Sonia Constantinescu, decizie favorabilă în procesul contra Prefecturii Argeş, care a eliberat-o din funcţie

Share pe Facebook Share pe Whatsapp Share pe Messenger Share pe email

Sonia Constantinescu a obţinut câştig de cauză în primă instanţă, în procesul intentat Prefecturii Argeş. Sonia Constantinescu a contestat anul trecut ordinul Prefecturii, prin care a fost eliberată din funcţie, invocând faptul că decizia nu a fost motivată, astfel fiindu-i încălcate drepturi constituţionale, privind egalitatea de şanse la locul de muncă.  Aceasta s-a pensionat, după punerea în practică a ordinului, iar zilele trecute Tribunalul Argeş a decis anularea  documentului, emis în Ajunul Paştelui, mai precis pe 14 aprilie 2020:

Magistraţii dispun reintegrarea la locul de muncă:

“Anulează ordinul nr. 192/14.04.2020 emis de Prefectul Judeţului Argeş. Dispune reintegrarea reclamantei în funcţia publică deţinută anterior emiterii ordinului nr. 192/14.04.2020, aceea de consilier, grad profesional superior, la Compartimentul Dezvoltare Economică, Servicii Deconcentrate, Situaţii de Urgenţă din cadrul Instituţiei Prefectului Judeţului Argeş.”

Sonia Constantinescu a cerut ca Prefectura să-i achite despăgubiri financiare:

“Tribunalul obligă pârâta Instituţia Prefectului Judeţului Argeş să plătească reclamantei o despăgubire egală cu diferenţa între veniturile obţinute de aceasta între data de 21.04.2020 şi data reintegrării efective în funcţia publică, şi cuantumul salariilor indexate, majorate şi recalculate şi cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat reclamanta în funcţia publică, la care se va adăuga dobânda legală penalizatoare calculată de la scadenţele drepturilor salariale şi până la data plăţii efective a debitului.”- se arată în decizia Tribunalului Argeş.

Hotărârea nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs în 15 zile de la comunicare.

Sonia Constantinescu a împlinit vârsta de pensionare în anul 2019, dar potrivit legii (care permite funcţionarului public să activeze încă trei ani la serviciu), a solicitat rămânerea în câmpul muncii, în baza unei cereri, care se avizează anual de către prefect. În anul 2019, Emilian Dragnea îi avizase această solicitare, dar anul trecut prefectul Emanuel Soare a eliberat-o din funcţie.

„Ordinul respectiv a fost emis în condiţii de nelegalitate, fără niciun act juridic la bază. Fără o motivaţie în baza legislaţiei. Am contestat această nelegalitate. Hotărârea Tribunalului nu este una definitivă, astfel că nu pot oferi mai multe detalii.”-  declarat Sonia Constantinescu pentru interespublic.ro.

(G.B.)

 

Write A Comment

error: Content is protected !!