Poliţiştii Daniel Drăghici şi Florea Ilie, din cadrul Secţiei 4 Poliţie, se află în arest la domiciliu, după ce Curtea de Apel Piteşti a decis în dosarul Tragediei de la Autogară,  scoaterea lor din arestul preventiv. Cei doi sunt anchetaţi pentru purtare abuzivă şi lovituri cauzatoare de moarte, exercitate asupra bătrânului de 63 de ani, Barbu Alexandru, decedat după ce a fost trântit la pământ, în încercarea celor doi agenţi de a-l imobiliza.

Potrivit motivării Curţii de Apel Piteşti, obţinută de interespublic.ro, avocatul lui Florea Ilie susţine că a fost uman ca poliţistul să injure victima, că ar fi fost imposibil să-i pună piciorul pe torace, dar şi că, dacă ar fi anticipat ce are de gând să facă Daniel Drăghici, l-ar fi oprit. Avocatul spune că “inculpaţii nu erau nişte derbedei care să acționeze așa cum o fac alții”:

„Du-te, mă, și stai acolo jos! Hai, dă-i drumul! Că nu stau de tine! Dă-te-n morții mă-tii de nesimţit!”

Magistraţii Curţii de Apel Piteşti: “Din probatoriul administrat în cauză, a rezultat că cei doi suspecți, agenți de poliţie în cadrul Secției Nr. 4 Pitești s-au deplasat la o terasă situată în incinta Autogării Sud, unde izbucnise un incendiu. Cei doi au fost deranjați de atitudinea victimei Barbu Alexandru, care se afla pe terasă în momentul izbucnirii incendiului, unde servea apă minerală și cafea, și care, la cererea organelor de poliţie de a părăsi zona, a refuzat. Deși atitudinea victimei nu era agresivă și nici ąmenințătoare, aceasta s-a opus fără vehemență să părăsească zona, în timp ce cu o voce neinteligibilă dădea indicații angajatelor barului și polițiștilor cu privire la modul în care trebuie stins un foc. Agentul de poliție Florea Ilie și-a pierdut răbdarea şi l-a insultat pe numitul Barbu Alexandru, adresându-i-se cu cuvintele: „Du-te, mă, și stai acolo jos! Hai, dă-i drumul! Că nu stau de tine! Dă-te-n morții mă-tii de nesimţit!”

Victima nu s-a supus

Magistraţii Curţii de Apel Piteşti: „Apărătorul inculpatului F.I. (n.r. Florea Ilie) consideră că acele imagini (clipul filmat la faţa locului) sunt relevante şi urmează să se observe că inculpatul a avut contact verbal câteva minute bune înainte ca inculpatul DDP (n.r. Daniel Drăghici Petruţ) să intervină în cea acţiune. Victima nu s-a supus, inculpatul Florea Ilie a adus-o afară. Victima se întoarce înăuntru, iar inculpatul merge iar după el. Era un incendiu, o degajare de fum, iar forţele ISU trebuiau să-şi desfăşoare acţiunea înăuntrul barului. Victima nu înţelege acest lucru, sfidează dispoziţiile date de poliţişti şi, în acel moment, apare acel incident, în care inculpatului Florea Ilie îi scapă acea înjurătură, fiind uman, pe o situaţie de tensiune existentă, după care apare intervenţia inculpatului Daniel Drăghici.

Acțiunea lui Florea Ilie a căpătat caracter legal, era în uniformă

În această situaţie (mai spune avocatul), acţiunea inculpatului Florea Ilie care nu a generat nicio stare de pericol cu privire la victimă, urmează a fi observată şi la începutul acelei filmări. Practic, acțiunea lui Florea Ilie a căpătat caracter legal, era în uniformă, era în timpul serviciului și a acționat față de o persoană care nu se supunea solicitărilor sale, (…) este vorba de o situație exoneratoare de răspundere, aşa cum este reglementată de (…)

Nu suntem în faţa unei acţiuni de lovire

Apărătorul revine la imaginile ce trebuie analizate, în ansamblul lor, şi precizează că filmarea durează puţin peste 40 de secunde, în care inculpaţii au încercat să imobilizeze victima. Aceasta s-a opus cu vehemenţă, s-a ridicat la un moment asupra inculpatului, iar ceilalţi colegi nu au făcut decât să ajute la imobilizarea victimei. Nu suntem în faţa unei acţiuni de lovire, intenţia incupaţilor fiind aceea de a imobiliza. Florea Ilie nu intervine decât circa 20 de secunde, calculate în trei momente diferite. După ce intervine Daniel Drăghici, apare Florea Ilie  care încearcă să prindă victima de mâini, după care acesta se retrage, ocolește victima, încearcă iar s-o imobilizeze 4-5 secunde, după care acțiunea sa este îndreptată spre picioarele victimei, el prinzându- l efectiv de picior. Însă, organul de urmărire penală precizează că Florea Ilie ar fi pus piciorul pe torace și i-ar fi produs acele leziuni incompatibile cu viața.

Dacă ar fi întins piciorul ca să îl pună pe torace, nu ar mai fi putut să-și păstreze echilibrul

Ar fi fost imposibil ca Florea Ilie să fi pus piciorul pe toracele victimei, întrucât acesta se afla la picioarele victimei, victima fiind întinsă pe asfalt, iar dacă inculpatul ar fi întins piciorul ca să îl pună pe torace, nu ar mai fi putut să-și păstreze echilibrul. Nimeni nu spune care era înălțimea victimei şi înălțimea inculpatului, lungimea piciorului inculpatului, pentru a se putea face un calcul și să se vadă dacă inculpatul putea iniția și menține acea acțiune care să genereze starea de pericol. Sunt multe lacune în acest dosar. Presiunea mediatică nu trebuie să încalce aspectele ce țin de legalitate și temeinicia procesului penal, deoarece indiferent de situație, inculpații nu erau niște derbedei care să acționeze așa cum o fac alții.

Florea Ilie a regretat cele întâmplate

Aceștia se aflau la serviciu și nu s-a pus problema să acționeze în felul în care se reține propunerea de arestare preventivă. Florea Ilie a regretat cele întâmplate, a colaborat cu organele de cercetare penală, relatând exact ce s-a întâmplat la locul accidentului. De asemenea, a precizat că, și dacă ar fi știut ce manevră are de gând să facă inculpatul Daniel Drăghici, l-ar fi oprit. Dar nu a putut anticipa. Trebuie avut în vedere prezumția de nevinovăție, conduita bună avută în societate a ącestui inculpat, este căsătorit, are doi copii și este în pragul pensiei.”

 *fragment din motivarea încheierii Curţii de Apel Piteşti, din data de 22 aprilie 2021, dosar 3946/109/2021, inculpaţi  Florea Ilie şi Daniel Drăghici Petruţ*

 

Write A Comment