Mâine, 18 martie, Tribunalul Argeş urmează să se pronunţe în dosarul în care opt agenţi economici din HoReCa au atacat decizii ale CJSU, pe motiv că aplicarea lor le-au afectat activităţile. Încă un agent economic, respectiv Agenţia de pariuri BET ACTIVE CONCEPT SRL, cu punct de lucru în judeţul nostru, a deschis zilele trecute proces împotriva Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Argeş, atacând mai multe decizii, emise pentru prevenirea şi combaterea infecţiei COVID 19.

BET ACTIVE CONCEPT a cerut în instanţă anularea Hotărârii CJSU Argeş nr 53 din 28.10.2020, dar şi anularea unui număr de trei adrese (740804/28.01.2021, 48/02.02.2021 şi 336/03.02.2021), emise de autorităţile locale, în baza Legii 55/2020, privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. Acest dosar nu a primit încă un prim termen de judecată, dar îngroaşă rândul  cazurilor în care diverşi patroni au deschis procese  în contencios administrativ legate de restricţiile impuse în pandemie:

Party Km ZERO SRL din Curtea de Argeş (Restaurant Curtea Veche), PIR TOP FOOD INVEST SRL (Restaurantul Conti din Piteşti), TOMAS & EVELIN SRL, LA VERA GRILL SRL, WELDTECH OPERATIONS SRL (La Butoaie Piteşti), GOSSIP SUMMER CLUB SRL, URBAN HOME CLUB SRL (Clubul Urban), LE STIL CLASIC SRL (Garden Pub Piteşti ) sunt agenţii economici din Argeş, care au contestat măsurile luate de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, înainte de Crăciunul lui 2020, din cauza COVID 19. Magistraţii Tribunalului Argeş dezbat asupra următoarelor texte, care au stat la baza restricţiilor aplicate restaurantelor şi teraselor din Argeş, anunţând proununţarea pentru mâine, 18 martie:

“Este interzisă activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum a produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor în localitățile din județul Argeș unde incidenţa cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mare de 3/1.000 de locuitori, prevăzute în Anexa nr.3 care face parte integrantă din prezenta hotărâre.” şi

“În contextul epidemiologic actual în județul Argeș este interzisă funcționarea teraselor prevăzute cu mai mult de o latură închisă, indiferent de materialul din care este confecționată aceasta, cu sau fără tavan, indiferent de tipul și de natura acestuia (permanent sau retractabil). În cazul încălcării de către agenții economici, în mod repetat, a măsurilor stabilite pentru combaterea pandemiei COVID-19 se vor efectua demersuri, în condițiile legii, pentru retragerea autorizației de funcționare a acestora de către autoritățile administrației publice locale competente.” (deciziile 61 şi 63 din 15.12.2020 ale CJSU Argeş)

Pe acest subiect, la finalul lunii ianuarie, omul de afaceri Alexandru Coşleacără (Axi), de la Garden PUB, declara pentru săptămânalul Gherila: “Am fost de acord cu iniţiativa luată de alţi oameni de afaceri care activează în Horeca de a ne uni în acest proces, din spirit de solidaritate, pentru că aşa a fost normal. Am primit controale zilnic. Şi dacă aceste decizii tot ne-au adus în pragul falimentului, am zis să ne ajute ei, cei care au emis aceste hotărâri. Nu din terase a plecat COVIDUL!  Eu mi-am luat amendă de două ori. Au venit amenzile prin poştă, pe motiv că un poliţist ar fi constatat că era o folie în plus la terasă. Adică, marii retail-eri nu au absolut nicio problemă, cu standuri îngrămădite, cu mii de persoane care intră şi ies, totul este permis. Nu vine niciun jandarm să-i numere, să verifice dacă sunt respectate nişte reguli. Este corect ce s-a impus pentru HoReCa, nouă, cei care plătim taxe la statul român, nu celor cu supermarketurile ai căror bani merg în afară?”

Veronica Papuc (restaurantul LA VERA GRILL), declara la rândul său: “Soţul meu, împreună cu alţi proprietari de restaurante, a fost la Prefectură, pentru a discuta pe marginea deciziilor luate. Pentru că au fost nişte decizii foarte dure pentru noi, în vreme ce pentru supermarketuri, de exemplu, nu s-a hotărât absolut nimic. Am fost trataţi ca şi cum noi suntem cauza infectărilor COVID. Statul nu a fost în stare să explice răspicat, pe înţelesul tuturor, ce au însemnat acele decizii ale Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă. Unii au înţeles într-un fel, alţii în alt fel. Noi am primit o amendă pentru că nu am respectat programul. Oameni din cadrul unei instituţii a statului spuseseră să facem într-un fel, alţii- în alt fel. Este crunt. Sper, ca şi soţul meu, ca acest proces din instanţă să arate că deciziile luate la nivel judeţean pentru HoReCa au fost foarte nedrepte.”

De asemenea, judecătorul Ion Rebeca, preşedinte al Secţiei Civile 1 din cadrul Curţii de Apel Piteşti, a contestat articolul 15 din Legea 136/2020, care prevede instituirea unor măsuri anti-Covid.

Dosarul se judecă la Tribunalul Bucureşti.

(G.B.)

foto: B1

 

 

Write A Comment