Vineri, deputata PSD Simona Bucura Oprescu s-a aflat în Muscel, în zi de mare sărbătoare a creştinătăţii, aceeaşi în care ia românească este redată inimilor noastre, prin port şi dragoste pentru tradiţie. Îmbrăcată în cămaşa românească, Simona Bucura Oprescu a iniţiat, alături de PSD, un pelerinaj spiritual memorabil la Biserica bolniţă a Mănăstirii Negru Vodă din Câmpulung. Simona Bucura Oprescu a repus astfel oraşul istoric pe harta tradiţiilor româneşti, în al cărui patrimoniu cultural ia ocupă locul care ne cinsteşte conştiinţa şi memoria colectivă musceleană.

“Ia de Muscel trebuia să demonstreze încă o dată, dacă mai era nevoie, că este regina iilor.”- a spus deputata Simona Bucura Oprescu, iar imaginile surprinse pe pământ muscelean reflectă întocmai bucuria tradiţiei noastre, îmbogăţită de credinţă.

“Astăzi, în zi de mare sărbătoare creștină, Nașterea Sf. Ioan Botezătorul, am participat la slujba de hram a bisericii bolniță a Mănăstirii Negru Vodă din Câmpulung.

Am purtat cu bucurie costume populare tradiționale din zona Muscel, pentru că, de Ziua ei, IA de Muscel, trebuia să demonstreze încă o dată, dacă mai era nevoie, că este regina iilor. Ne-am smerit ascultând cuvântul Domnului și ne-am rugat pentru pace în lume. Biserica bolniței (1718) cu hramul Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul a fost ridicată pe locul unui vechi paraclis din lemn, adaptată funcțiilor de capelă. Ultimul strat de pictură a fost realizat de Gheorghe Tattarescu în 1856.”- a fost mesajul transmis de parlamentara PSD, Simona Bucura Oprescu, însoţit de fotografii de neuitat.

Străbunica Simonei Bucura Oprescu a purtat mereu costumul popular mucelean, iar deputata PSD ne descrie, în cuvinte de poveste, unde şi cum a locuit aceasta, într-o viaţă dedicată tradiţiei: “Ia, cămașă românească, parte componentă a costumului tradițional, purtată de femei. Îmi amintesc mereu cu dragoste de străbunica mea, Elisabeta Bucura, care toată viața a purtat doar costumul popular muscelean. A locuit într-o căsuță albă musceleană, în a cărei grădiniță te înviora mirosul de mere și de busuioc. Iar lada de zestre era plină de ii, marame, fote, bete bine îngrijite, pe care le spăla doar cu apă de ploaie și săpun de casă. Erau lucrurile ei cele mai de preț. Le-a purtat frumos, curat și mândru în zile de bucurie și durere, la sărbători sau la ceasuri de cumpănă grea, și a pășit spre marea trecere rânduită oamenilor în aceleași straie strămoșești. Astăzi, la zi de sărbătoare veche, a Sânzienelor, zânele frumoase și magice îmbrăcate alb în iile verii, venite din cultura rădăcinilor romane și apoi creștine ale acestui popor, mă gândesc cu drag și bucurie cât de norocoase suntem noi, româncele, putând duce mai departe minunea acestei țesături din fire de borangic, in, cânepă, bumbac sau doar din fire de legende și miracol.

Vă ofer o fotografie tare dragă mie, cu musceleanca noastră din Nucșoara, iubitoare, creatoare și păstrătoare a costumului tradițional românesc, doamna Viorica Olivotto, propunerea Argeșului pentru acordarea titlului de Tezaur Uman Viu!”- Simona Bucura Oprescu.

sursa foto: Simona Bucura Oprescu, parlamentar PSD de Argeş

G.B.

Write A Comment