, pe nevăzute şi pe neaşteptate, “boom-uri” financiare real estate (ex. Rolast SA Piteşti) demne de cartea recordurilor. Pe Anca Surugiu, şi mai discretă decât fostul miliardar, despre care se spune că ar moşteni imperiul financiar al acestuia, o regăsim gravitând în şi în jurul marilor tranzacţii ale lumii imobiliare româneşti, marca Petrescu.

Dan Petrescu era un om de afaceri influent, încă de la întoarcerea sa din Germania, după Revoluţie. Această realitate rezultă dintr-un document publicat de fostul şef al Departamentului de Control al Guvernului, Valerian Stan, totodată fost secretar de stat. Valerian Stan spunea în documentul său că Departamentul de Control al Guvernului a făcut unele verificări cu privire la atribuirea de locuinţe pentru parlamentari, membri ai Guvernului, pentru persoane din aparatul Parlamentului, Guvernului şi Preşedinţiei şi pentru alte persoane, între anii 1990 – 1997. Stan a menţionat nume importante care au beneficiat de locuinţe, printre cei enumeraţi regăsindu-se Ion Ţiriac şi prietenul său Dan Petrescu. Fostul secretar de stat afirma că multe dintre imobilele date către diverse persoane influente, sub guvernarea lui Petre Roman, ar fi fost oferite în mod ilegal. Acest lucru nu a fost însă confirmat niciodată de către organele de anchetă ale statului.

“Domnul Petre Roman a mai dispus repartizarea unei vile cu 12 camere domnului Dan Petrescu (locatar singur), în str. Bordei nr.33. Dl Dan Petrescu a mai primit o repartiţie pentru o locuinţă (cu 13 camere) în str. Maxim Gorki nr.26, pe care a subînchiriat-o (…) unor firme. Dl Dan Petrescu este reprezentantul Grupului „Ion Ţiriac”– spunea fostul secretar de stat, Valerian Stan, în nota privind verificările asupra imobilelor. În aceeaşi notă care abundă în numele a zeci de personalităţi, Stan prezintă alte două situaţii controversate: repartizare către Ion Ţiriac a vilei din strada Kalinin nr. 3 şi o altă repartizare a unui imobil către firma SIVA, aparţinând unui alt prieten al lui Ion Ţiriac, Agop Kirmiziyan.

Valerian Stan a fost demis în data de 27 august 1997, chiar în ziua în care făcuse plângere împotriva soluției procurorilor de neîncepere a urmăririi penale (NUP), urmare a sesizării Departamentului de Control al Guvernului, privind acordarea imobilelor ce ar fi fost repartizate ilegal.

În fotografia de mai jos, îi putem vedea pe prietenii Agop Kirmiziyan, Ion Ţiriac, Ilie Năstase, iar jos- Dan Petrescu, decedat la Milano, pe 3 octombrie: Legăturile dintre familia Ţiriac şi Petrescu au devenit de notorietate, mai ales după tragedia din Italia. Presa titrează declaraţia-cheie a lui Ţiriac, potrivit căreia Dan Petrescu era cel mai bogat magnat român. Cei doi au dezvoltat afaceri împreună, printre care Banca Ion Ţiriac, reţeaua Metro şi alte afaceri imobiliare. Sora lui Ion Ţiriac, Rodica Ţiriac, şi soţia lui Petrescu, Regina, (care a lucrat ca hostess la Lufthansa) aveau să se preocupe, ani de-a rândul, de îngrijirea copiilor orfani.

La începutul anilor ’90, întors din Germania cu Ion Ţiriac, Petrescu îşi făcea simţită puterea financiară, prin afacerea Opel din România. În câţiva ani, crea reţeaua de magazine Real, cumpărată ulterior de grupul francez Auchan, contra sumei de 300 de milioane de euro. Spaţiile unde erau amplasate magazinele erau deţinute de Dan Petrescu, pe care le închiria.

Dan Petrescu

Discreţia lui Petrescu era cu atât mai mare cu cât afacerile sale erau controlate în primul rând prin off-shore-uri. Iar dacă el era considerat un miliardar scump la vedere, asociata sa, Anca Surugiu, era şi este catalogată la fel. Presa naţională mai spune că Surugiu este cea care ştie toate conturile din străinătate ale lui Petrescu şi că aceasta ar fi moştenitoarea miliardarului. Averea lui Petrescu se întinde în mai multe ţări (imobile la Montreal-Canada, fiul- Dan Ştefan Petrescu- deţinea apartament proprietate personală, apartament de 6 milioane de euro într-un imobil la Monaco-Monte Carlo, pe cea mai scumpă stradă din lume- bulevardul Princesse Grace, imperiu financiar real estate, terenuri şi imobile în România, împrumuturi acordate prin firme sau în nume personal etc).

Dan Petrescu locuia pe Bulevardul Princess Grace, Monaco- cea mai scumpă stradă din lume

Revenind la Anca Surugiu, prezenţa ei în afacerile lui Dan Petrescu s-a făcut simţită, de exemplu, la ROLAST Piteşti, în anul 2006, când a fost împuternicită să vândă active pentru acţionarul minoritar de atunci al ROLAST- Naniero Investements Limited (devenit, în timp, majoritar).

Ulterior, o regăsim în mai 2014, când, în calitate de manager al companiei Arcade Property Management, intermediază alte vânzări ale activelor ROLAST. Arcade Property Management, manageriată de Anca Surugiu, este fosta SC Galeria REAL (magazinele REAL) şi are ca acţionar off-shore-ul cipriot Bertova Holdings. În acest off-shore apar directorii Vasilou Liasi şi Christodoulakis Theodorou, iar secretar – Penbrooke Secretarial Limited, potrivit registrului off-shore din Cipru. Aceste nume gravitează, după cum veţi vedea, în mai multe off-shore-uri, ale căror nume sunt legate de Dan Petrescu.

Revenind la ROLAST, în anul 2018, locul acţionarului majoritar – Naniero Investements Limited- este luat de către un alt off-shore din Cipru, respectiv Semha Holding Limited. După cum arată acelaşi registru oficial al off-shore Cipru, directoratul acestei societăţi este asigurat chiar de Anca Surugiu. De-a lungul timpului, în board-ul directoral al acestui off-shore s-au perindat aceleaşi nume prezente în Bertova Holdings: Christodoulakis Theodorou, Vasilou Liasi şi Penbrooke Secretarial Limited, în calitate  de secretar.

Directorul general al ROLAST Piteşti, Dan Ioan Rădulescu, spune că nu i-a cunoscut niciodată pe Anca Surugiu sau pe Dan Petrescu: “Nu o cunosc personal nici pe Anca Surugiu, nici pe Dan Petrescu. Acţiunile Rolast au fost cumpărate de pe bursă. Semha Holding Limited a cumpărat pachetul majoritar de la Rolast (deţinut de Naniero) în urmă cu trei ani.”- spune Dan Ioan Rădulescu.

Potrivit altor date financiare, firma off-shore Semha Holding Limited, acţionarul majoritar de la ROLAST, a acordat în anul 2019 un împrumut destul de consistent societăţii Whiteland (deţinută de Kodor James şi Yassen Nicoleta Lavinia). Whiteland este distribuitorul produ­selor Muller, Hochland, Meggle, Nestle în România.

Singurul off-shore din Cipru în care apar şi Anca Surugiu şi Dan Petrescu se numeşte Lesaux Limited. Lesaux Limited a fost acţionar al SC Imobilia Lease SRL. Conducerea Lesaux Limited din ultimii ani arată astfel, potrivit Registrului Off-shore din Cipru:

  • Director- Christodoulakis Theodorou
  • Director- Vasilou Liasi
  • PENBROOKE SECRETARIAL LIMITED- Secretar. Toţi aceştia sunt prezenţi şi în firmele Semha Holdings şi Bertova Holdings
  • Dan Petrescu- Director (în funcţie)
  • Anca Surugiu- Director (în funcţie)
  • Secretar- Christos Liasi (anterior).

Printre alte tranzacţii legate atât de Dan Petrescu cât şi de Anca Surugiu, se mai regăsesc împrumuturi acordate firmei Rurora Sturgeons. Această societate deţine o păstrăvărie pe Lacul Izvorul Muntelui (Lacul Bicaz) din judeţul Neamţ. Rurora Sturgeons şi-a garantat împrumuturile oferite în nume personal de Dan Petrescu chiar cu speciile de peşte aflate în proprietate: bester, păstrugă, cegă, morun şi nisetru. Ferma de la Lacul Bicaz este cunoscută şi pentru creşterea de nisetru siberian.

Dan, Regina şi fiul Ştefan Dan Petrescu şi-au pierdut viaţa în accidentul aviatic de la Milano, împreună cu alte  cinci persoane. Dan Petrescu o are în viaţă pe mama sa, stabilită în Sardinia. Regina Petrescu mai are doi fraţi.

(Document Stan Valerian, verificare imobile regimul Petre Roman, aici:_De_la_Departamentul_de_Control_al_Guvernului)

Graţiela Bâzoi

Write A Comment