MINISTRUL JUSTIŢIEI, ALINA GORGHIU, despre persoanele care se sustrag executării pedepsei în România

Share pe Facebook Share pe Whatsapp Share pe Messenger Share pe email

– Alina Gorghiu a făcut astăzi o serie de precizări legate de situația persoanelor condamnate penal care se sustrag executării pedepsei în România.

„Este cunoscut că sunt foarte puține persoane condamnate în România care‬ folosesc jurisdicții străine și prevederi din legislația altor state, pentru a nu executa pedeapsa în România. Este importantă consolidarea cooperării judiciare. România nu este un caz‬ singular. Și alte state din UE se confruntă cu situații similare. Vă asigur că suntem activi, implicați în soluționarea acestei probleme. ‬Procedura de emitere și executare a mandatului european de arestare este‬ una exclusiv judiciară‭, atribuțiile în acest domeniu fiind ale instanțelor de‬ judecată. Atribuțiile‭ ‬Ministerului‭ ‬Justiției‭ ‬se‭ ‬referă‭ ‬doar‭ ‬‬la‭ ‬ ‭ ‬facilitarea‬ comunicării,‭ ‬asistării‭ ‬și‭ ‬sprijinirii‭ ‬ ‭ ‬autorităților‭ ‬judiciare‭ ‬române‭‭ ‬și străine la emiterea și executarea MEA ‭(mandatului european de arestare).‬

În acest context doresc să vă informez că, astăzi, Curtea de Apel din Napoli a DISPUS PREDAREA lui Vâlcov Darius Bogdan, autorităților competente ale României, în executarea mandatului european de arestare emis la 3.5.2023 de către Tribunalul București în dosarul penal referința nr. 2018/2015, pentru executarea pedepsei de 6 ani închisoare aplicată acestuia prin sentința nr. 74 din 8.2.2018, pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție a României, devenită executivă în urma deciziei penale a aceleiași Înalte Curți nr. 38/02.05.2023, pentru infracțiunile de trafic de influență și spălare de bani săvârșite în România în perioada 2009-2013. Hotărârea nu este definitivă. Poate fi atacată cu recurs în termen de 5 zile, la Curtea de Casație a Italiei.”- a declarat astăzi Alina Gorghiu, ministru al Justiţiei, preşedinte PNL Argeş. 

Context:
Vâlcov s-a predat autorităților italiene în 23 mai 2023, în Napoli. Conform legislației italiene, având în vedere locul predării, a fost atrasă competența Curții de Apel Napoli. Instanța de executare italiană nu a dispus arestarea provizorie în vederea predării, fiind lăsat în libertate, sub supraveghere. În cauză au fost invocate două argumente: legăturile persoanei solicitate cu statul italian, care ar fi justificat recunoașterea pedepsei și punerea sa în executare în Italia și condițiile de detenție din România, considerate necorespunzătoare. În dovedire, apărătorii persoanei solicitate au depus o serie de înscrisuri și rapoarte. Autoritățile române (instanța de executare, Administrația Națională a Penitenciarelor, magistratul român de legătură) au depus documente în dovedirea prezenței în România a lui Vâlcov (nefiind îndeplinită condiția șederii neîntrerupte în Italia în ultimii 5 ani) și informații detaliate privind condițiile de detenție. La termenele de judecată din 6 iulie, respectiv 20 iulie, a participat și doamna Laura Ceh, magistratul român de legătură în Italia.

Write A Comment