Argeş/Două anchete pentru zădărnicirea combaterii COVID 19/DETALII

Share pe Facebook Share pe Whatsapp Share pe Messenger Share pe email

Procurorii argeşeni au transmis astăzi că vineri, 10 aprilie, au fost întocmite două dosare penale, privind zădărnicirea combaterii COVID 19. 

Primul dosar a fost deschis ca urmare a unei plângeri formulate de o persoană (C.M.) care a acuzat faptul că martorii din dosarul în care este implicat (vechi de circa un an) ar fi trebuit să fie testaţi COVID, înainte de a fi audiaţi. Bărbatul respectiv ar fi lăsat să se înţeleagă că nu a putut merge la audieri, din cauza perioadei de atenţionare asupra răspândirii COVID 19 (12-16 martie). A aflat însă că martorii au ajuns totuşi la Poliţie şi au dat declaraţii în lipsa lui. Acesta este motivul pentru care C.M. a cerut testarea COVID a martorilor respectivi, dar şi reaudierea lor în prezenţa sa, după cum ne-au informat surse judiciare. Iată comunicatul oficial al acestui caz:

„La data de 10 aprilie 2020, pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Pitești a fost înregistrată sesizarea formulată de numitul C.M., reprezentând plângere împotriva actelor de urmărire penală, întemeiată pe dispozițiile art. 336 din Codul de procedură penală (dreptul de a face o plângere penală, dacă au fost încălcate drepturi legitime), prin care se învedera faptul că se impune efectuarea de cercetări cu privire la comiterea infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, prevăzută de art. 352 din Codul Penal, în legătură cu activitatea lucrătorilor de poliție care au procedat la efectuarea de audieri într-un dosar penal.  Autorul sesizării solicită testarea martorilor audiați în dosarul sus¬menționat, pentru a se vedea dacă au fost infectați sau nu cu virusul COVID-19 (coronavirus), fiind menționată perioada 12.03.2020-16.03.2020. Sesizarea a făcut obiectul dosarului penal nr. 1914/P/2020 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Pitești.
Prin ordonanța din data de 13 aprilie 2020, a procurorului general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Pitești, s-a dispus preluarea dosarului penal nr. 1914/P/2020 la această din urmă unitate de parchet, în raport de dispozițiile art. 325 din Codul de procedură penală, cercetările urmând a fi continuate în dosarul penal nr. 283/P/2020 al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Pitești, nou înregistrat.
Menționăm că măsurile dispuse în prezenta cauză reprezintă o etapă a procesului penal, conform Codului de procedură penală, care nu înfrâng, în niciun fel, principiul prezumției de nevinovăție.”

Al doilea caz: Anchetă urgentă

Al doilea dosar penal este îndreptat împotriva unor medici din Argeş, care ar fi refuzat să interneze sau să testeze doi pacienţi cu simptomatologie COVID 19. În acelaşi dosar, este vizată întreaga unitate spitalicească, al cărei manager ar fi tergiversat dotarea spitalului cu paturi SARS-Cov-2. Conform aceloraşi surse judiciare, în prezent se anchetează dacă în Argeş existau sau nu pacienţi COVID 19, care ar fi trebuit să se afle sub supravegherea şi tratamentul spitalului respectiv. La acest moment se întocmesc acte de anchetă, în regim de urgenţă.

Comunicatul oficial caz 2:

„Pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Pitești a fost înregistrat la data de 10.04.2020 un dosar penal în care se efectuează cercetări cu sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de abuz în serviciu și zădărnicirea combaterii bolilor. În esență s-a reținut faptul că personalul medical nu ar fi dispus internarea sau testarea a doi pacienți care prezentau simptomatologia infectări cu Covid 19, activitate prin care s-ar fi încălcat, printre altele, dispozițiile legii nr. 46/2003 și care ar putea avea ca urmare răspândirea SARS-Co V-2.
De asemenea, la nivelul unei unități medicale nu s-au luat măsuri în vederea desfășurării activității ca unitate spitalicească cu paturi SARS-Cov-2/COVID 19 cu comorbidități, fiind astfel nerespectate măsurile dispuse pentru prevenirea combaterii SARS-Co V-2.”

sursa comunicate: Ministerul Public, Parchetul de pe lângă Judecătoria Piteşti

Write A Comment